Protecció Civil activa en alerta el pla Infocat per risc d'incendi generalitzat, i manté l'alerta del Procicat per onada de calor

query_builder   9 agost 2012 11:41

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa en alerta el pla Infocat per risc d'incendi generalitzat, i manté l'alerta del Procicat per onada de calor

·        Des d’aquesta matinada s’han tancat els accessos a 8 massissos de Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre
 
·        Les altes temperatures afectaran demà i fins diumenge tot Catalunya, inclòs el litoral i pre-litoral, sent més probables a l’interior i Alt Empordà
  
·        El departament de Salut manté activat el nivell més alt (nivell 2) del seu Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS)
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest matí la fase d’Alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, per l’elevat risc d’incendi forestal, que es preveu generalitzat a tot Catalunya, a partir d’avui i durant els propers dies, per les altes temperatures previstes per la ondada de calor. Protecció Civil també manté des d’ahir la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pels possibles efectes en la població per l’onada de calor.
 
Entre algunes de les mesures preventives per evitar incendis, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat i el Cos d’Agents Rurals, ha  tancat l’accés a 8 massissos: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera , Massís dels Ports Tortosa Beseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància terrestre coordinada dels cossos d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat (que disposarà de quatre columnes mòbils formades per tres Bombes Rurals Pensants (BRP) i un vehicle de comandament cadascuna, que s’ubicaran en punts claus del territori tant per les bones infraestructures de comunicació com per estar en zones de risc, de les Agrupacions de  Defensa Forestal (ADF) i de les  Diputacions Provincials per tal d’optimitzar els recursos existents.
   
També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departaments d’Agricultura i d’Interior.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat s’ha demanat també als municipis que incrementin la vigilància de les activitats que poden ser susceptibles de generar o augmentar el risc d’incendis al seu terme municipal i de les possibles columnes de fum, i que informin la població ubicada en zones de risc o els elements especialment vulnerables.
 
 
PROCICAT onada de calor
 
Protecció Civil de la Generalitat manté des d’ahir la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la onada de calor que ens afectarà des d’avui i fins aquest diumenge.
 
Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que des d’aquest migdia i fins diumenge es produirà un augment important de les temperatures a tot Catalunya, especialment a l’interior i comarques del sud i Alt Empordà. Durant més de tres dies les temperatures es mantindran per sobre de l’habitual en aquesta època.
 
La DGPC ha recomanat als municipis que reforcin les mesures de prevenció pel que fa al risc d’incendi forestal i a la protecció dels elements més vulnerables (gent gran, nadons, malats crònics,...). També es recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures en els següents enllaços:
 
En qualsevol cas els consells bàsics per fer front a la calor són hidratar-se molt, cobrir-se el cap al carrer, incrementar la cura i vigilància dels nadons i de la gent gran i evitar esforços físics a l’exterior a les hores de major insolació. La DGPC també demana a la ciutadania que mantingui contacte amb amics o familiars d'edat avançada o malalts crònics que viuen sols.
 
En  l’àmbit sanitari, Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2 (el màxim previst). Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061, on us poden atendre diàriament durant les 24 hores. En cas d‘urgència cal trucar el 112.