Govern

Mas-Colell reclama al Govern espanyol l'activació d'un mecanisme de provisió de liquiditat "ordinari i transparent" perquè no es repeteixin les tensions de Tresoreria

query_builder   3 agost 2012 15:23

event_note Nota de premsa

Mas-Colell reclama al Govern espanyol l'activació d'un mecanisme de provisió de liquiditat "ordinari i transparent" perquè no es repeteixin les tensions de Tresoreria

  • El conseller demana disculpes a les entitats i persones que s’han vist perjudicades per l’ajornament del pagament dels concerts 
  • Reitera que Catalunya no acceptarà “condicionaments polítics” per adherir-se a cap fons de liquiditat  
  • Afirma que, si Espanya demana col·laboració a Europa, els catalans, “com a contribuents generosos”, tenen dret a reclamar col·laboració a l'Estat
 
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha reivindicat avui la creació per part del Govern espanyol d’un mecanisme de provisió de liquiditat “ordinari, transparent i sistemàtic”, per evitar tensions de Tresoreria com les que han provocat l’ajornament del pagament dels serveis socials concertats al mes de juliol.
 
Mas-Colell i el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, han comparegut avui a la Diputació Permanent del Parlament per detallar les causes de l’endarreriment en la transferència dels concerts sanitaris, socials i educatius. El conseller d’Economia ha demanat disculpes a les entitats i persones que s’han vist perjudicades per l’ajornament del pagament dels concerts, i ha valorat “l’esforç i la feina molt valuosa que fan cada dia” per aconseguir una societat “cohesionada i exemplar”.
 
El responsable de la política econòmica de Catalunya ha recordat que, des de fa un any, el Govern de la Generalitat ha anat advertint que el tancament progressiu dels mercats, derivat de la recessió econòmica i la crisi del deute sobirà, es tradueix en una manca de liquiditat “que té conseqüències molt concretes i molt delicades sobre la nostra tresoreria”. Segons el conseller, aquesta deficiència de liquiditat “pot i ha de ser pal·liada pel Tresor públic espanyol” amb un sistema que permeti, “a un preu raonable i, per descomptat, amb criteris rigorosos i estrictes”, obtenir la liquiditat necessària per atendre la no-sincronització d’ingressos i despeses, els venciments del deute i els objectius de dèficit. “Si això s’articula d’una manera eficaç i ràpida, tensions com les que estem vivint aquests dies no s’haurien de repetir”, ha afegit.
 
La manca de liquiditat al mes de juliol –ha explicat el conseller– ha obligat a prioritzar el pagament dels venciments del deute, d’acord amb el que dicten la Llei d’Estabilitat (l’espanyola i la catalana) i la Constitució. També s’han cobert totes les nòmines del sector públic de la Generalitat i, finalment, s’ha atès el pagament de la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI), la dependència, els complements de pensionistes (incloent-hi la viduïtat), l’acolliment a d’infància i els centres especials de treball, entre altres conceptes. No obstant això, s’ha hagut d’ajornar el pagament dels concerts educatius, sanitaris i socials, així com de les subvencions, les factures a proveïdores i algunes despeses corrents (lloguers, neteja, telefonia, etc.)
 
Mas-Colell ha subratllat que el Govern de la Generalitat continuarà treballant “seriosament” per normalitzar la situació al mes d’agost. Tot i reconèixer que es difícil que els mercats s’obrin en un període tan immediat, ha afirmat que “els mecanismes estables de liquiditat del Govern Central haurien d’estar ja implantats, i les quantitats que necessitaríem per a aquesta normalització són molt assumibles”. Mas-Colell ha recordat que, a hores d’ara, aquest mecanisme estatal encara no s’ha implementat, però ha insistit en què, en cas que Catalunya s’hi adhereixi, el Govern “no acceptarà cap tipus de condicionament polític”.
 
El conseller ha recalcat que l’apel·lació al Tresor espanyol per obtenir liquiditat és “absolutament legítima” perquè els catalans, amb els seus impostos, “som contribuents generosos a les seves arques”. En aquest sentit, ha apuntat que si Espanya, que no paga pràcticament impostos a Europa, té raons per demanar col·laboració a Europa, “els catalans tenim tantes o més raons per reclamar la col·laboració de l’Estat”.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 33