L'SCT demana extremar la precaució en els trajectes curts i per vies secundàries durant les festivitats del 15 d'agost

query_builder   14 agost 2012 10:22

event_note Nota de premsa

L'SCT demana extremar la precaució en els trajectes curts i per vies secundàries durant les festivitats del 15 d'agost

 
Aquest inici del mes d’agost les carreteres catalanes han registrat 9 accidents amb 11 víctimes mortals
 
Les mesures adoptades per combatre la sinistralitat durant el període estiuenc continuen vigents: intensificació de la vigilància policial i desplegament de controls integrals dels Mossos d’Esquadra
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) demana als conductors que extremin la precaució en la conducció sobretot durant aquests dies amb motiu de les festivitats del 15 d’agost quan hi ha un elevat nombre de desplaçaments per vies secundàries i locals que uneixen municipis. En aquest sentit, cal mantenir la màxima atenció al volant i vigilar en els trajectes curts i per vies conegudes pels usuaris perquè poden ser els més perillosos
 
A més convé remarcar que el consum d’alcohol o substàncies estupefaents és incompatible amb la conducció i es recorda la importància de la figura del conductor alternatiu sobretot de cara a les sortides nocturnes.
 
A més, dimecres 15 d’agost hi podrà haver mobilitat cap a les zones de platges i l’SCT també recomana augmentar la prudència en situacions viàries complicades en aquestes carreteres de la costa. En aquests casos cal moderar la velocitat i incrementar la distància de seguretat per evitar accidents.  
 
Aquest mes d’agost ja s’han registrat 9 accidents amb 11 víctimes mortals a la xarxa viària catalana. Segons dades de l’SCT, 6 d’aquests 9 sinistres han estat xocs frontals. La intervenció del factor humà és determinant en aquest tipus d’accidents, atès que normalment són desencadenats per un avançament temerari, una maniobra antireglamentària, per circular amb una velocitat inadequada o excessiva, o bé per una pèrdua del control del vehicle. Cal remarcar també que abans de realitzar un avançament, el conductor s’ha d’assegurar que hi ha les condicions òptimes per dur-lo a terme i que en cas de dubte no es realitzi.
 
Convé recordar que continuen vigents les mesures adoptades per l’SCT i els Mossos d’Esquadra per combatre la sinistralitat viària durant el període estiuenc:
 
1)    Per neutralitzar la manca d’atenció en la conducció i per fer front a l’augment de la mobilitat a carreteres principals no desdoblades, els Mossos d’Esquadra realitzen diversos controls policials simultanis en un mateix eix viari. La més presència i freqüència d’aquests controls per augmentar el nivell d’alerta dels conductors es duu a terme a través de l’increment de dotacions de seguretat ciutadana (USC) a les carreteres i a més, les diferents àrees regionals de trànsit (ART) actuen a la vegada en una mateixa via.
 
2)    Per fer front al manteniment més deficient dels vehicles i també per eradicar la velocitat excessiva o inadequada, els Mossos d’Esquadra fan controls policials integrals, és a dir que actuen alhora sobre dos o més elements de risc:
 
·         Es controla la velocitat a través de radars en línia i la notificació de la infracció és a peu de carretera
·         Es controlen les condicions tècniques del vehicles a través de la documentació sobre l’ITV i la revisió d’aspectes com l’estiba, l’enllumenat, els pneumàtics, la càrrega, entre d’altres.
·         Es realitzen proves d’alcoholèmia i drogotest i també s’actua sobre els elements de seguretat passiva.
 
3)    Per combatre la velocitat excessiva o inadequada a les carreteres s’ha incrementat mensualment en un 25% la rotació dels radars fixes. La rotació s’adequa en cada moment als resultats de la sinistralitat en cadascuna de les carreteres.
 
4)    Altres actuacions policials que es duen a terme són l’augment de vehicles no logotipats amb vídeovigilància per detectar distraccions com l’ús dels telèfons mòbils. Per evitar infraccions dinàmiques de risc (avançaments perillosos, velocitat excessiva o inadequada i maniobres temeràries) s’augmenten els controls policials dinàmics amb motocicleta i es reforça amb el suport dels mitjans aeris de l’SCT. 
 
5)    En l’aplicació de l’article 68 de la llei de seguretat viària, increment del 30% de l’import de la sanció econòmica en aquelles conductes de risc que hagin estat sancionades en dues ocasions més pel mateix motiu durant l’any anterior.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota en pdf. L'SCT demana extremar la precaució en els trajectes curts i per vies secundàries durant les festivitats del 15 d'agost

Nota en pdf. L'SCT demana extremar la precaució en els trajectes curts i per vies secundàries durant les festivitats del 15 d'agost
PDF | 85