Protecció Civil: Augmenten a 30 les comarques afectades per l'onada de calor i es manté l'alt risc d'incendi

query_builder   19 agost 2012 13:49

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Augmenten a 30 les comarques afectades per l'onada de calor i es manté l'alt risc d'incendi

 
  • El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha ampliat a un total de 30 les comarques afectades per l’onada de calor

 

  • El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès durant aquest episodi un total de 31 persones per patologies que podrien estar relacionades amb la onada de calor

 

  • Protecció civil recomana especialment evitar les activitats d’esforç a l’aire lliure durant les hores centrals del dia, hidratar-se correctament i tenir especial cura de nadons i gent gran

 

  • Durant tot el dia es mantenen les mesures preventives per evitar incendis, com el tancament d’11 massissos i restriccions a 313 municipis
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté durant tot el dia d’avui la fase d’alerta del pla  PROCICAT per onada de calor i també l’alerta del pla INFOCAT per alt risc d’incendis.
 
Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per avui indiquen que es mantenen les elevades temperatures, i que a partir del migdia s’afegeixen 4 comarques del nord-est de Catalunya (Alt Empordà, Pla de l’Estany, Gironès i Selva) i també 4 comarques de Barcelona (Vallès Oriental, Vallès Occidental, Barcelonès i Baix Llobregat) a la possibilitat de superar el llindar de temperatures extremes. També es preveu que l’episodi s’allargui fins dimecres.  
 
Avui les temperatures màximes seran similars o lleugerament més baixes en general. Tot i així, a punts del quadrant nord-est seran lleugerament més altes i oscil·laran entre els 28 i 33 ºC al litoral i entre els 33 i 38 ºC a la resta del territori. Tot i així trobarem temperatures localment més altes a Ponent.
 
El vent bufarà de component sud fluix amb algun cop moderat, més reforçat al litoral nord i al prelitoral sud amb algun cops fort durant la tarda. Les humitats seran més altes al litoral entre 60-80% i aniran disminuint cap a l’interior arribant a la depressió central i a les valls del Pirineu i Prepirineu als 15-20%.
 
Fins a migdia circularan intervals de núvols alts i mitjans de sud a nord que deixaran el cel entre mig i molt ennuvolat. Tot i així, la nuvolositat tendirà a minvar pel sud del país i el cel quedarà entre poc i mig ennuvolat general a primeres hores de la tarda.
 
Les temperatures extremes es podran assolir a partir d’aquest migdia, amb una probabilitat d’entre el 10 i el 30%, a les comarques de:
 
-          Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran probable
-          Catalunya Central: Berguedà, Solsonès, Anoia, Bages i Osona
-          Lleida: Noguera, Garrigues, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i  Urgell
-          Girona: Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i Selva
-          Tarragona: Conca de Barberà i Priorat
-          Terres de l’Ebre: Ribera d’Ebre
-          Barcelona: Vallès Oriental, Vallès Occidental, Barcelonès i Baix Llobregat
 
 
Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2. Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061.
 
Des que va començar aquest nou episodi d’onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui a les 13.00 hores el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 31 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor. Les assistències s’han fet a la demarcació de Barcelona (21), 6 a Girona, 1 a Lleida i 2 a la Catalunya Central i 1 a Tarragona.
 
Del total d’afectats atesos pel SEM, 8 han sigut atesos a consulta, i 23 han requerit mobilització d’efectius. Dels 31 afectats, només 14 han hagut de ser traslladats a centres sanitaris.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions. Alguns d’aquests consells els podeu trobat en aquest enllaç: Consells protecció civil onada de calor
 
Protecció Civil posa molt èmfasi en comunicar als ajuntaments que informin als seus ciutadans la necessitat que els seus familiars, amics, veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat es protegeixin dels efectes del sol i de la calor, que s’hidratin, s’estiguin o es desplacin si cal a llocs refrigerats.
 
En el cas que sigui possible el bany en zones no autoritzades i perilloses (canals, pantans, etc.) que els municipis vetllin perquè s’informi al ciutadà dels perills i si és possible es desaconsellin aquests banys.
 
 
 
Alerta del pla INFOCAT
 
 
Per avui també es manté l’alerta del pla INFOCAT per risc d’incendi en general, incrementar-se en el quadrant nord-est, sobretot a les zones interiors.
 
Avui predominarà eel perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta, i moderat  només a zones elevades del Pirineu Occidental.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, manté les mesures especials de prevenció previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
Un total de 313 municipis estan en nivell 3 del Pla Alfa, i en ells es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc i les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions excepte llaurar els camps per prevenció d’incendis.
 
En aquests municipis se suspèn també l’activitat de caça de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. A més, és prohibit fumar en zones forestals en els municipis en Pla Alfa 3.
 
Es mantenen també avui restriccions d’accessos a un total d’11 massissos:  
 
- Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera. 
- Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i Serra de Cardó Boix.
- Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
També els accessos a la riera de Merlès (Berguedà) i riera de Sadernes (Garrotxa).
 
 
  
Barcelona, 19 d’agost de 2012