Protecció Civil passa a fase d'emergència el pla Infocat per l'incendi de la Jonquera

Per seguretat els veïns de la zona han d'obeir les indicacions de les autoritats en cas d'evacuació o confinament

query_builder   22 juliol 2012 17:05

event_note Nota de premsa

Protecció Civil passa a fase d'emergència el pla Infocat per l'incendi de la Jonquera

Per seguretat els veïns de la zona han d'obeir les indicacions de les autoritats en cas d'evacuació o confinament

  • Es manté la Prealerta del pla Ferrocat pel tall de circulació de l’AVE al túnel del Pertús (la Jonquera)
  • Els Bombers de la Generalitat demanen el confinament de les poblacions de la Jonquera, Agullana, Capmany, Maseracs i Sant Climent Sescebes. Es demana que la gent es quedi a casa i tanqui portes i finestres
  • A causa de l’incendi diversos masos i cases, així com els treballadors d’una empresa, han estat desallotjats i s’ha habilitat el pavelló de la Jonquera per acollir-los.
  • Vies tallades: AP-7, N-II i Gi-500.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat aquesta tarda a fase d’emergència el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, per l’incendi forestal que s’ha declarat aquest migdia a la Jonquera.
 
La DGPC també ha iniciat la Prealerta del pla d’actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s’ha tallat, preventivament i per manca de visibilitat, la circulació al túnel de l’AVE al Pertús a causa l’incendi forestal a la Jonquera.
  
Els Bombers de la Generalitat han demanat el confinament de les poblacions de la Jonquera, Agullana i Capmany, i de Maseracs i Sant Climent Sescebes, el que implica que els veïns s’han de quedar a casa i tancar portes i finestres. Així mateix es demana que la gent no s’acosti a la zona de l’incendi.
 
Segons informa el cos dels Mossos d’Esquadra, com a mesura preventiva s’han desallotjat els treballadors d’una empresa que es troba al punt quilomètric 6’5 de l’AP-7 i s’ha demanat el confinament dels veïns de la zona nord-est de la Jonquera. Policia Local està desallotjant, preventivament, algunes cases del nucli urbà de la Jonquera. Helicòpters dels Bombers de la Generalitat han desallotjat alguns veïns de masos aïllats de la zona. El pabelló de La Jonquera s'ha habilitat per acollir veïns i ja hi ha 200 persones.
 
Una seixantena de dotacions terrestres continuen treballant per aturar l’incendi que avança amb molta intensitat a l’Empordà empès pel fort vent de tramuntana que bufa a la zona. A les tasques d’extinció s’incorporen vuit mitjans aeris dels Bombers francesos a més d’una desena de dotacions terrestres, entre les quals hi ha una ambulància. També s’ha sol·licitat la incorporació de tres mitjans aeris del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
 
Segons el Servei Català de Trànsit, l’autopista AP-7 i la carretera N-II, a la Jonquera, continuen tallades. Els vehicles es desvien per la sortida 4 de l’AP-7. Pel que fa a l’N-II, als punts quilomètrics 760 i 763 es demana als vehicles que retornin en direcció sud. La Gi-500 també està tallada. Protecció Civil demana que es postposi qualsevol desplaçament a la zona o per carreteres que creuin la zona afectada pel foc fins que es normalitzi la situació.
 
Avui hi ha alt risc d’incendi a 24 comarques catalanes, sobretot, dels extrems nord i sud del país. Les comarques amb més risc d’incendi són:
 
  • Alt Pirineu i Aran : Alt Urgell i Pallars Jussà
  • Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà i Solsonès
  • Girona: Alt i Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany i Selva
  • Lleida: Noguera, Pla d'Urgell, Segarra i Urgell
  • Tarragona: Alt i Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat
  • Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta
 
 Segons dades provisionals del cos d’Agents Rurals, el foc hauria cremat ja 150 hectàrees de vegetació forestal.
 
Fins al lloc s’han desplaçat una vintena de patrulles dels Mossos d’Esquadra, ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, dels Agents Rurals, i voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, junt amb efectius de Protecció Civil.
 
La Unitat Mòbil de Protecció Civil de la Generalitat es desplaça en aquests moments a la zona per constituir-se en seu del Centre de Comandament Avançat. S'ha demanat a la Unidad Militar de Emergencias quines unitats pot disposar per ajudar en l'extinció del foc.
 
D’acord amb el Decret 64/1995 de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, queden anul·lades les autoritzacions per activitats amb risc d’incendi forestal que, segons les condicions específiques establertes en cada cas, estiguin afectades i així ho informi el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.
 
Recordem els consells de prevenció davant el risc d’incendis forestals, fent especial èmfasi en no llençar burilles o llumins des del cotxe encara que semblin apagats i evitar realitzar qualsevol activitat que generi un risc d’incendi. Si diviseu alguna columna de fum, truqueu al telèfon d’emergències 112.