Foto

Sis grups de treball fixen les línies estratègiques i les actuacions per a la promoció i la participació de les persones gitanes a Catalunya

Els grups, emmarcats en el Pla integral del poble gitano a Catalunya, treballen els àmbits d'educació, treball, cultura, habitatge, dona i joventut

query_builder   8 agost 2012 11:09

event_note Nota de premsa

Sis grups de treball fixen les línies estratègiques i les actuacions per a la promoció i la participació de les persones gitanes a Catalunya

Els grups, emmarcats en el Pla integral del poble gitano a Catalunya, treballen els àmbits d'educació, treball, cultura, habitatge, dona i joventut

Foto
El Pla integral del poble gitano a Catalunya ja ha constituït els 6 nous grups de treball que han de vetllar per la promoció i la participació de les persones gitanes de Catalunya. Aquests grups es dediquen als àmbits d’educació, treball, cultura, habitatge, dona i joventut, i estan formats tant per persones expertes, representants d’associacions, persones no associades i personal tècnic dels departaments corresponents de la Generalitat de Catalunya.
 
Els grups de treball tenen, entre d’altres funcions, la finalitat d’aprofundir en els objectius i el plantejament de les actuacions proposades per cada àmbit en el Pla integral; incentivar l’aplicació pràctica de les actuacions definides en el Pla; determinar les prioritats i establir el calendari de la posada en marxa de les actuacions, aprofundir en aquells temes específics d’interès per al poble gitano i proposar als departaments que es nomenin responsables de l’execució de les actuacions.
 
En les sessions constitutives dels grups, celebrades els darrers mesos, s’ha fixat un calendari, línies estratègiques i projectes concrets per a cada àmbit.
 
El Grup d’Educació ha acordat fer una valoració de les línies específiques que s’estan treballant per al coneixement de la realitat del col·lectiu gitano al món educatiu.
 
En el Grup de Treball s’han plantejat cinc punts a debatre relacionats amb el règim dels treballadors autònoms, les cooperatives, les inspeccions laborals, la formació contínua del col·lectiu i el sistema d’acreditacions professionals.
 
El Grup de Cultura s’ha proposat millorar la imatge del poble gitano en els mitjans de comunicació, augmentant la presència del col·lectiu, dels seus referents i de la seva cultura, així com la possibilitat de disposar d’un centre de recursos de cultura gitana on poder tenir accés a diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional gitana.
 
En el Grup d’Habitatge s’ha plantejat incrementar el nivell d’informació del col·lectiu gitano en relació als requisits d’accés als habitatges protegits i la normativa aplicable.
 
El Grup de Dona ha valorat la necessitat de fer una jornada de dones gitanes de Catalunya per tal de definir quines actuacions i quins projectes reclama la dona gitana i poder fer passes endavant en l’equiparació social de les dones gitanes.
 
El Grup de Joventut ha proposat impulsar la participació dels joves gitanos en tots els àmbits i portar a terme polítiques transversals en l’àmbit de l’educació, l’ocupabilitat i l’accés a l’habitatge.
 
 
El Pla integral del poble gitano a Catalunya
 
Els sis grups de treball s’emmarquen en el Pla integral del poble gitano a Catalunya. El Pla marca quatre objectius generals bàsics, els grans eixos que han de dirigir de manera sectorial les fites específiques que emmarquin les actuacions a desenvolupar. Aquests objectius són:
 
  • Marcar polítiques d’actuació transversals i integrals a favor del poble gitano de Catalunya.
  • Equiparar socioculturalment i econòmicament el poble gitano de Catalunya amb la societat de la qual forma part.
  • Sensibilitzar la població catalana i donar a conèixer la cultura gitana com a integrant i membre de la cultura de Catalunya, partint d’una concepció de la cultura gitana diversa i transnacional.
  • Integrar la perspectiva de gènere i de les dones gitanes en la planificació, el seguiment i l’avaluació del Pla.