Alerta per alt risc d'incendis

Restriccions d'accés al Massissos de les Gavarres, Cadiretes i Montsant per l'elevat risc d'incendi

query_builder   27 juliol 2012 11:53

event_note Nota de premsa

Alerta per alt risc d'incendis

Restriccions d'accés al Massissos de les Gavarres, Cadiretes i Montsant per l'elevat risc d'incendi

 
 
Les mesures de tancament, les duen a terme els membres del cos d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra,  d’acord amb els ajuntaments implicats

Les altes temperatures i les baixes humitats relatives previstes demà i demà passat a les comarques interiors de  Catalunya  fan que el Departament d’Agricultura a hagi activat avui el Nivell 3 del Pla Alfa als massissos del Montsant (Tarragona), les Gavarres i Cadiretes ( Girona) i que es suspenguin els permisos d’activitats a les comarques on el risc és més elevat.
 
 
En aquest sentit s’ha reforçat la vigilància per part dels cossos d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra en aquelles àrees afectades pel molt alt risc d’incendi forestal donat l’augment generalitzat de la temperatura i la disminució de la humitat relativa. El dispositiu de vigilància està format per 13 Mossos d’Esquadra ( 7 agents a la Zona del Montsant i 6 a Girona) i 48 membres del Cos d’Agents Rurals ( 30 agents a la serralada del Montsant amb el suport addicional d’ un mitjà aeri i 18 agents repartits a les comarques de la Selva, Baix Empordà i Gironès).
 
La situació més dolenta es produirà a les zones de l’interior i alçada per la previsible no recuperació de les humitats relatives nocturnes.
 
L’activació de nivell 3 del Pla Alfa en aquests àmbits comporta la suspensió de tots els permisos especials per realitzar les activitats que puguin generar risc d’incendi (obra pública, treballs forestals, caça, sega, activitats que comportin l’ús de radials, cremes, barbacoes, etc.) concretament en els municipis que es relacionen a continuació de les següents comarques:
 
 
Alt Camp: Querol, Pont d’Armentera i Aiguamúrcia
Ribera d’Ebre: Flix, Riba-roja, Ascó, Torre de l’espanyol, Vinebre, La Palma d’Ebre i Garcia
Terra Alta: La Fatarella, Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca; Bot, Gandesa, Pinell de Brai, Corbera d’Ebre
Anoia: La Llacuna,  Carme i Miralles
Alt Penedès: Font-rubí, Mediona Pontons i torrelles de Foix
 
 
El Pla Alfa i el nivell d’actuació corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.
 
L’activació del nivell 3 del Pla alfa comporta la restricció d’accessos als massissos forestals  afectats
 
 A aquestes zones el Cos d’Agents Rurals  porta a temes següents actuacions: 
 
-     Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.
-     Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.
-     Control de llocs predeterminats d’especial risc.
-     Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.
-     Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.
-     Establiment de centres de coordinació regionals d’efectius en les zones afectades (Mossos d’Esquadra, Bombers, ADF, policies locals, etc.)
-     Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.
 
 
Consells i recomanacions:
 
Els 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per tal de minimitzar el perill d’incendi  des del Departament d’Agricultura recomanem:
 
  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones  forestals en la franja horària  compresa entre les 13  i les 18  hores.
  • No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin general guspires o  sobreescalfaments.
  • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal  comunicar-ho de forma immediata al 112