Inauguració de la restauració de la cripta de l'església i l'adequació del Jardí Toda del Castell Monestir d'Escornalbou

query_builder   21 juliol 2012 19:30

event_note Nota de premsa

Inauguració de la restauració de la cripta de l'església i l'adequació del Jardí Toda del Castell Monestir d'Escornalbou

  • L’adequació dels dos accessos permetrà crear un circuit per als visitants des l’església, passant per la cripta, surti al jardí posterior
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, han inaugurat les obres de restauració de la cripta de l’església i l’adequació del Jardí Toda del Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou. A l’acte hi ha participat també el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma. A la inauguració també hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin; l’alcalde de Vilanova d’Escornalbou, Sergi Ciurana; l’alcalde d’Argentera, Lluís M. Castellví; l’alcalde de Colldejou, Marcel Salsench i l’alcalde de Duesaigües, Josep Llebaria. Aquests municipis formen part de l’antiga baronia d’Escornalbou.
 
El Castell Monestir d’Escornalbou està gestionat pel Museu d’Història de Catalunya i la Diputació de Tarragona.
 
Amb la restauració de la cripta i el jardí s’acaba el programa d’adequació dels espais visitables del conjunt monumental.
 
Descripció de les obres
 
El cost total de les obres inaugurades avui ha estat de 94.225,81 € aportats en un 50% pel Departament de Cultura de la Generalitat i en un 50% pel Ministeri de Foment. El projecte ha consistit en restaurar, recuperar i adequar la cripta de l’església i els seus accessos. La cripta es troba situada per sota del paviment del presbiteri de l’església. L’accés original a través de l’església era impracticable ja que s’havien perdut les escales que salvaven el desnivell. Ara s’ha construït una nova escala que permet l’accés.
 
Existia un altre accés des del jardí mitjançant una obertura practicada en un dels paraments exteriors de la part posterior de l’església. Per les seves característiques patia freqüents inundacions. Amb el procés de restauració s’ha adequat el pas al jardí, i s’ha instal·lat d’una porta i una coberta per evitar inundacions.
 
L’excavació arqueològica del sòl de la cripta, ha permès recuperar el nivells originals d’ús i s’ha instal·lat un nou paviment a les zones de pas. S’han netejat i restaurat els paraments i voltes de la cripta, i finalment s’ha instal·lat un sistema d’il·luminació.
 
L’adequació dels dos accessos permetrà crear un circuit per als visitants des l’església, passant per la cripta, surti al jardí posterior.
 
El sector de llevant del jardí exterior s’ha fet accessible al públic amb la instal·lació de  baranes que garanteixen la seguretat davant dels importants desnivells naturals del terreny. També s’ha enjardinat aquest espai.
 
 
Història del monument
 
El Castell Monestir d’Escornalbou està documentat des del 1153. El castell i l’església de Sant Miquel van ser Seu de la canònica agustiniana fins el segle XVI, des d’aquest moment fins la desamortització de Mendizábal va ser propietat de l’orde franciscà.
 
De la canònica original resta en l’actualitat l’església, construïda entre els segles XII i XIII, a cavall del romànic i el gòtic, que compta amb una única nau, coberta amb volta de canó apuntat; el claustre, transformat posteriorment en el patí de la casa senyorial; la sala capitular, amb una coberta amb volta de creueria i la cripta.
 
El monestir d’Escornalbou resta abandonat des de 1835 fins el 1911 quan va ser adquirit per Eduard Toda i Güell (1855-1941). El 1918, el diplomàtic i escriptor s’instal·la al monestir i el va reconstruir lliurement.
 
Després de passar per diversos propietaris, el 1983 la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona van adquirir el conjunt monàstic i els seus terrenys.