Protecció Civil de la Generalitat: resum de situació d'onada de calor i risc d'incendi

query_builder   10 agost 2012 21:14

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: resum de situació d'onada de calor i risc d'incendi

Actualment la situació de l'episodi d'onada de calor i risc d'incendi és:
 
Plans activats de Protecció Civil de la Generalitat:
 
 • Onada de calor: PROCICAT
 • Risc d'incendi generalitzat: INFOCAT

 

Plans activats de Protecció Civil municipals:

 

 • Castelldefels des de dimecres
 • Barcelona (pla assistencial per persones vulnerables a onada de calor) des d'avui pel matí

 

Empreses públiques i privades:

 

 • Endesa han aturat tots els treballs de manteniment que generen risc. La demanda devsubministrament elèctric respecte la dada d’ahir (un 2 %) no ha augment,at es manté igual.
 • S’ha treballat conjuntament amb el Centre de telecomunicacions i tecnologies de la informació perquè les operadores de telefonia poguéssin realitzar treballs de reparaciód’avaries  amb el vist-i-plau del cos d’agents rurals. En alguns casos els agents rurals els han acompanyat.
 • Renfe, ADIF han activat els seus plans d'autoprotecció i vigilància per risc d'incendi i junt amb TMB informen a través de megafonia i panells a estacions i combois de la situació de risc per onada de calor i risc d'incendi.
 • El Servei Català de Trànsit ha programat tots els panells de la xarxa de carreteres per mostrrar missatges d'alerta respecte el risc d'incendi.
 
Altres:
 • Segons la Direcció General de Qualitat Ambiental, s’ha superat el llindar d’informació d’ozó troposfèria a les zones de la Plana de Vic, comarques de Girona i l’Alt Llobregat.

 

Servei Meteorològic deCatalunya:

S’han assolit temperatures històriques a les estacions d’Organyà, Riba Roja d’Ebre, Gisclareny, Batea, Maials, Port del Comte, Margalef i Ascó.

 
Serveis de teleassistència:
 • Creu Roja: ha realitzat 2.057 trucades de seguiment pel servei de teleassistència i atenció a la gent gran des del dimecres dia 8 fins avui a les 18h. No hi ha hagut cap atenció domiciliària vinculada a aquest servei relacionada amb l’episodi de calor.
 • Televida: Des de dimecres amb l’activació de la fase d’alerta per temperatures extremes des dels Centres d’Atenció de Televida ubicats a la ciutat de Barcelona i Girona, s’han realitzat 1.693 trucades de seguiment per l’onada de calor a totes les persones usuàries classificades en un nivell de risc 3, risc 2 i cases aïllades de les zones afectades. Aquest nivell queda definit segons les característiques de cada persona valorant: edat, patologies cròniques, habitatge aïllat i xarxa social i/o familiar. Quants més ítems compleixi la persona, és classificada en una major risc, anant
 • aquest del 0 al 3.
 • Trucades ateses pel TF d'emergències 112 des de l’inici de l’episodi per onada de calor: 14 trucades.
 • El SEM Sistema d'Emergències Mèdiques ha atès a 63 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor.
 
 
Respecte el risc d'incendi es recorda que hi ha 11 massissos amb accès restringit. Bombers de la Generalitat, amb el suport del Cos d'Agents Rurals, i dels mitjans aeris de Mossos d'Esquadra i del Servei Català de Trànsit ha efectuat patrullatges aeris al llarg dels darrers dies especialment intensos. Per terra, el Cos d'Agents Rurals ha intensificat els tasques de guaita. Bombers de la Generalitat també té tots els efectius disponibles a punt i 5 columnes mòbils situades en punts estratègics. Les diferents ADFs també estan també en estat d'alerta.
 
Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil de la Generalitat manté comunicació constant amb cossos operatius, administracions locals, empreses de serveis bàsics i infrastructures estratègiques per fer seguiment de la situació.
 
El risc per onada de calor i alt risc d'incendi generalitzat es mantindrà demà, i el dispositiu d'emergència es mantindrà mentre l'episodi no remeti els propers dies.

1  

Imatges

Mapa temperatures màximes

Mapa temperatures màximes 570