Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   15 agost 2012 12:45

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi augmenta pràcticament arreu de Catalunya. Predomini del perill alt i presència de perill molt alt, especialement al centre, interior del terç sud, quadrant nord-est  i prelitoral de Catalunya. Perill moderat sobretot des del prelitoral central fins als Pirineus. Perill baix només al Pirineu més occidental.
Mapa diari de risc d'incendi forestal
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant a l’incendi de Vilopriu (Baix Empordà) on ahir cremaren, segons els Cos d’Agents Rurals, 14 hectàrees del nucli de Valldavià.
 
El foc, que està controlat des d’ahir vespre, té el seu perímetre completament envoltat per mànegues d’aigua. Tanmateix, hi ha molts punts calents a l’interior que cal anar revisant i remullant per evitar revifalles. Així, quatre dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, situats en dos punts d’emplaçaments estratègics, resseguiran el perímetre de l’incendi i vigilaran la superfície afectada al llarg de les properes hores.
 
També està previst l’enlairament d’un mitjà aeri per fer una valoració de la situació i delimitar les zones d’actuació.
 
Pel que fa a les rutes aèries de prevenció, els Bombers de la Generalitat volaran per les comarques centrals del país i per les Terres de l’Ebre, on hi ha elevat risc d’incendi i on la vegetació està més seca.
 
D’altra banda, es mantenen avui tres columnes mòbils a les regions d'emergències Metropolitana Sud , Metropolitana Nord  i Girona. A més, els membres del Grup d’Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat, GRAF, faran rutes pel seu territori (Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona) a partir del migdia, coincidint amb franja horària de més risc d'incendi forestal.  
 
Per la seva banda, el cos d’Agents Rurals farà vigilància aèria per la zona de la Catalunya Central i també comarques gironines.
 
D’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu el pas d’un front que provoca un augment de nuvolositat a partir del mig dia i algun ruixat aïllat al sector més occidental de Catalunya.
 
Quant a les temperatures máximes, oscil·laran entre els 29 i 32ºC al Pirineu, entre els 28 i 31ºC al litoral, entre els 33 i 35ºC a la Catalunya central, entre 34 i 36ºC a Ponent i a la resta del país entre 31 i 36ºC.
 
Pel que fa al vent, bufarà de component sud, amb cops fins a 40 a 50km/h al litoral nord. A l’interior la marinada es queda més frenada i el vent pot bufar de compont oest, provocant l’augment de temperatura.
 
La humitat se situarà entre el 50-70% al Litoral i entre el 30-40% al Prelitoral. A l’interior i a la Catalunya Central la humitat occilarà entre el 15 i el 30%. Als Pirineus i Prepirineus la humitat se situarà entre el 40 i el 50%.
 
La Direcció general de Protecció Civil  manté en prealerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) pel dia d’avui, d’acord amb el risc d’incendi forestal a les comarques següents:
 
- Demarcació de Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona, Solsonès
- Demarcació de Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Selva
- Demarcació de Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià, Urgell
- Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat
- Demarcació de Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta
- Demarcació de Barcelona: Alt Penedès
- Demarcació d’Alt Pirineu: Alt Urgell, Pallars Jussà
 
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha informat de la situació de PREALERTA als municipis de les comarques afectades.
 
D’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), per avui es suspenen els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en els municipis de les comarques de l’Anoia, Bages i Solsonès.
 
Això afecta a les activitats següents: generar restes vegetals, feines agrícoles, tasques de manteniment d’infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i execució de l’obra civil a menys de 500 metres del bosc. D’altra banda, tenint en compte que avui és festa major a molts municipis de Catalunya, cal que els ajuntaments extremin les mesures de prevenció d’incendis forestals, especialment les que fan referència a les activitats pirotècniques.
 
Davant del començament de la temporada de caça de mitja veda, el DAAM demana que en aquests municipis de la Catalunya Central no es realitzi cap activitat cinegètica, mentre que a la resta de Catalunya l’activitat de caça es realitzi amb molta prudència.

2  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal (amb llegenda de comarques)

Mapa diari de risc d'incendi forestal (amb llegenda de comarques)
JPG | 122

Mapa diari de risc d'incendi forestal

Mapa diari de risc d'incendi forestal
JPG | 78