El Departament de Justícia i l'Obra Social de La Caixa impulsen un projecte per a la formació de joves reclusos en noves tecnologies

query_builder   27 juliol 2012 14:50

event_note Nota de premsa

El Departament de Justícia i l'Obra Social de La Caixa impulsen un projecte per a la formació de joves reclusos en noves tecnologies

La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, han signat un conveni per desenvolupar el programa CiberCaixa Solidària al Centre Penitenciari de Joves, de la Roca del Vallès
 
La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa
El projecte està destinat a ensenyar informàtica a interns que en breu recuperaran la llibertat, amb la participació de persones grans com a formadors, a través de l’aula d’informàtica instal·lada per la Fundació al Centre Penitenciari
  
En el mateix acte, l’Obra Social de La Caixa i el Departament de Justícia han renovat l’acord de col·laboració per la lluita contra la violència masclista
 
 
La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, han signat avui a Barcelona un conveni marc en virtut del qual l’entitat financera desenvoluparà el programa CiberCaixa Solidària al Centre Penitenciari de Joves, de la Roca. Durant aquest acte s’ha firmat també la renovació del Conveni de col·laboració en la lluita contra la violència masclista, acord que s’aplica des de 2010.
 
L’Acord té com a finalitat fonamental formar els interns que tenen propera la finalització de la seva condemna en informàtica i noves tecnologies perquè tinguin més recursos per a la seva imminent vida fora del centre. El programa estableix les activitats formatives i educatives a desenvolupar centrades en les necessitats dels reclusos joves que seguiran cursos i tallers d’informàtica impartits per persones grans voluntàries amb preparació específica.
 
La finalitat és proporcionar a aquests joves habilitats formatives i coneixements per facilitar-ne la reinserció social i laboral. Amb aquesta acció es pretén afavorir el diàleg intergeneracional entre els joves reclusos i els formadors, persones grans que refermen la seva sensació d’utilitat social amb l’aportació personal d’experiència, confiança i bon tracte.
 
Balanç molt positiu
El projecte va iniciar la seva activitat fa més de tres anys i, fins ara, ha generat resultats molt positius. El nivell d’interès i atenció per part dels interns és molt elevat. A més, els informes indiquen la gran utilitat que té el programa a l’hora de millorar l’autoestima dels reclusos gràcies a l’aprenentatge, la valoració i el reconeixement de les persones grans i el descobriment de noves capacitats. 
 
El programa CiberCaixa Solidària ja s’ha implementat a altres centres penitenciaris de la resta de l’Estat. 
 
Durant la seva primera etapa de funcionament, la CiberCaixa del Centre Penitenciari de Joves ha demostrat una gran utilitat per, entre altres coses, millorar l’assimilació de coneixements per part dels interns que no havien estat escolaritzats, a més d’uns bons resultats en l’aprenentatge de les noves tecnologies. Sobretot, el projecte representa una experiència única, ja que fomenta l’ajuda mútua entre els interns de diferents nacionalitats i contribueix a crear llaços de confiança i afecte amb persones grans amb una dilatada experiència vital.
 
Col·laboració en la lluita contra la violència masclista
D’altra banda, l’Obra Social de La Caixa i el Departament de Justícia han signat la renovació de l’acord en la lluita contra la violència masclista, que vincula l’entitat financera amb la Conselleria des de 2010.
 
Amb aquesta col·laboració es donarà continuïtat a l’experiència i s’incrementaran les derivacions per part de les oficines d’atenció a la víctima de Catalunya del delicte als programes oferts per l’Obra Social de La Caixa en tots els territoris, i, així mateix, es possibilitarà la derivació, a través de les oficines, a altres serveis locals d’atenció a les dones.
 
També es revisa el flux d’informació entre les entitats gestores dels programes de l’Obra Social de La Caixa i les oficines d’atenció a la víctima perquè sigui més eficient i es dóna continuïtat al seguiment de la implementació del model de valoració estructurada de les necessitats de les víctimes de violència de gènere en totes les oficines d’atenció a la víctima del delicte de Catalunya.