Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   17 agost 2012 12:21

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

 

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el risc s’incrementa significativament, amb un predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral i perill alt a quasi tota la resta. Els valors de perill moderat i baix només es troben residualment.

 

Mapa incendi
 
Avui s’han planificat rutes dels mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, el Cos d’Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit per tot el territori vulnerable i fins a les 19.00 hores.
 
D’acord amb la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
El dia serà assolellat, amb alguns núvols però que s’aniran trencant. El vent serà en general fluix amb cops moderats, de component sud i est, reforçat al litoral nord i prelitoral sud. La marinada entrarà amb dificultats cap a l’interior, i si les humitats assoliran valors entre el 50 i 70% al litoral, al prelitoral serà entre el 40 i 50% i a l’interior, entre el 20 i el 40%.
 
Cal tenir present que hi ha un avís vigent per part del Servei Meteorològic de Catalunya per onada de calor per avui i que està previst que s’allargui durant tot el cap de setmana. En aquest sentit, el Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en fase d’ALERTA durant el dia d'avui.
 
D’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) es suspenen els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal a 226 municipis de les comarques de Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Gironès, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Selva, Solsonès i Terra Alta, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf. Aquest contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies. La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial. Això afecta a les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit el llaurar ells camps per a la prevenció d’incendis. Finalment també se suspèn qualsevol activitat cinegètica en aquests municipis.
 
Com a mesura especial de prevenció també hi ha restriccions d’accés als massissos següents:
 
  • Girona: Les Gavarres.
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
Aquesta primera delimitació es podrà modificar en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, de Bombers, de les Agrupacions de Defensa Forestal i de les Diputacions Provincials per tal d’optimitzar els recursos existents.
 
També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que prengui mesures de precaució per l’episodi de risc molt alt d’incendi coincidint amb l’onada de calor i que truqui al 112 en cas de tenir algun indici que s’està produint un incendi. Igualment, cal minimitzar en la mesura del possible les activitats de risc més enllà de les restriccions previstes.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal

Mapa diari de risc d'incendi forestal
JPG | 75