La nova Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha atès aquest any més d'un centenar d'animals a les costes Catalanes

query_builder   2 agost 2012 13:48

event_note Nota de premsa

La nova Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha atès aquest any més d'un centenar d'animals a les costes Catalanes

El conseller Pelegri, el director general de medi natural i membres de la Xarxa de Rescat retornant la tortuga al mar
El conseller Pelegri, el director general de medi natural i membres de la Xarxa de Rescat retornant la tortuga al mar
El conseller Pelegrí ha presentat la nova xarxa del Departament d’Agricultura que des de l’1 de gener coordina i dirigeix els rescats de fauna marina a Catalunya i ha retornat al medi natural dues tortugues recuperades
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presentat aquest matí al Parc Natural del Delta de l’Ebre la Xarxa d’observació i rescat de fauna marina a Catalunya.
 
El conseller ha destacat la importància que té pel Departament disposar d’aquest nou servei que sens dubte ajudarà a millorar l’estat de conservació i supervivència d’aquestes espècies:  ”tindrem més coneixement de les espècies i per tant les podrem gestionar millor”.
 
Pelegrí ha afegit que “Catalunya ha de mirar al mar” perquè  des del Departament treballem amb el mar i per al mar, perquè és un gran agent de la preservació de la natura i un gran valor a potenciar. “Hem de fer possible revaloritzar un sector econòmic i dinamitzar el nostre propi territori a través del nostre mar i les espècies que l’habiten”
 
El conseller ha recordat que  Catalunya té 600km de costa amb una gran biodiversitat i que Catalunya és la principal destinació de turisme de la península. Per això “cal donar a conèixer i reconèixer la importància a les espècies protegides que hi viuen i treballar perquè aquest patrimoni no es perdi mai”.
 
Les costes catalanes són riques en espècies amenaçades i justament la xarxa de rescat de fauna marina del Departament pretén conèixer millor aquestes espècies i poblacions per tal de protegir-les acuradament.  
 
La nova xarxa, liderada per tècnics de fauna, els centres de recuperació i Agents Rurals, té com a objectiu principal establir un sistema àgil de rescat de fauna marina i donar assistència als animals vius. Es tracta, a més, d’identificar les causes de mortalitat garantint una recollida de dades organitzada per conèixer més i millor la biodiversitat marina a Catalunya.
 
Des del mes de gener s’han realitzat un total de 118 actuacions, la majoria de tortugues marines mortes que s’han localitzat a les costes catalanes, en especial a les costes més càlides de les terres de l’Ebre. Per contra els avistaments de cetacis han estat més repartits i fins i tot s’han produït a l’interior dels ports de Tarragona i Barcelona.El nombre d'animals detectats és més del doble que el dels dos anys previs, i  en part atribuïm aquest augment al desplegament de la xarxa i la implantació que està tenint sobre el territori.
 
Retorn de les tortugues recuperades al medi natural
 
L’acte ha finalitzat amb el retorn al medi marí de dues  tortuga babaua (Caretta caretta) la recuperació de les quals dirigida pel Departament, s’ha completat a les instal·lacions del Centre de Recuperació de Fauna Marina(CRAM).
 
La primera es va trobar amb símptomes d’hipotèrmia el 8 de febrer d’aquest any al port d’Alcanar ( Montsià). La tortuga, que pesa 28 kg i medeix 58 cm. Tenia un ham a l’esòfag i presentava l deshidratació i debilitat extrema probablement a causa de les extremades baixes temperatures d’aquells dies que van arribar a gelar parcialment la badia dels Alfacs.
 
La segona tortuga, que pesa 7 kg i s’allibera, prové de Llança (Alt Empordà) i va ser localitzada per un patró de pesca que l´havia pescat accidentalment amb la seva xarxa. El animal presentava debilitat i lesions  cutànies i dificultat respiratòria amb paràmetres sanguinis alterats dels quals és totalment recuperat.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier Xarxa de Rescat de Fauna Marina

Dossier Xarxa de Rescat de Fauna Marina
PDF | 2919

Retorn al mar de les tortugues

Retorn al mar de les tortugues
JPG | 4642