Nano Puig i Pelegrí

Puig i Pelegrí adverteixen que l'estiu no s'ha acabat i que no es pot abaixar la guàrdia

query_builder   30 juliol 2012 20:05

event_note Nota de premsa

Puig i Pelegrí adverteixen que l'estiu no s'ha acabat i que no es pot abaixar la guàrdia

  • Els consellers d’Interior, Felip Puig, i d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, han comparegut avui davant la Comissió d’Interior del Parlament per tal d’informar sobre la gestió de l’incendi de l’Alt Empordà 
  • Els consellers han remarcat que el 63% dels incendis són per causa d’imprudències o provocats, i han fet una crida a la corresponsabilitat ja que el risc d’incendi continua sent molt elevat en molts indrets de Catalunya a causa de la manca d’humitat del terreny i la presència de molta massa combustible 
  • Ambdós consellers han expressat el condol per la tragèdia, pel cost en vides humanes i pels afectats pels focs
Els consellers Pelegrí i Puig
 
Els consellers d’Interior, Felip Puig, i d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí han comparegut avui davant la Comissió d’Interior del Parlament per tal d’informar sobre la gestió de l’incendi de l’Alt Empordà.
 
El conseller Pelegrí ha destacat que el bosc, que ocupa el 60% del territori de Catalunya, és una infraestructura de país pels beneficis socials, ambientals i econòmics que aporta, i ha exposat que el Govern prioritza, amb els recursos disponibles, les mesures orientades a la reducció dels riscos per protegir la població i la biodiversitat a les zones que es determinen com a estratègiques per a la prevenció i, d’altra banda, treballa per millorar les estratègies de gestió forestal i dinamització dels aprofitaments del bosc, precisament per reduir la quantitat de massa combustible que acumulen. En aquest sentit, s’està treballant en els següents eixos: a través de Pla de Política Forestal actualment en fase de participació, es pretén doblar la taxa d’autoproveïment de fusta a Catalunya. Les actuacions fonamentals de Gestió preventiva de riscos naturals i Dinamització de la producció representen més del 50% de les accions del Pla.
 
Pelegrí ha assenyalat també que el Govern ha començat els tràmits per constituir un clúster de la fusta i la biomassa, i ha senyalat com a essencial el recolzament a les indústries derivades del sector forestal català, que ha de ser clau per la creació de demanda i per garantir la gestió forestal sostenible, i aquesta ha de fer possible doblar la taxa d’autoproveïment del mercat forestal català. També es prioritzarà la recerca aplicada per crear indústries de valor afegit que donin sortida a la fusta.
 
Així mateix s’està estudiant també la creació de la llicència de boletaire i s’ha establert el pagament per la prestació de serveis en els espais protegits per tal de millorar-ne el finançament.
 
El conseller Pelegrí ha assenyalat també que s’estudiarà la possibilitat d’una modificació legislativa perquè els presos puguin commutar pena prestant serveis a la societat vinculats a treballs en l’àmbit forestal.
 
Pelegrí ha recordat que la zona de l’Empordà és precisament de les té major nivell de gestió forestal, precisament per tractar-se d’una zona de suredes que té un alt nivell de productivitat. El conseller ha remarcat que aquest àmbit disposa de 62 instruments d’ordenació forestal, i que s’han invertit 1.544.079 euros l’any passat (2011) precisament en la zona afectada per l’incendi de la Jonquera en front dels 456.660 del 2010; els 217.596 del 2009 o els 125.238 del 2008.
 
Durant la seva compareixença, Pelegrí també ha posat de relleu que el 63% dels incendis són per causa d’imprudències o provocats, i ha fet una crida a la corresponsabilitat, ja que el risc d’incendi continua sent molt elevat en molts indrets de Catalunya a causa de la manca d’humitat del terreny i la presència de molta massa combustible.
 
Per la seva banda, el conseller Puig ha recordat que "veníem advertint que ens trobaríem en una situació complicada" després d'haver patit l'hivern més sec dels darrers 40 anys. I ha avisat que  "l'estiu no s'ha acabat, les condicions no han canviat, i per tant, no podem baixar la guàrdia".
 
El conseller d'Interior ha deixat clar que els objectius prioritaris dels bombers van ser "la protecció de les persones, dels béns i dels nuclis habitats”. "A l'inici, s'escapava per sobre de les capacitats d’extinció", ha reconegut Puig, tot explicant que hi havia flames de 20 metres d'alçada, "però mai es va perdre la capacitat d’actuació".
 
Pel titular d'Interior, "incendis com aquest, superen els mitjans disponibles" i ha negat les acusacions de manca d'efectius i de reducció del pressupost. "Ha estat un gran incendi forestal" que s'ha pogut combatre de forma satisfactòria gràcies "a la coordinació entre els diferents grups d’emergències i la cooperació d'efectius arribats d'arreu". Segons el conseller, en aquesta campanya "gastarem un 10 % més del que vam gastar l'any passat".
 
Així mateix, Puig ha negat que els bombers haguessin arribat una hora tard a l'incendi de Portbou i ha deixat clar que "hi va haver un lideratge únic per part del cos de bombers".
 
El conseller ha agraït la feina feta "pels professionals que han fet possible apagar un foc devastador"  i ha remarcat que el Departament d'Interior, "un cop extingit avui el foc, farà un balanç més exhaustiu sense cofoisme ni conformisme"
 
Finalment, ambdós consellers han tramès el condol i suport tant a les víctimes com als afectats pels efectes de l'incendi.
 

1  

Imatges

Els consellers Pelegrí i Puig

Els consellers Pelegrí i Puig 501