Els Bombers de la Generalitat han treballat en set rescats de muntanya amb una persona morta, un ferit greu, un menys greu i quatre lleus

query_builder   29 juliol 2012 18:18

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat han treballat en set rescats de muntanya amb una persona morta, un ferit greu, un menys greu i quatre lleus

  
Durant les darreres hores, els Bombers de la Generalitat han treballat en diversos serveis a la muntanya. Els dos primers són els més greus i la resta queden detallats per ordre cronològic:
 
Rescat d’un excursionista mort a Naut Aran (Val d’Aran)
Aquest migdia un excursionista ha mort, per causes que encara es desconeixen,  mentre caminava per la Val d’Aiguamòg, al municipi de Naut Aran. L’alerta ha arribat a les 13.35 hores i, per atendre el servei, s’ha activat una dotació terrestre i un helicòpter dels Bombers de la Generalitat (amb membres del Grup d’Actuacions Especials de la Seu d’Urgell). El servei s’ha realitzat conjuntament amb membres dels Pompièrs de la Val d’Aran, que hi ha treballat amb un equip GRAE acompanyat de metge, i una ambulància d’Emergències Sanitàries Val d’Aran.
 
En arribar al lloc, el personal d’emergències ha practicat maniobres de reanimació al ferit, un home de 36 anys que ha estat evacuat amb helicòpter fins a l’heliport de Vielha. Allà, una ambulància l’ha traslladat fins a l’Hospital de Vielha.
 
Rescat d’un ciclista ferit greu a Flaçà (Gironès)
Els Bombers de la Generalitat han treballat, des de les 11.59 hores, en un rescat d’un ciclista que ha caigut mentre feia una ruta de muntanya amb un grup. Al servei s’hi ha destinat un helicòpter dotat de personal del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) d’Olot, així com quatre unitats terrestres, dues de les quals eren del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) que estaven fent una ruta de vigilància en una zona propera.
 
L’accident s’ha produït en un lloc de difícil accés i per la seguretat del pacient s’ha preferit fer un gruatge amb l’helicòpter dels Bombers, evitant així que el trasllat terrestre agreugés l’estat del ferit. L’helicòpter ha volat fins a una zona molt propera per transferir el pacient a un altre aparell del Sistema d’Emergències Mèdiques, que l’esperava a la zona per evacuar-lo per aire fins a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. El seu pronòstic és greu i se li estan practicant diverses proves per delimitar l’abast de les lesions.
 
Rescat a l’Alt Àneu (Pallars Sobirà) amb un ferit lleu
A les 20.04 hores d’ahir, els Bombers van rebre l’alerta per atendre una persona que feia la ruta dels Carros de Foc, entre la penya Blanca i el pic Pineto, i que s’havia quedat sense força per seguir quan es dirigia al refugi del Pla de la Font.
 
Fins al lloc s’hi va desplaçar un helicòpter de rescat amb base a Tírvia acompanyat per membres del GRAE de la Seu d’Urgell, que va evacuar la persona afectada, un home, i la seva parella, il·lesa, al parc de Bombers d’Espot. Allà els esperava una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que els va atendre i donar d’alta in situ.
 
Rescat a Setcases (Ripollès) amb una ferida lleu
Els Bombers de la Generalitat han treballat, aquest matí, en un servei a Setcases, a la zona de l’estació d’esquí de Vallter 2000, on una dona s’ha fet mal al peu i l’ambulància no podia accedir fins al lloc. L’alerta ha arribat a les 09.44 hores.
 
Un helicòpter amb personal GRAE d’Olot l’ha atès i traslladat fins l’heliplataforma de Campdevànol. Un cop allà, l’ha recollit una ambulància del SEM per, posteriorment, evacuar-la a l’hospital del mateix municipi. La dona, de 51 anys, ha resultat ferida lleu per una fractura de turmell.
 
Rescat a Collbató (Baix Llobregat) amb un ferit lleu
Alertats a les 10.20 hores, els Bombers han treballat per assistir un home de 21 anys que ha caigut d’esquena mentre es dirigia a escalar a Montserrat, a la via Gandhi. Una dotació terrestre l’ha atès i traslladat fins al final del camí on l’esperava una ambulància del SEM. El ferit ha estat evacuat fins a l’Hospital del Mar de Barcelona, era lleu i presentava una contusió a l’esquena.
 
Rescat al Pedraforca, Saldes (Berguedà) amb un ferit lleu
A les 12.20 hores, un helicòpter amb personal GRAE i un infermer del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM), tots amb base a Cerdanyola del Vallès, acompanyats d’una dotació terrestre dels Bombers de la Generalitat, han treballat en un servei a la tartera del Pedraforca, on un home ha caigut per uns 30 metres de pendent.
 
L’helicòpter ha deixat el personal al lloc de l’accident, on han estabilitzat la víctima i l’han preparat per pujar-la amb la grua. Finalment ha estat traslladada fins a l’heliport de Berga. Allà, una ambulància del SEM l’ha evacuat a l’Hospital Sant Bernabé de Berga, amb una contusió costal i un traumatisme craneoencefàlic lleu. L’home té 67 anys i és veí de Cunit
 
Rescat a Collbató (Baix Llobregat) amb una ferida menys greu
Alertats a les 13.50 hores, els Bombers han treballat en un altre rescat a Collbató, amb el mateix dispositiu que al servei del Pedraforca: helicòpter, GRAE i GEM, amb el suport d’una dotació terrestre.
 
Es tractava d’una dona que s’ha accidentat en un lloc de difícil accés mentre feia la via ferrada de Les Dames. El mateix helicòpter dels Bombers, després de pujar-la amb la grua, l’ha traslladat a l’hospital Parc Taulí de Sabadell. La dona, de 30 anys, nacionalitat uruguaiana i veïna de Badalona, tenia una fractura oberta a l’alçada del mal·lèol de la cama dreta.
 
Davant la gran acumulació d’aquest tipus d’accidents, els Bombers de la Generalitat recorden la importància de preparar qualsevol activitat a muntanya tenint en compte que cal anar-hi ben equipats. En general, aquests són els consells bàsics que cal tenir en compte:
 
Abans de començar l’activitat:
-          Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat), entre molts d’altres
-          Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer
-          És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat
-          Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric
 
Durant la marxa:
-          Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
-          Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos
-          Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics
-          Si fa fred, no deixeu de caminar
 
En cas d’accident:
-          Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.
-          Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
 
 
 
Cerdanyola del Vallès, 29 de juliol de 2012
18.15 hores