Protecció Civil activa l'alerta del pla Procicat per onada de calor i manté en prealerta l'Infocat per risc d'incendi

query_builder   16 agost 2012 17:13

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa l'alerta del pla Procicat per onada de calor i manté en prealerta l'Infocat per risc d'incendi

 
  • El departament d’Agricultura tancarà a partir de la propera matinada 9 massissos i suspendrà les autoritzacions per activitats de risc a 226 municipis

 

  • Pel que fa a la calor, protecció civil recomana especialment evitar les activitats d’esforç a l’aire lliure durant les hores centrals del dia, hidratar-se correctament i tenir especial cura de nadons i gent gran

 

  • El departament de Salut ha activat també el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS)

 

  • Davant aquest augment de les temperatures, la DGPC manté en prealerta l’INFOCAT i demana extremar la precaució davant l’elevat risc d'incendi forestal
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest migdia, en base a les noves previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor. Es preveu que des de demà i durant tot el cap de setmana es produeixi un augment important de les temperatures a tot Catalunya. Així, durant més de tres dies les temperatures es mantindran per sobre de l’habitual en aquesta època. També es manté en prealerta el pla INFOCAT per risc d’incendi a 25 comarques de les diferents demarcacions.
 
A partir de demà al migdia, les comarques més afectades per aquest augment significatiu de les temperatures seran: 
 
- Lleida: Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell
 
 
En  l’àmbit sanitari, Salut Pública ha activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2. Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061, on us poden atendre diàriament durant les 24 hores. En cas d‘urgència cal trucar el 112.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es farà arribar a tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques els avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions.
 
La DGPC també ha recomanat als municipis que reforcin les mesures de prevenció pel que fa al risc d’incendi forestal i a la protecció dels elements més vulnerables (gent gran, nadons, malats crònics,...). També es recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures consultant el següent enllaç:
 
 
En qualsevol cas els consells bàsics per fer front a la calor són hidratar-se molt, cobrir-se el cap al carrer i tenir cura dels nadons i de la gent gran. La DGPC també demana a la ciutadania que mantingui contacte amb amics o familiars d'edat avançada o malalts crònics que viuen sols.
 
 
Mesures especials per risc d’incendi forestal
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general del Medi Natural i Biodiversitat, davant el progressiu increment del perill d’incendi forestal (molt alt i extrem) des de demà divendres, ha activat mesures especials de prevenció que s’aniran modulant en funció dels mapes de risc.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural activarà el nivell 3 del Pla Alfa a partir de les 00:00 hores de demà divendres a 226 municipis amb més alt nivell de risc de les següents comarques: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Gironès, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Selva, Solsonès i Terra Alta (veure llista adjunta). En aquests municipis queden suspesos tots els permisos especials per a activitats que poden generar perill d’incendi forestal, com generar restes vegetals, feines agrícoles (excepte llaurar els camps), tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres)  i obra civil a menys de 500 metres del bosc.
 
A banda d’això, en aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques relacionades amb  festes majors.
  
Com a mesura especial de prevenció, en el marc del Pla Alfa 3, es restringeix l’accés als massissos següents:
 
- Girona: Gavarres
 
- Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseit, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i  la Serra de Cardó Boix.
 
- Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rubies-Sant Mamet, i Rialb-Serra d’Aubenc.
 
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, les Associacions de  Defensa Forestal (ADF) i les Diputacions Provincials per tal d’optimitzar els recursos existents.
 
També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria, en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departaments d’Agricultura i d’Interior.
 
 
 
Barcelona, 16 d’agost de 2012

1  

Fitxers adjunts

Municipis afectats demà pel pla alfa 3

Municipis afectats demà pel pla alfa 3
PDF | 29