Protecció Civil: Augmenten a partir d'aquest migdia les comarques afectades per l'episodi d'onada de calor

query_builder   18 agost 2012 10:24

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Augmenten a partir d'aquest migdia les comarques afectades per l'episodi d'onada de calor

 
  • Protecció civil manté en alerta el pla PROCICAT per onada de calor, i el departament de Salut el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS)

 

  • El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre fins ahir a la tarda un total de 10 persones per patologies que podrien estar relacionades amb la onada de calor

 

  • Protecció civil recomana especialment evitar les activitats d’esforç a l’aire lliure durant les hores centrals del dia, hidratar-se correctament i tenir especial cura de nadons i gent gran
 
  • El risc d’incendi és molt elevat avui arreu de Catalunya, per la qual cosa Protecció Civil manté en alerta el pla INFOCAT
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté per avui activada la fase d’alerta del pla  PROCICAT per onada de calor. Segons les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per aquesta tarda s’espera un augment significatiu de les temperatures a moltes comarques catalanes, amb valors que poden estar entre els 34 i 38ºC a l’interior, mentre que a Ponent es poden arribar als 40ºC.
 
Respecte anteriors previsions, per avui s’incorporen diverses comarques de la zona pirinenca i pre-pirinenca, i s’incrementa la probabilitat d’afectació a moltes comarques. A més, es contempla que l’episodi s’allargui més enllà del cap de setmana.
 
Aquestes temperatures extremes es poden donar amb més probabilitat avui (probable entre 30 i 70%; i possible entre el 10 i 30%), entre les 14.00 i les 20.00 hores, a les comarques de:
 
-          Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran (probable)
-          Catalunya Central: Berguedà i Solsonès (probable); Anoia, Bages i Osona (possible)
-          Lleida: Noguera (probable); Garrigues, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i  Urgell (possible)
-          Girona: Ripollès (probable) i Garrotxa (possible)
-          Tarragona: Conca de Barberà i Priorat (possible)
-          Terres de l’Ebre: Ribera d’Ebre (possible)
 
 
Pel que fa a l’àmbit sanitari, Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2.
 
Fins ahir a les 19.00 hores el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre en aquest episodi un total de 10 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor. Les assistències es van fer a la demarcació de Barcelona (8) i 2 a Girona.
 
Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061, on us poden atendre diàriament durant les 24 hores. En cas d‘urgència cal trucar el 112.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions. Alguns d’aquests consells els podeu trobat en aquest enllaç: Consells protecció civil onada de calor
 
El municipi de Lleida manté des d’ahir activat el seu pla d’emergències municipal per onada de calor; i Tremp manté el seu pla bàsic d’emergències municipals per onada de calor i risc d’incendis.
 
 
 
Alerta del pla INFOCAT
 
 Avui el risc d’incendi és molt elevat arreu de Catalunya, per la qual cosa Protecció Civil manté en alerta el pla INFOCAT.
 
Per la seva banda, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, va augmentar ahir a la tarda les mesures especials de prevenció previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
Des d’aquesta passada matinada s’ha ampliat el nivell 3 del Pla Alfa a 313 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
Per avui també hi ha restriccions d’accessos a un total d’11 massissos:  
 
- Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera. 
- Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i Serra de Cardó Boix.
- Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
També es restringeixen avui els accessos a la riera de Merlès (Berguedà) i riera de Sadernes (Garrotxa).
 
Com a conseqüència de l’activació del nivell 3 del Pla Alfa es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc i les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions excepte llaurar els camps per prevenció d’incendis.
 
En aquests municipis se suspèn també l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. A més, és prohibit fumar en zones forestals en els municipis en Pla Alfa 3.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, les Associacions de  Defensa Forestal (ADF) i les Diputacions Provincials  per tal d’optimitzar els recursos existents. També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior.
 
  
Barcelona, 18 d’agost de 2012