Situació actual (14.30 h) de l'alerta per onada de calor i alt risc d'incendi generalitzat

query_builder   11 agost 2012 14:44

event_note Nota de premsa

Situació actual (14.30 h) de l'alerta per onada de calor i alt risc d'incendi generalitzat

 • Bombers de la Generalitat amb Agents Rurals i el suport de mitjans aeris de Mossos d'Esquadra i Servei Català de Trànsit realitzen patrullatges aeris per tot el territori de forma preventiva
 • Columnes mòbils a les diferents regions d’emergències de Bombers de la Generalitat se situen en combois amb tres Bombes Rurals Pesants i un vehicle de comandament a Vic, Igualada, Cassà de la Selva, Manresa i Móra d’Ebre per una resposta immediata a possibles focs
Actualment la situació de l'episodi d'onada de calor i risc d'incendi és:
 
Plans activats de Protecció Civil de la Generalitat:
 
 • Onada de calor: PROCICAT
 • Risc d'incendi generalitzat: INFOCAT
 
Plans activats de Protecció Civil municipals:
 
 • Castelldefels des de dimecres
 • Barcelona (pla assistencial per persones vulnerables a onada de calor) des de divendres pel matí

 Altres:

 • Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT S’ha treballat conjuntament amb el Centre de telecomunicacions i tecnologies de la informació perquè les operadores de telefonia poguéssin realitzar treballs de reparaciód’avaries  amb el vist-i-plau del cos d’agents rurals. En alguns casos els agents rurals els han acompanyat.
 • Renfe, ADIF han activat els seus plans d'autoprotecció i vigilància per risc d'incendi i junt amb TMB informen a través de megafonia i panells a estacions i combois de la situació de risc per onada de calor i risc d'incendi.
 • El Servei Català de Trànsit ha programat tots els panells de la xarxa de carreteres per mostrrar missatges d'alerta respecte el risc d'incendi.

ONADA DE CALOR:

 • El telèfon d'emergències 112 ha atès des de dimecres 19 trucades relacionades amb persones que han patit una urgència derivada de l'onada de calor: 9 trucades de les comarques de Barcelona, 8 amb origen a les comarques de Tarragona i 2 de les comarques de Girona. Dues d'elles han estat per persones que s'han trobat malament a la platja (Cambrils i Lloret de Mar)
 • El Sistema d'Emergències Mèdiques SEM ha atès a 87 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor des de l'inici de l'episodi.
 • El servei de Teleassistència de TeleVida a comarques de Barcelona i Girona ha realitzat més de 3.300 trucades a totes les persones usuàries classificades en un nivell de risc 3, risc 2 i cases aïllades de les zones afectades. Aquest nivell queda definit segons les característiques de cada persona valorant: edat, patologies cròniques, habitatge aïllat i xarxa social i/o familiar. Quants més ítems compleixi la persona, és classificada en una major risc, anant aquest del 0 al 3.
 • El Centre de Coordinació de la Creu Roja de Catalunya ha realitzat 2.078 trucades a persones vulnerables des de l'inici de l'episodi d'onada de calor.
 • L'Ajuntament de Barcelona ha disposat des d'ahir de 21 professionals i 6 vehicles coordinats des del Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB) per informar i atendre la població vulnerable davant els riscos que comporten les altes temperatures. Els serveis de teleassistència i atenció domiciliària també estan atents al seguiment de persones fràgils.

RIS D'INCENDI:

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi segueix molt elevat. Predomina el perill molt alt i presència de perill extrem en diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat i baix només residualment.
 
El Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) de Bombers de la Generalitat prestarà especial atenció a l’evolució de possibles tempestes que es podrien produir al Prepirineu i als Ports de cara a la tarda. En el patrullatge terrestre de Bombers de la Generalitat es concentraran les columnes mòbils a les diferents regions d’emergència. Així, es muntaran combois amb tres Bombes Rurals Pesants i un vehicle de comandament a Vic, Igualada, Cassà de la Selva, Manresa i Móra d’Ebre. Els mitjans aeris tenen previstos patrullatges constants pel territori de màxim risc en les hores d'insolació. Bombers de la Generalitat té tots els serveis a punt amb la màxima capacitat de reacció.
 
Els Agents Ruralsfan patrullatges amb avió per Bages, Solsonès, Segarra, Noguera i Alt Urgell, i amb helicòpter per
La Selva, Gironès, Baix Empordà, Alt Empordà, Pla de l’Estany, Garrotxa (amb parades en els massissos), i en el flanc sud per comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre (amb parada en massissos del Priorat i Terra Alta).
 
 
Pla Alfa:
 
Degut a les actuals condicions meteorològiques i el risc potencial d’incendi forestal la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat ha restringit els accessos als següents massissos forestals:
 
 • Alt Pirineu i Lleida:Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç
 • Girona: Massís de l’Albera, Les Gavarres i Massís de Cadiretes.
 • Tarragona: Muntanyes de Prades, Serralada del Montsant i Muntanyes de Tivissa-Vandellòs.
 • Terres de l’Ebre: Serra de Cardó Boix i Massís dels Ports.
 
 
D'acord amb les previsions de la Direcció general de Medi Natural i Biodiversitat a partir de la propera mitjanit quedaran desactivades les mesures de tancament i limitacions especials d'accés a 7 dels 11 massissos que estan actualment en nivell 3 del Pla Alfa.
 
Així mateix les limitacions i suspensions d'acitivitats de risc passaran a afectar a només 46 municipis.
 
Massissos que surten demà del Pla Alfa 3:
 
Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes
Tarragona/Terres de l’Ebre: serralada del Montsant, muntanyes de Prades.
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
Massissos on el tancament ES MANTINDRÀ durant tot el diumenge:
 
Girona: Massís de l’Albera
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, i a la Serra de Cardó Boix.
 
Els nombre de municipis en alfa 3 passaria dels 267 d’avui a 46 demà diumenge.
 
 
Pel que fa a la informació actualitzada  sobre els municipis afectats pel Pla Alfa 3 i per les mesures especials de prevenció a causa del risc d’incendi es poden consultar en el link següent:
 
 
El Telèfon d'Emergències 112 ha atès des d'ahir, quan es va activar en alerta el Pla de Protecció Civil per incendis forestals INFOCAT, un total de 310 trucades relatives a possibles focs. Esd emana a la ciutadania que en cas de veure indicis d'un foc, com columnes de fum, truqui immediatament al 112 indicant la seva posició.

1  

Imatges

mapa perill incendi

mapa perill incendi 106