Mapa diari de risc d'incendi forestal

query_builder   8 agost 2012 11:53

event_note Nota de premsa

Mapa diari de risc d'incendi forestal

 

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi s’incrementa apreciablement arreu excepte on les precipitacions han estat més abundants. Predomini del perill alt i presència de perill molt alt cap a l’interior de les Terres de l’Ebre, Catalunya Central i Girona. Perill entre moderat i baix a la resta.

 

Mapa
 
Aquest matí, un helicòpter dels Bombers de la Generalitat, amb membres del Grup d’Actuacions Forestals, farà una ruta aèria per tal de detectar possibles foc de llamp. El risc que despertin aquest tipus d’incendis es concentra especialment a la zona de l’Alt Urgell i el Pallars Jussà.
 
Al voltant de les 11 d’aquest matí, els Bombers de la Generalitat han estat alertats d’un incendi de vegetació a Tarragona, prop del Pont del Diable. En aquests moments el foc ja està controlat i hi ha una desena de dotacions de Bombers remullant la zona.
 
Per la seva banda, el cos d’Agents Rurals farà aquest migdia dues rutes de vigilància, una a la zona del Priorat, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, la Terra Alta i les Garrigues, i una altra a les comarques del Baix Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès i el litoral de la Selva.
Cal destacar que avui d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, no s'esperen precipitacions. Les temperatures pujaran entre lleugerament i moderadament, sobretot a l'interior del país. Quant al vent, s'imposarà de component sud i est al litoral i de component sud a l'interior. Bufarà entre fluix i moderat. L’humitat relativa serà més baixa que la d’ahir, al voltant del 15-20% al nord de la depressió central i del 30-40% a la resta. Al litoral i prelitoral estarà entre el 40-60%.

Protecció Civil de la Generalitat ha posat avui el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en situació de prealerta d’acord amb el risc d’incendi forestal, per a les comarques següents:
 
  • Alt Pirineu i Aran: Cerdanya.
  • Barcelona: Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental.
  • Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona, Solsonès.
  • Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Selva.
  • Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià, Urgell.
  • Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat.
  • Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta.
 
 
La DGPC demana complicitat a la ciutadania per evitar situacions de risc. Recorda que davant de qualsevol indici de foc al bosc truqui ràpidament al 112, indicant la posició de la columna de foc i la pròpia. La DGPC recorda que les actuacions negligents seran sancionades per les autoritats.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la situació meteorològica prevista a partir del proper dijous, que   ha comportat l’activació de mesures especials de prevenció que s’aniran modulant en funció dels mapes de risc i de l’evolució de la situació.
 
Així es preveu activar el nivell 3 del Pla Alfa a partir de les 00:00 hores de dijous, en prop de 200 municipis de les comarques següents: Alt Camp, Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Noguera, Osona, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta i Vallès Oriental. Prop d’uns 200 municipis estaran afectats per l'activació del Pla Alfa 3 a partir de les 00.00 hores del dijous. Aquest primer contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies. La resta del territori de Catalunya (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
 
Tancament de massissos
 
Com a mesura especial de prevenció s’ampliaran les restriccions d’accés a : 
 
  • Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera.
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Beseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix.
 
Aquesta primera delimitació es podrà modificar en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.
 
 
Suspensió d’autoritzacions per a activitats de risc 
 
Se suspenen tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal als municipis afectats per l’activació del nivell 3 del Pla Alfa . 
 
Se suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres ), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc.
 
 
Reforç de la vigilància
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Bombers , Associacions de Defensa Forestal i Diputacions Provincials per tal d’optimitzar els recursos existents.
 
També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels departaments d’Agricultura i d’Interior.
 

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal

Mapa diari de risc d'incendi forestal
JPG | 189