Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   5 agost 2012 12:32

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

  • Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat  el perill d’incendi disminueix moderadament al quadrant nord-oest i al litoral, i molt lleugerament a la resta. Per tant, segueix dominant el perill alt i puntualment molt alt cap a l’interior de la demarcació de Girona, Terres de l’Ebre i Catalunya Central. El perill moderat se situa en alguns indrets del litoral i prelitoral nord i cap als Pirineus i Prepirineus, sobretot les comarques de Lleida. Continua el perill baix als Pirineus més occidentals. Aquesta configuració del perill podria veure’s modificada per possibles precipitacions que puguin produir-se durant el dia d’avui i demà.   
Mapa de risc diari d'incendi forestal

La previsió d'avui és d'inestabilitat, ahir a la tarda es van produir algunes tempestes de llamp, i avui s'espera que aquestes tempestes es repeteixin. Per tant, s'haurà d'estar amatent a aquelles zones del Pirineu i Terres de l'Ebre més sensibles de què aquests llamps caiguts puguin provocar, si es donen les condicions, algun incendi forestal.
 
Pel que fa a l'incendi que afecta una zona d’alta muntanya a la població d’Ossera (Alt Urgell), està controlat des d'ahir a les 18.53 hores. Durant la nit matinada els Bombers de la Generalitat han continuat treballant en les tasques d'extinció. Recordem que aquestes tasques s’han vist determinades per la dificultat orogràfica, la manca d’accessos i les característiques de la vegetació i que, segons les dades provisionals facilitades pel cos d’Agents Rurals, el foc hauria afectat 17 hectàrees de matoll i massa forestal.

Cal destacar que avui, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc: El cel estarà entre mig i molt ennuvolat a la meitat oest i resta del Pirineu i Prepirineu, i a la resta del país anirà augmentant la nuvolositat fins quedar també, entre mig i molt ennuvolat durant la tarda.

 

Pel que fa a precipitacions s’esperen ruixats a la meitat oest del territori durant el dia, al vespre es poden estendre a la resta del país de forma més dispersa. Seran d’intensitat feble i moderada, si bé localment podran ser forts al Pirineu i al terç oest. A més aniran acompanyats de tempesta i no es descarta de calamarsa. Les quantitats de precipitació acumulades seran entre minses i poc abundants (fins a 20mm en 24hores).

 

Les temperatures seran similars o lleugerament més baixes que les d’ahir. Oscil•laran entre els 23 i 27 ºC al Pirineu i entre 25 i 30 ºC a la resta del territori. El relació al vent, al llarg del matí s'imposarà el component sud fluix amb cops moderats al centre del dia, sobretot de xaloc al litoral sud i de migjorn a la resta del litoral. A banda, a l'Alt Empordà fins a mig matí i de nou al final del dia bufarà tramuntana entre fluixa i moderada.

 

La humitat relativa és del 70-80% al litoral del terç sud i al Pirineu, i del 50-60% a la resta del territori. Al llarg del dia aquests valors aniran augmentan per la presènscia de nuvolositat.

Protecció Civil de la Generalitat ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase de prealerta durant el dia d'avui, d’acord amb el risc d’incendi forestal a les comarques següents:

•    Demarcació Catalunya Central: Anoia
•    Demarcació de Girona: Alt Empordà, Gironès, Pla de l’Estany,
•    Demarcació de Lleida: Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Urgell
•    Demarcació de Tarragona: Conca de Barberà, Priorat
•    Demarcació de Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta


El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT)  ha informat de la situació de Prealerta als municipis de les comarques afectades.

Recordem els consells de prevenció davant el risc d’incendis forestals, fent especial èmfasi en no llençar burilles o llumins des del cotxe encara que semblin apagats i evitar realitzar qualsevol activitat que generi un risc d’incendi. Si diviseu alguna columna de fum, truqueu al telèfon d’emergències 112.

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal

Mapa diari de risc d'incendi forestal
JPG | 183