Actualització de l'evolució de l'incendi de l'Empordà i altres serveis

query_builder   27 juliol 2012 14:30

event_note Nota de premsa

Actualització de l'evolució de l'incendi de l'Empordà i altres serveis

 
Set dotacions terrestres i un helicòpter dels Bombers de la Generalitat continuen treballant a la zona de l’incendi de l’Empordà, donat ja per controlat des d’aquest matí. En total una quarantena d’efectius són sobre el terreny.
 
Al llarg de les darreres hores, han aparegut alguns punts calents i petites columnes de fum que han pogut ser sufocades ràpidament. Es tracta d’algunes soques i zones verdes envoltades d’altres de cremades que han reprès, especialment a la zona més occidental de l’incendi, al sud del Pantà de Boadella.
 
El cos d’Agents Rurals segueix resseguint exhaustivament el perímetre per tal de conèixer exactament quina és la superfície cremada. ja que a dins hi ha zones que no van resultar afectades per les flames. El darrer càlcul provisional de superfície afectada, que no cremada, és de 13.088 hectàrees.
 
Evolució dels ferits
Pel que fa als ferits durant els incendis el passat diumenge, el Sistema d’Emergències Mediques (SEM) informa que tots evolucionen favorablement. La de més importància, una dona de 70 anys ingressada a la Vall d’Hebron, a Barcelona, ha passat d’estat crític a molt greu, tot i que segueix inestable. Al mateix hospital hi ha tres ferits més, tots ells amb cremades a causa de l’incendi de l’Empordà. Un segueix greu i els altres menys greu, tot i que estables.
 
A l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona hi ha ingressades dues persones més ferides a l’incendi de Portbou, que ja es va extingir el passat dimarts 24 de juliol. Es tracta d’un menor i la seva mare, ferits menys greu i estables.
 
Afectacions viàries
Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), des de les 9 d’aquest matí s’han obert les dues carreteres que encara tenien el trànsit restringit, de manera que ja no queda cap afectació viària. Es tracta de la GI-504 al seu pas per Terrades i la GIV-5042 a Boadella d’Empordà.
 
 
 
Altres incendis del matí
Al llarg del matí, els Bombers de la Generalitat han treballat en més serveis i incendis. El primer és un foc agrícola i forestal que ha tingut lloc a Almoster (Baix Camp), l’alerta del qual ha arribat a les 09.21 hores i que ha cremat 3.000 m2. Hi han treballat 11 vehicles i un helicòpter que ja s’han retirat.
 
Un altre foc, en aquest cas de vegetació urbana, s’ha produït a Viladecavalls (Vallès Occidental). L’alerta ha arribat a les 11.35 hores i fins al lloc s’hi han desplaçat quatre dotacions terrestres. El foc cremava una zona de canyes i matolls propera al cap de futbol i la piscina municipal, on hi havia una cinquantena de persones que han estat desallotjades de manera preventiva. S’ha extingit a les 13.17 hores, moment en els quatre vehicles de Bombers han marxat del servei.
 
Finalment, a les 12.48 hores, els Bombers de la Generalitat han rebut altre avís d’incendi a Palamós (Baix Empordà). El foc ha cremat uns 5.000 m2 de vegetació urbana i un camp proper a la urbanització Vall-Llobrega. Set dotacions terrestres han participat en l’extinció.
 
 
Alerta del pla Infocat i massissos tancats
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, per l’elevat risc d’incendi generalitzat a tot Catalunya, que afecta a 34 comarques de totes les demarcacions.
 
Per aquest motiu, cal recordar que el Cos d’Agents Rurals, amb el suport del Cos de Mossos d’Esquadra, han tancat els accessos a la Serra del Montsant, el Massís de Cadiretes i el de Gavarres.
 
Cal fer especial èmfasi en què, en dies com avui de molt alt risc d’incendi forestal, cal minimitzar les activitats en zones de risc forestal i incrementar la vigilància i la detecció de columnes de fum, alertant ràpidament al telèfon d’emergències 112.