Protecció Civil: Noves restriccions d'accessos per alt risc d'incendi demà i augment de zones afectades per l'onada de calor

query_builder   17 agost 2012 18:46

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Noves restriccions d'accessos per alt risc d'incendi demà i augment de zones afectades per l'onada de calor

 
 
·        El departament d’Agricultura tancarà a partir de la propera matinada 2 massissos més de Girona (total 11 massissos) i suspendrà les autoritzacions per activitats de risc a 313 municipis
 
·        Demà quedarà restringit també l’accés a la riera de Merlès (Berguedà) i a la riera de Sadernes (Garrotxa)
 
·        Pel que fa a la onada de calor, demà les temperatures seran especialment elevades a les demarcacions de Lleida, Catalunya Central, Alt Pirineu i Aran, Tarragona i Terres de l’Ebre
 
·        El departament de Salut, que manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS), ha atès fins aquest migdia 5 persones
 
·        Protecció civil recomana especialment evitar les activitats d’esforç a l’aire lliure durant les hores centrals del dia, hidratar-se correctament i tenir especial cura de nadons i gent gran
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activades les alertes del pla  PROCICAT per onada de calor i INFOCAT per elevat risc d’incendi. Per demà es preveu un augment important de les temperatures a tot Catalunya, sobretot a l’interior, Pirineu i comarques del sud, que ha d’allargar-se almenys fins diumenge. Pel que fa al risc d‘incendis, demà s’incrementa amb predomini del perill molt alt i extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral.
 
 
Alerta Procicat per onada de calor
 
Demà dissabte, les comarques més afectades per aquest augment significatiu de les temperatures, amb superació del llindar, seran les de les demarcacions de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Tarragona i Terres de l’Ebre.
 
Avui divendres les altes temperatures s’han donat principalment a les comarques de Ponent i també del Pirineu, on fins a les 18.00 hores s’han superat els 38ºC en punts del Prepirineu lleidatà.
 
Pel que fa a l’àmbit sanitari, Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2.
 
Fins aquest migdia el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 5 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor. Les assistències s’han fet a la demarcació de Barcelona (4) i 1 a Girona.
 
Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061, on us poden atendre diàriament durant les 24 hores. En cas d‘urgència cal trucar el 112.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions. Alguns d’aquests consells els podeu trobat en aquest enllaç: Consells protecció civil onada de calor
 
La ciutat de Lleida ha activat aquest matí el seu pla d’emergències municipal per onada de calor; i Tremp manté el seu pla bàsic d’emergències municipals per onada de calor i risc d’incendis.
 
 
 
Mesures especials per risc d’incendi forestal
 
 
Pel que fa al risc d‘incendis, es manté en alerta el pla INFOCAT i per demà s’incrementa el risc amb predomini del perill molt alt i extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral, i perill alt gairebé a tota la resta.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, manté les mesures especials de prevenció que s’aniran modulant en funció dels mapes de perill i de les mesures previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
Des de la propera matinada s’ampliarà el nivell 3 del Pla Alfa a 313 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
Com a mesura de prevenció s’aplicaran, a partir de demà, restriccions d’accés a 2 massissos més de Girona (Cadiretes i l’Albera), elevant-se a 11 el total de massissos tancats:
 
- Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera. 
- Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i Serra de Cardó Boix.
- Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
També es restringiran demà els accessos a la riera de Merlès (Berguedà) i riera de Sadernes (Garrotxa).
 
Com a conseqüència de l’activació del nivell 3 del Pla Alfa es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc i les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions excepte llaurar els camps per prevenció d’incendis.
 
En aquests municipis se suspèn també l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. A més, és prohibit fumar en zones forestals en els municipis en Pla Alfa 3.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, les Associacions de  Defensa Forestal (ADF) i les Diputacions Provincials  per tal d’optimitzar els recursos existents. També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior.
 
  
Barcelona, 17 d’agost de 2012