Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 9 d'agost)

query_builder   8 agost 2012 19:38

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 9 d'agost)

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, demà 9 d’agost, el perill d’incendi s’incrementa notablement arreu. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat i baix només residualment.
Mapa de risc d'incendi forestal
Els Bombers de la Generalitat han treballat en petits incendis al llarg de la tarda. Entre els més destacats, una a Tortosa que ha cremat 100m2, i un altre a Tarragona, a la llera del riu Francolí. En aquest darrer servei hi han treballat set dotacions terrestres i un helicòpter que han pogut controlar el foc en uns 45 minuts.
 
Davant l’episodi de risc, els Bombers han fet diverses rutes de vigilància terrestre per les zones que presenten més perill de les diferents demarcacions sense que, de moment, hagi calgut fer cap actuació rellevant.
 
Cal destacar que d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, per demà dia 9 d’agost, en general no s'esperen precipitacions, només algun ruixat feble al Pirineu. Les temperatures seran entre lleugerament i moderadament més altes, especialment a l’interior del país. Quant al vent, bufarà fluix amb cops moderats, de component sud i a l’interior. La humitat relativa serà més baixa sobretot a l’interior.
 
 
Protecció Civil, si es compleix la previsió de risc d’incendi forestal per demà, activarà de forma preventiva, el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en situació d’Alerta. Fins la mitjanit de dimecres a dijous estan en prealerta un total de 27 comarques de totes les demarcacions de Catalunya, excepte a les comarques del Pirineu Occidental i del litoral i pre-litoral central:
 
  • Alt Pirineu i Aran: Cerdanya
  • Barcelona: Barcelonès, Maresme i Vallès Oriental
  • Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès
  • Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, i Selva
  • Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià i Urgell
  • Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat
  • Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta
 
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha informat de la situació de Prealerta als municipis de les comarques afectades.
 
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la previsió d’un progressiu increment del perill d’incendi forestal des de demà dijous, a causa de l’onada de calor prevista fins dissabte, fet que ha comportat l’activació de mesures especials de prevenció que s’aniran modulant en funció dels mapes de risc i de les mesures previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
La situació meteorològica prevista fa que s’activi el nivell 3 del Pla Alfa a partir de les 00:00 hores de  dijous, en els municipis amb més alt nivell de perill de les comarques afectades.
 
Les comarques d’afectació principal són:
 
Alt Camp, Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Noguera, Osona, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta i Vallès Oriental.
 
La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
Com a mesura especial de prevenció s’ampliaran les restriccions d’accés als massissos de:
 
Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
 
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Beseit, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix
 
En funció del mapa diari del Pla Alfa* es suspenen tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en els municipis afectats per l’activació del nivell 3 del Pla: es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc.
 
Municipis afectats:
En els annexos s’inclouen el llistat i el mapa dels municipis que estaran afectats per l’activació del Pa Alfa 3 a partirt de les 00.00 hores del dijous. Aquest contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació. La relació de municipis d’avui dimecres amplia la que es va fer pública ahir dimarts.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, de Bombers , de les Associacions de  Defensa Forestal i de les  Diputacions Provincials  per tal d’optimitzar els recursos existents.
 
També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior.
 
*El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin.
 
 

4  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal

Mapa de risc d'incendi forestal
JPG | 192

Mapa de risc d'incendi forestal (llegenda comarques)

Mapa de risc d'incendi forestal (llegenda comarques)
JPG | 270

Mapa de comarques en Pla Alfa 3 a partir de dijous

Mapa de comarques en Pla Alfa 3 a partir de dijous
JPG | 82

Llistat actualitzat de municipis afectats pel Pla Alfa 3

Llistat actualitzat de municipis afectats pel Pla Alfa 3
PDF | 32