Ortega

La vicepresidenta Joana Ortega anuncia les mesures del Govern per compensar els danys ocasionats pels incendis de l'Alt Empordà

La vicepresidenta i representants de diversos departaments de la Generalitat s'han reunit avui amb els alcaldes dels municipis afectats pels incendis de l'Alt Empordà

query_builder   27 juliol 2012 15:54

event_note Nota de premsa

La vicepresidenta Joana Ortega anuncia les mesures del Govern per compensar els danys ocasionats pels incendis de l'Alt Empordà

La vicepresidenta i representants de diversos departaments de la Generalitat s'han reunit avui amb els alcaldes dels municipis afectats pels incendis de l'Alt Empordà

  • La vicepresidenta i representants de diversos departaments de la Generalitat s'han reunit avui amb els alcaldes dels municipis afectats pels incendis de l'Alt Empordà
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, s’ha reunit amb els alcaldes de 24 municipis de l’Alt Empordà afectats pels incendis. Durant la trobada, han pogut fer una avaluació dels danys ocasionats pels incendis i la vicepresidenta ha presentat les mesures i actuacions que s’impulsaran des dels diferents departaments del Govern per fer-hi front i per prevenir nous incendis.
 
Després de la reunió, la vicepresidenta ha fet un reconeixement públic a la tasca dels professionals que han treballat i que estan treballant per combatre els incendis, com són el cos de bombers, el cos de Mossos, els ADF i agents forestals, així com voluntaris i pagesos i membres de la policia local. Al mateix temps, Ortega ha posat en valor també el paper del món local i ha remarcat que alcaldes i regidors han sigut capaços de liderar una resposta positiva davant d’aquesta adversitat.
 
La vicepresidenta també ha destacat que s’està actuant de forma coordinada amb la resta d’institucions públiques i privades per donar resposta a les necessitats i ha anunciat que el consell comarcal de l’Alt Empordà actuarà com a finestreta única per coordinar la resposta.  
 
En la reunió, també hi han participat el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé; el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Xavier Sanllehí; i el director general d’Administració Local, Joan Cañada, així com els directors dels serveis territorials a Girona dels departaments de Governació, Interior, Territori i Sostenibilitat, Agricultura, i Benestar Social i Família.
 
Entre les mesures del Govern de les quals s’ha informat durant la reunió, en destaquen les següents:
 
 
-       Ajuts extraordinaris per la reparació d’infraestructures i serveis de titularitat municipal danyats pel foc i que no estiguin coberts per assegurança (dipòsits d’aigua, enllumenat, connexions, material urbà, senyalitzacions, contenidors, etc.). Les peticions es podran tramitar als serveis territorials del Departament de Governació a Girona.
 
-       La Direcció general d’Administració Local valora la possibilitat de fer un instrument específic d’ajut per a les despeses extraordinàries que no puguin ser assumides per altres recursos públics o administracions.
 
-       En l’àmbit de la prevenció, s’està coordinant un gran projecte amb el Consorci Forestal de Catalunya, el Departament d’Agricultura, el Departament de Governació i les diputacions per a l’aprofitament de biomassa.
 
 
-       Durant la propera setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat durà a terme diverses accions a les carreteres, com ara la substitució de tots els senyals de trànsit cremats, la neteja de les carreteres, retirada de brossa i resta vegetal i reparació del portal de la sitja de Capmany.
 
-       L’Agència de l’Habitatge de Catalunya posa a disposició 57 habitatges per a les persones que ho necessitin, de forma gratuïta durant un any. Es tracta de 20 habitatges a Figueres, 14 a Llançà, 12 a Castellfollit de la Roca, 1 a la Bisbal d’Empordà, 4 a Sant Feliu de Guíxols, 5 a Santa Cristina d’Aro i 1 a Les Preses.
 
 
-       El Departament d’Empresa i Ocupació durà a terme un programa de col·laboració social, amb la participació de persones en situació d’atur per tal de realitzar feines de neteja de la superfície cremada, així com tasques de prevenció per evitar nous incendis.
 
-       Des de la direcció general de Turisme, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà es farà un inventari dels recursos turístics afectats per poder-los restaurar. Així mateix s’intensificarà la promoció turística de la Costa Brava en el mercat francès i també es promocionarà el sector de la vinya.  
 
-       El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Alimentació i Medi Natural realitzarà tasques de suport i assessorament a les explotacions agroramaderes afectades.
 
-       S’inclouran els municipis afectats en l’ordre d’ajuts associada al contracte d’explotació per a la modernització de les explotacions.
 
-       El Departament d’Agricultura firmarà un conveni amb la Diputació de Girona per fer front a les despeses generades a les explotacions agroramaderes per necessitats immediates, com ara menjar, i també per a la compensació de les despeses als pagesos que en les primeres hores van llaurar els perímetres dels camps per evitar la propagació del foc.
 
Congrés dels Diputats
 
 
D’altra banda, cal destacar també que s’ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició no de Llei per la qual s’insta al Govern de l’Estat a l’adopció urgent de mesures destinades a pal·liar els danys dels incendis. Entre les mesures s’inclourien:
 
-       Subvencions per atendre determinades necessitats derivades de les situacions d’emergència.
 
-       Adopció de mesures fiscals aplicables als titulars de les explotacions i activitats agràries, turístiques i altres activitats empresarials afectades.
 
-       Mesures laborals compensatòries.
 
-       Adopció d’un programa d’ajudes al sector turístic.