L'SCT reitera prudència a l'hora de circular durant les hores de més sol durant l'onada de calor

query_builder   16 agost 2012 21:02

event_note Nota de premsa

L'SCT reitera prudència a l'hora de circular durant les hores de més sol durant l'onada de calor

A partir de demà divendres, 17 d’agost, es preveu un segon episodi de calor que arribarà al seu màxim dissabte i diumenge, per això es procedeix a activar en fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, i el Servei Català de Trànsit (SCT) torna a sol·licitar que s’evitin desplaçaments innecessaris durant les hores de més sol.
 
A més, l’SCT recorda els consells bàsics per aquests casos:
 
 
 
 
 
CONSELLS BÀSICS:
 
 
En el cas de tenir previst realitzar un trajecte llarg o hi hagi probabilitats de crear-se retencions cal portar aigua o begudes refrescant per poder hidratar-se.
 
 
A l’interior del vehicle, connectar els sistemes de climatització per evitar cops de calor.
 
 
No menjar de manera abundant ni consumir begudes alcohòliques si s’ha de conduir.
 
 
En cas d’estacionament, no deixar mai els infants sols dins del vehicle i, en el cas dels animals de companyia, que tinguin ventilació.
 
No tirar burilles per la finestra per evitar el risc d’incendi. Recordem que llançar a la via o als seus voltants objectes que puguin produir incendis, accidents de circulació o obstaculitzar la lliure circulació està tipificat com a infracció al Reglament de Circulació, a l’article 6 apartat G.
 
 
Revisar l’equipament del vehicle abans d’iniciar un trajecte, atès que les condicions tècniques poden veure’s afectades per les elevades temperatures.
     
 
 
L’SCT recorda que, des demà divendres i fins diumenge, està previst que hi hagi un augment important de les temperatures a tot Catalunya. En concret, l’onada de calor pot afectar especialment a:
 
-       Les Garrigues
-       La Noguera
-       El Pla d’Urgell
-       La Segarra
-       El Segrià
-       L’Alt Urgell
 
 
Des d’avui a la tarda i fins diumenge l’SCT, a través dels seus panells de missatgeria variable disposats a la xarxa viària catalana, alertarà als conductors de l’alt risc d’incendi durant aquests dies d’onada de calor, de que cal que extremin la prudència i no realitzin accions que puguin suposar un perill, com llençar per la finestra burilles enceses o llumins.
 
Per tot això, l’SCT demana molta precaució a la carretera. Així mateix, si es tenen dubtes o consultes relacionades amb la salut recordem que els usuaris es poden posar en contacte amb Sanitat Respon, al 061. D’altra banda, si es tracta d’una emergència poden trucar al 112.
 
  
 
PLA D’ESTIU DEL SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT I ELS MOSSOS D’ESQUADRA
 
Aquest cap de setmana continuaran vigents les mesures adoptades per l’SCT i els Mossos d’Esquadra per combatre la sinistralitat viària durant el període estiuenc:
 
1)    Per neutralitzar la manca d’atenció en la conducció i per fer front a l’augment de la mobilitat a carreteres principals no desdoblades, els Mossos d’Esquadra realitzen diversos controls policials simultanis en un mateix eix viari. La més presència i freqüència d’aquests controls per augmentar el nivell d’alerta dels conductors es duu a terme a través de l’increment de dotacions de seguretat ciutadana (USC) a les carreteres i a més, les diferents àrees regionals de trànsit (ART) actuen a la vegada en una mateixa via.
 
2)    Per fer front al manteniment més deficient dels vehicles i també per eradicar la velocitat excessiva o inadequada, els Mossos d’Esquadra fan controls policials integrals, és a dir que actuen alhora sobre dos o més elements de risc:
 
·         Es controla la velocitat a través de radars en línia i la notificació de la infracció és a peu de carretera
·         Es controlen les condicions tècniques del vehicles a través de la documentació sobre l’ITV i la revisió d’aspectes com l’estiba, l’enllumenat, els pneumàtics, la càrrega, entre d’altres.
·         Es realitzen proves d’alcoholèmia i drogotest i també s’actua sobre els elements de seguretat passiva.
 
3)    Per combatre la velocitat excessiva o inadequada a les carreteres s’ha incrementat mensualment en un 25% la rotació dels radars fixes. La rotació s’adequa en cada moment als resultats de la sinistralitat en cadascuna de les carreteres.
 
4)    Altres actuacions policials que es duen a terme són l’augment de vehicles no logotipats amb vídeovigilància per detectar distraccions com l’ús dels telèfons mòbils. Per evitar infraccions dinàmiques de risc (avançaments perillosos, velocitat excessiva o inadequada i maniobres temeràries) s’augmenten els controls policials dinàmics amb motocicleta i es reforça amb el suport dels mitjans aeris de l’SCT. 
 
5)    En l’aplicació de l’article 68 de la llei de seguretat viària, increment del 30% de l’import de la sanció econòmica en aquelles conductes de risc que hagin estat sancionades en dues ocasions més pel mateix motiu durant l’any anterior.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota en PDF. L'SCT reitera prudència a l'hora de circular durant les hores de més sol durant l'onada de calor

Nota en PDF. L'SCT reitera prudència a l'hora de circular durant les hores de més sol durant l'onada de calor
PDF | 292