Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   22 juliol 2012 12:33

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi s’incrementa als dos extrems del pais. Predomina el perill alt o molt alt als dos extrems, entre alt i moderat a l’interior, moderat a la costa central i entre baix i moderat al Pirineu.
Mapa risc incendis
   
Quatre dotacions dels Bombers continuen fent tasques de vigilància a la zona afectada per l’incendi forestal a Sant Feliu Sasserra, al Bages, que des d’ahir al vespre està controlat. Tot i que durant la nit ha plovisquejat, encara quedava algun punt calent dins del perímetre del foc.
 
El pas de front que va començar ahir, i que no ha deixat pràcticament aigua, encara perdura i es pot allargar fins demà: tramuntana al nord del país i mestral al sud, que sobretot es reforça a la nit ja que durant el dia predomina la marinada. Les humitats relatives continuen sense recuperar als dos extrems i durant les hores centrals del dia seran baixes a alguns punts del Prepirineu de Lleida i de la Catalunya Central, per l’efecte fogony (un vent càlid i sec que bufa a sotavent d'una serralada). Com a mesura preventiva, i atès el risc d’incendi, els Bombers de la Generalitat faran rutes aèries amb avions de vigilància i atac (AVA) per la zona de l’Empordà i de les Terres de l’Ebre.
 
Cal destacar que avui, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
Pel que fa el vent, durant el matí desapareixerà el Mestral. Al Alt Empordà i al Baix Empordà  la tramuntana bufarà entre fluix i moderat amb cops fort. Al nord del Cap de Creus la tramuntana bufarà entre fort i molt fort. A la resta del litoral i prelitoral el vent serà fluix i de component sud i est. A l’interior el vent serà fluix i de component oest.
La humitat relativa serà de 15-30% a l’interior de Catalunya i a l’Alt Empordà, Baix Empordà i Terres de l’Ebre. A la resta del litoral i al prelitoral, la humitat relativa se situarà entorn del 50 al 70%. Durant la tarda, la humitat augmentarà a Terres de l’Ebre i a final del dia augmentarà la humitat arreu de Catalunya.
Les temperatures seran similars a les d’ahir.
No es preveuen precipitacions.
 
La Direcció general de Protecció Civil ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase de Prealerta durant el dia d'avui, d’acord amb el risc d’incendi forestal a les comarques següents:
 
 
  • Alt Pirineu i Aran : Alt Urgell i Pallars Jussà
  • Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà i Solsonès
  • Girona: Alt i Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany i Selva
  • Lleida: Noguera, Pla d'Urgell, Segarra i Urgell
  • Tarragona: Alt i Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat
  • Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta
 
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ja ha fet arribar l’avís als municipis afectats.
 
Recomanacions:
•          Molta precaució, cal extremar la prudència, sobretot en les zones de vent.
•          Vigilar molt qualsevol activitat en zones forestals i en el seu perímetre i particularment les que puguin provocar guspires.
•          No circuleu amb vehicles fora dels camins autoritzats, ni els estacioneu sobre herbes seques.
•          Si veieu un incendi, aviseu urgentment al 112 o a l’autoritat més propera.
•          Informeu-vos del perill d’incendi al web o a través del 012.
•          Un comportament responsable és la millor mesura per evitar els incendis forestals.

1  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal

Mapa de risc d'incendi forestal
JPG | 221