Iniciats els tràmits per deixar sense efecte el planejament de l'ARE d'Igualada

query_builder   24 juliol 2012 20:00

event_note Nota de premsa

Iniciats els tràmits per deixar sense efecte el planejament de l'ARE d'Igualada

  • A petició de l’Ajuntament d’Igualada, la Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya inicia la tramitació per modificar el Pla director urbanístic de les àrees residencials estratègiques (ARE) de les Comarques Centrals, per tal de deixar sense efecte la planificació del sector previst a Fàtima Nord.
Les àrees residencials estratègiques (ARE) són un instrument derivat del Decret llei de mesures urgents en matèria urbanística, aprovat el 2007, que tenia com a objectiu, entre d’altres, dotar les administracions catalanes d’eines per tal d’obtenir de manera immediata sòl per a la construcció d’habitatge assequible.
 
Així, les ARE són sectors situats en diversos municipis de Catalunya, en zones ben comunicades, dotats dels serveis necessaris, amb una qualitat urbanística garantida i on la meitat, com a mínim, dels seus habitatges han de ser protegits. Per tal de fer més àgil el procés de tramitació, el Decret llei determinava que el seu desenvolupament es fes mitjançant plans directors urbanístics (PDU), promoguts pel Departament.
 
Entre els anys 2009 i 2010 es van aprovar definitivament dotze plans directors urbanístics corresponents a 73 ARE, amb una superfície total de 1.227,63 hectàrees on es podien arribar a construir fins a 73.923 habitatges. Entre aquests hi ha el PDU de les ARE de les Comarques Centrals, que preveu la urbanització de nous eixamples a Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Santa Margarida de Montbui, Solsona, Vic i Igualada. En total, proposa construir 8.245 habitatges —dels quals, 4.376 protegits— en 124,35 hectàrees de superfície. En concret, l’ARE de Fàtima Nord, a Igualada, ocupa 10,44 hectàrees, on es construirien 570 habitatges, 338 dels quals amb algun règim de protecció.
 
Canvi de cicle econòmic
 
Durant els darrers anys, però, el mercat immobiliari ha canviat radicalment degut a la crisi econòmica. El gran estoc de pisos construïts sense vendre que hi ha a tot el territori català, juntament amb el descens generalitzat de l’activitat del sector de la construcció, fa aconsellable deixar sense efecte la planificació d’algunes de les ARE o bé reduir-ne l’àmbit.
 
És per aquest motiu que el Govern va incloure a la modificació de la Llei d’urbanisme aprovada enguany un procediment especial per modificar la planificació de les ARE en aquests sentits. L’Ajuntament d’Igualada és el primer que s’ha acollit a aquesta possibilitat, tot sol·licitant deixar sense efecte el planejament de l’àrea residencial estratègica de Fàtima Nord.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 39