A partir de l'1 d'agost es començarà a aplicar el copagament dels medicaments, segons la renda, als assegurats actius

query_builder   26 juliol 2012 14:27

event_note Nota de premsa

A partir de l'1 d'agost es començarà a aplicar el copagament dels medicaments, segons la renda, als assegurats actius

El Reial decret llei estableix que, en termes generals, les aportacions dels assegurats actius seran del 40%, el 50% o el 60%, segons la renda.
 
Els assegurats com a pensionistes hauran d’abonar aquesta aportació en el mateix moment de la dispensació dels fàrmacs, a partir del mes d’octubre.
 
Durant el mes de setembre es començaran a abonar els imports corresponents al mes de juliol.
A partir del proper dimecres, 1 d’agost, es començarà a aplicar el copagament farmacèutic als assegurats actius. Aquesta mesura, inclosa en el Reial decret llei 16/2012, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, estableix noves aportacions per als assegurats com a pensionistes i per als assegurats actius. Fins al passat mes de juliol els assegurats actius aportaven un 40% del preu dels medicaments però, amb la nova normativa, les aportacions passaran a ser del 40%, el 50% o el 60% segons la renda (actualment segons la  declaració de la renda del 2010).
 
A Catalunya els ciutadans que seguiran aportant el 40% del preu dels medicaments són el 66% dels assegurats actius; els ciutadans que passaran a abonar el 50% del preu dels medicaments representen un 33% de la població activa i els assegurats actius, que hauran d’abonar el 60%, són un 1% de la població activa. El Reial decret llei també estableix que hi ha un col·lectiu de població activa exempt del copagament farmacèutic.
 
El copagament farmacèutic va entrar en vigor el passat 1 de juliol però el sistema de prescripció i dispensació de receptes mèdiques del Servei Català de la Salut no s’havia pogut adaptar per garantir amb eficàcia l’aplicació dels límits que estableix la normativa a causa del poc temps previst per aplicar-la.
 
Copagament farmacèutic dels assegurats com a pensionistes
 
Pel que fa als pensionistes, està previst que el sistema de prescripció i dispensació de receptes mèdiques del Servei Català de la Salut estigui preparat per aplicar-se a partir del mes d’octubre. Per tant, durant aquests mesos es manté el sistema provisional que va establir el Departament de Salut per tal d’evitar que els ciutadans aportessin més del que tenien establert segons la renda i límit mensual. Per tant, els assegurats com a pensionistes continuaran sense fer l’aportació corresponent en el moment de la dispensació del medicament.
 
En el cas dels assegurats com a pensionistes, el Reial decret llei estableix, en termes generals, que facin una aportació, segons la renda, del 10% del preu del medicament amb límits dels 8 als 18 euros al mes; o del 60% del preu del medicament, amb un límit de 60 euros al mes. El Reial decret llei també estableix alguns casos que queden exempts de copagament.
 
Al setembre tots el ciutadans començaran a abonar els imports de les aportacions corresponents al mes de juliol
 
A partir del setembre els ciutadans hauran de començar a abonar l’import de les aportacions corresponents al mes de juliol perquè el Servei Català de la Salut ja haurà informat les oficines de farmàcia sobre la xifra que cada ciutadà ha d’aportar segons el que hagi adquirit al llarg del mes de juliol. A partir d’aquest moment, el Servei Català de la Salut anirà informant les farmàcies, quan correspongui, dels imports corresponents als mesos d’agost i setembre.
 
El Departament de Salut ha elaborat material informatiu que detalla el calendari progressiu del copagament. Aquesta informació es distribuirà a les oficines de farmàcia i als centres sanitaris de Catalunya.
 
Per a més informació:
Els ciutadans es poden adreçar a Sanitat Respon (telèfon 061) o bé al seu centre d’atenció primària per conèixer el seu nivell d’aportació.
 
Per a més informació sobre els nivells d’aportació: Web Servei Català de la Salut