Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per 05.08.12)

query_builder   4 agost 2012 19:39

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per 05.08.12)

  • Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat el perill d’incendi disminueix moderadament al quadrant nord-oest i al litoral, i molt lleugerament a la resta. Per tant, segueix dominant el perill alt i puntualment molt alt cap a l’interior de la demarcació de Girona, Terres de l’Ebre i Catalunya Central. El perill moderat se situa en alguns indrets del litoral i prelitoral nord i cap als Pirineus i Prepirineus, sobretot les comarques de Lleida. Continua el perill baix als Pirineus més occidentals. Aquesta configuració del perill podria veure’s modificada per possibles precipitacions que puguin produir-se demà
 
 
Mapa diari de risc d'incendi forestal
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut diversos avisos per incendis de vegetació al llarg del dia d'avui. A les 13.18, per exemple, a Darnius, a prop del pantà de Boadella, han treballat 8 dotacions per extingir un incendi que ha cremat 300 m2. El foc ha estat controlat en aproximadament mitja hora.
 
D'altra banda, a Pals han treballat 5 dotacions dels Bombers de la Generalitat per extingir un incendi que ha cremat 100 m2 de vegetació agrícola al costat de la carretera GIV-6502, a la zona de la depuradora.
A Seva, s'ha produït un altre incendi de vegetació, l'avís del qual s'ha rebut a les 16.15 hores. A hores d'ara ja està controlat i hi treballen 10 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat.
 
Finalment, els Bombers han estat alertats d'un altre incendi a les 17.23 hores, al terme municipal de Begues. En aquest cas, s'han mobilitzat 16 dotacions terrestres i dues d' aèries tot i que hores d'ara ja s'ha controlat un dels flancs.
 
Pel que fa a l'incendi que afecta una zona d’alta muntanya de la població d’Ossera, a l’Alt Urgell, continuen treballant a la zona una dotzena de dotacions terrestre i dos mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat. Val a dir que l'incendi no té flama i que la complicació orogràfica, juntament amb la manca d’accessos i les característiques de la vegetació dificulten l'extinció. El foc, que afecta el subsòl, crema per sota el mantell vegetal i els efectius desplaçats a la zona se centren en remullar tota la superfície afectada.
 
Respecte dels dispositius especials, al llarg del dia d’avui s'han fet les rutes de vigilància aèria amb avions de vigilància i atac (AVA) per les comarques que presenten més risc.
 
D’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu la següent situació meteorològica per demà:
 
El cel estarà entre mig i molt ennuvolat a la meitat oest i resta del Pirineu i Prepirineu, amb creixement de nuvolades a partir de migdia. A la resta del país el cel es mantindrà entre poc i mig ennuvolat, tot i que amb tendència a augmentar la nuvolositat durant la tarda.
 
De matinada s'esperen precipitacions disperses a les comarques del terç oest. A partir de mig matí s'esperen ruixats a la resta de la meitat oest i al Pirineu i Prepirineu, que a partir de la tarda s'estendran de forma dispersa arreu. Seran d'intensitat entre feble i moderada, localment acompanyats de tempesta i no es descarta de calamarsa. Les quantitats de precipitació acumulades seran entre minses i poc abundants (fins a 20 mm en 24 hores).
 
Les temperatures seran similars o lleugerament més baixes. Les mínimes oscil·laran entre els 9 i 14 ºC al Pirineu, entre els 17 i 22 ºC al litoral central i sud i al prelitoral sud, i entre 14 i 19 ºC a la resta del país. Les màximes rondaran entre els 23 i 27 ºC al Pirineu i entre els 25 i 30 ºC a la resta del territori.
 
Pel que fa al vent, a l'inici i final del dia bufarà fluix i de direcció variable. La resta de la jornada serà de component sud fluix amb cops moderats al centre del dia, sobretot de xaloc al litoral sud i de migjorn a la resta del litoral. A banda, a l'inici i final del dia bufarà la tramuntana a l'Alt Empordà entre fluixa i moderada.
 
La humitat relativa se situarà entorn del 40% a gran part del territori tot i que en el terç oest del territori els mínims seran superiors al 50%. En general a tot el territori de cara a la tarda la humitat relativa s’incrementarà considerablement.
 
Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat  ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en fase de prealerta durant el dia d'avui. Per demà el risc d’incendi forestal per demà és el següent:
·     Demarcació Catalunya Central: Anoia
·     Demarcació de Girona: Alt Empordà, Gironès, Pla de l’Estany
·     Demarcació de Lleida: Segarra, Garrigues
·     Demarcació de Tarragona: Conca de Barberà, Priorat
·     Demarcació de Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta
 
La DGPC recomana extremar les precaucions en les zones amb risc d’incendis forestals i incrementar la vigilància de les columnes de fum per alertar al 112 immediatament.
 

1  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal (05.08.12)

Mapa de risc d'incendi forestal (05.08.12)
JPG | 207