La Generalitat participa en un programa europeu per promoure el paper del voluntariat en la lluita contra l'atur

Universitats i autoritats de vuit països participen en aquest projecte, que tindrà lloc fins el 2014

query_builder   7 agost 2012 10:30

event_note Nota de premsa

La Generalitat participa en un programa europeu per promoure el paper del voluntariat en la lluita contra l'atur

Universitats i autoritats de vuit països participen en aquest projecte, que tindrà lloc fins el 2014

El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, s’ha sumat al Projecte VERSO (Volunteers for European Unemployment), que té l’objectiu d’explicar com el voluntariat pot ajudar els països a combatre l’atur i a millorar la qualitat de vida de milions d’europeus que es troben en aquesta situació.
 
Aquest objectiu es concreta en cercar projectes de voluntariat que tinguin com a finalitat la inserció social i laboral dels seus usuaris per tal de complir amb l'objectiu de millorar l'ocupabilitat i detectar projectes on el desenvolupament de les aptituds i habilitats dels mateixos voluntaris contribueixin a facilitar la seva pròpia ocupació.
 
Des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària, es considera que el projecte és un repte que Catalunya encara amb molta il·lusió, per tot el que podem aportar a la resta de socis europeus, gràcies a la nostra llarga tradició associativa i voluntària i per tot el que podem aprendre d'altres pràctiques europees en aquest camp.

El Projecte VERSO està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, INTERREG IVC de la Unió Europea i es durà a terme fins el 2014. Durant el darrer any, s’elaborarà un catàleg de bones pràctiques en el camp del voluntariat que ajudin a augmentar l'ocupabilitat en els Estats membres. Aquestes bones pràctiques podrien anar acompanyades de recomanacions polítiques basades en el treball de recerca realitzat per tal de reforçar polítiques públiques que s'estan duent a terme amb èxit o tractar d'implementar-ne d'altres que podrien donar bons resultats.
 
En el projecte hi participen universitats i autoritats, i Catalunya, representada pel Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona, n'és membre conjuntament amb representants d'altres set països més: Dinamarca, Alemanya, Anglaterra, Holanda, Grècia, Hongria i Bulgària.
 
Les actuacions que es porten a terme des de la Generalitat de Catalunya i la UAB per a la consecució d'aquests objectius consisteixen, en primer lloc, en establir els criteris i indicadors a partir dels quals es podran detectar bones pràctiques en els projectes de voluntariat social dirigits a l'ocupació. Un cop consensuats aquests criteris i indicadors conjuntament amb la resta de participants en el projecte, Catalunya haurà de seleccionar i presentar al conjunt de membres del projecte VERSO tres projectes que compleixin amb aquestes bones pràctiques per assolir els objectius marcats.