Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per dissabte 11 d'agost)

query_builder   10 agost 2012 18:55

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per dissabte 11 d'agost)

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi per demà dissabte segueix molt elevat. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat i baix només residualment.
Mapa de risc d'incendi forestal 11.08.12
Al llarg del dia d’avui els mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, el Cos d’Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit han realitzar rutes de vigilància aèria per tot el territori. Aquestes rutes, que han començat al matí, finalitzaran a les 19.00 hores.
 
Pel que fa al seu dispositiu terrestre, els Bombers  han concentrat cinc Columnes Mòbils, comboi format per tres vehicles tipus Bombes Rurals Pensants (BRP) i un vehicle de comandament cadascuna, i que s’han ubicat en punts estratègics del territori. Pel que fa a les unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) també han fet rutes de vigilància per cadascuna de les demarcacions.
 
Tot aquest operatiu aeri i terrestre treballa amb l’objectiu de detectar al més aviat possible qualsevol columna de fum i poder així oferir una resposta més contundent en cas d’incendi.
 
Els Bombers de la Generalitat han dut a terme diverses actuacions al llarg d’aquesta tarda per extingir incendis de vegetació, tots ells de petita importància. El foc més extens ha afectat Seva, a la comarca d’Osona, on han cremat 500 metres quadrats de vegetació agrícola.
 
Cal destacar que per demà d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, són probables durant la tarda alguns ruixats aïllats i febles al Pirineu i Port, i no es descarta a la resta de la meitat oest, especialment a zones de muntanya. En general no es descarta que vagin acompanyats de tempesta.  Acumularan quantitats de precipitació minses. Les temperatures mínimes seran lleugerament més altes i oscil·laran entre 13 i 18 ºC al Pirineu, entre 17 i 22 ºC al quadrant nord-est i a la Catalunya Central, i entre 19 i 24 ºC a la resta.
 
En canvi, les màximes seran similars o baixaran lleument a l'interior i es mouran entre 36 i 41 ºC a la depressió Central, terres de l'Ebre i valls del Prepirineu occidental, entre 29 i 34 ºC al litoral i entre 33 i 38 ºC a la resta del territori. L'ambient serà molt càlid, especialment a l'interior, i a més al litoral la sensació de xafogor serà molt acusada. Hi haurà inversió tèrmica matinal.  El vent bufarà fluix i de direcció variable a l'inici i final de la jornada, amb predomini del component est. A partir de mig matí s'imposarà el component sud i est al litoral i prelitoral, i a partir de migdia el component sud a l'interior malgrat que hi haurà estones de component oest fluix. En general el vent serà entre fluix i moderat.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté activada la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT degut a la previsió d’increment elevat de risc d’incendi forestal generalitzat a tota Catalunya, ateses les altes temperatures i la baixa humitat.
 
A través del Cecat, la DGPC, manté el contacte  permanent amb municipis i consells comarcals, així com empreses de serveis bàsics i estratègiques, pel manteniment de les mesures preventives iniciades en el dia d’ahir per reduir el risc d’incendi.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la situació de perill d’incendi prevista a partir del proper dijous  que  implicarà un fort increment del perill forestal degut a les altes temperatures i les baixes humitats relatives fet que ha comportat l’activació de mesures especials de prevenció que s’aniran modulant en funció dels mapes de perill i de les mesures previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
Segueix activat el nivell 3 del Pla Alfa des de les 00:00 hores d’avui a 268 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Alt Empordà, Anoia, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Selva, Solsonès i Terra Alta. Aquest contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies. La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
Tancament de massissos. Com a mesura especial de prevenció s’ampliaran les restriccions d’accés a : 
  • Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera 
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix.
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
Aquesta primera delimitació es podrà modificar en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.  
 
En funció del mapa diari del Pla Alfa (el qual es pot consultar a la web del Departament d’Agricultura) es suspenen tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en els municipis afectats per l’activació del nivell 3 del Pla . Com a conseqüència de l’activació del nivell 3 del Pla Alfa es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres ), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 5oo metres del bosc. També es prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions en els municipis d’alfa3. No queda prohibit el llaurar ells camps per prevenció d’incendis.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, de Bombers, de les Associacions de  Defensa Forestal i de les  Diputacions Provincials per tal d’optimitzar els recursos existents. També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departaments d’Agricultura i d’Interior.
 

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal 11.08.12

Mapa de risc d'incendi forestal 11.08.12
JPG | 185

Mapa de risc d'incendi forestal 11.08.12 (amb llegenda de comarques)

Mapa de risc d'incendi forestal 11.08.12 (amb llegenda de comarques)
JPG | 270