#13

L'esport català reforça el seu pes internacional aportant un terç de la delegació estatal als Jocs Olímpics de Londres

query_builder   2 agost 2012 08:00

event_note Nota de premsa

#13

L'esport català reforça el seu pes internacional aportant un terç de la delegació estatal als Jocs Olímpics de Londres

Infografia
L’activitat física i l’esport són fenòmens molt arrelats a Catalunya. Actualment, segons l’enquesta "Hàbits esportius a Catalunya 2009", elaborada per l’Observatori Català de l’Esport i la Universitat de Barcelona, el 60% de catalans i catalanes practiquen alguna activitat físic-esportiva de manera regular, és a dir, un mínim d’un cop per setmana.
 
La ciutadania realitza aquesta activitat a través de federacions, consells esportius escolars, patronats municipals d’esports, empreses privades de fitness o d’una manera individual com activitat de lleure.
 
Pel que fa a l’àmbit competitiu, els clubs i esportistes mantenen el lideratge de Catalunya a l’Estat en molts esports i contribueixen a la projecció internacional de Catalunya com a país esportiu. En els Jocs Olímpics de Londres, l’esport català aporta 88 atletes, un 32% dels 282 esportistes que integren la delegació estatal, i és la base de bona part dels esports d’equip que hi competeixen.
 
Pel que fa als Jocs Paralímpics, que tindran lloc a la capital anglesa entre el 29 d’agost i el 9 de setembre, Catalunya hi tindrà 35 esportistes, dels 127 convocats per l’equip estatal.
 
En els Jocs Olímpics de Pequín del 2008, els esportistes catalans van tenir un pes destacat en la consecució de 9 de les 18 medalles de l’equip estatal, mentre que en la cita paralímpica, els representants catalans van sumar 17 medalles, 6 més que a Atenes 2004.
 
La projecció internacional de l’esport català es tradueix al llarg de l’any en la participació dels esportistes en competicions europees i mundials a títol individual o de selecció, la presència de clubs en aquests tornejos o bé en l’organització d’esdeveniments internacionals de primer nivell a Catalunya. Amb tot, un dels instruments que cada cop contribueix més a mostrar el prestigi i potencial del sistema esportiu català al món és la participació de les seleccions esportives catalanes en competicions oficials d’àmbit internacional.
 
Actualment, Catalunya competeix a tot el món amb seleccions de ple dret en 21 esports, com el Corfbol, el patinatge o el futbol sala, fruit del progressiu augment en el nombre de federacions que assoleixen el reconeixement oficial dins de les respectives federacions internacionals de cada esport.
 
Les federacions i els clubs formen el gruix del teixit associatiu esportiu del país, que tradicionalment ha estat la base del potencial de l’esport català, fruit d’un model que prioritza el treball de la base per mantenir cohesionat el sistema esportiu.
 
Catalunya té 16.867 entitats esportives inscrites al Registre d’Entitats Esportives de Catalunya, de les quals 14.316 corresponen a clubs i associacions esportives, 72 són federacions i 3 són unions esportives. Pel que fa a aquestes dues últimes, gestionen un total de 616.928 llicències esportives, que és el requisit bàsic per poder prendre part en competicions federades en les diverses modalitats.
 
D’altra banda, la pràctica de l’esport escolar ha adquirit un creixement important a Catalunya en els últims anys. Fruit d’aquesta aposta, hi ha 642 associacions esportives escolars registrades, que desenvolupen una activitat de promoció de l’esport dins dels centres educatius del país.
 
Aquestes entitats s’emmarquen en el Pla Català d’Esport a l’Escola, un programa impulsat per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’incrementar la pràctica esportiva en horari no lectiu en els centres educatius. Avui són 1.322 els centres catalans inclosos en el Pla, que arriba a 705 escoles públiques de primària, 428 instituts, 133 centres concertats i 56 zones educatives rurals.
 
Altres entitats que col·laboren en el foment de l’esport en edat escolar són els consells esportius, entitats privades que promouen aquesta activitat a cada comarca catalana. Catalunya compta amb 45 consells esportius.
 
Pel que fa als espais esportius, les comarques catalanes compten amb un total de 35.424 instal·lacions i equipaments destinats a la pràctica esportiva de la població, tant a nivell recreatiu com competitiu, segons dades del Cens d’equipaments esportius de Catalunya. D’aquests, el 45% són de propietat municipal (Ajuntaments) i el 24% estan gestionats també pels consistoris.
 
A nivell econòmic, l’esport català té un pes molt rellevant en el conjunt del país. Segons, l’informe “El pes econòmic de l’esport a Catalunya”, elaborat per la Secretaria General de l’Esport, el sector de l’esport va generar a Catalunya, l’any 2006, un volum de 1.876 milions d’euros en termes de Valor Afegit Brut (VAB).
 
En termes de PIB, l’esport aporta el 2,1% del PIB de l’economia catalana (4.000 milions d’euros), i se situa per davant de les indústries tèxtils, la fabricació de vehicles de motor o les activitats informàtiques. Per tant, l’esport té un pes semblant al de sectors econòmics rellevants i dinàmics.
 
D’aquest volum total, els principals productors esportius a Catalunya són el moviment associatiu esportiu (46,7%), juntament amb les empreses i els mitjans de comunicació (38%). Tres dels actors que per la seva importància dins el sector contribueixen al reconeixement de l’esport tant en la dimensió econòmica com social i cultural.
 
A més, l’ocupació generada pel món de l’esport català (91.000 llocs de treball) representava el 2,7% de l’ocupació total el 2006, cosa que el situa com un sector intensiu en llocs de treball.
 
Segons l’enquesta d'“Hàbits esportius de 2009”, el principal motiu dels catalans per practicar esport és mantenir-se en forma o millorar la salut (82%), per gust i diversió (76%), que contrasta amb el 14,2% que ho fan per afany competitiu. Caminar com a exercici físic, amb un 48,5%, és l’activitat més practicada, seguit de la natació i el muntanyisme. Així mateix, el 42% de catalans realitzen esport en espais públics, per davant de les instal·lacions municipals o públiques (19,2%), i ho fan gairebé en un 50% formant part d’un club o associació esportiva.

1  

Fitxers adjunts

Infografia esport

Infografia esport
PDF | 4406