Protecció Civil: Demà al migdia 4 comarques de Girona s'afegeixen a la previsió d'onada de calor

query_builder   18 agost 2012 20:15

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Demà al migdia 4 comarques de Girona s'afegeixen a la previsió d'onada de calor

 
  • Protecció civil manté en alerta el pla PROCICAT per onada de calor, i el departament de Salut el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS)

 

  • El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès durant aquest episodi un total de 23 persones per patologies que podrien estar relacionades amb la onada de calor

 

  • Protecció civil recomana especialment evitar les activitats d’esforç a l’aire lliure durant les hores centrals del dia, hidratar-se correctament i tenir especial cura de nadons i gent gran

 

  • El risc d’incendi seguirà sent molt elevat demà arreu de Catalunya, per la qual cosa Protecció Civil manté en alerta el pla INFOCAT i es mantenen tot un seguit de mesures preventives
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) mantindrà per demà diumenge activada la fase d’alerta del pla  PROCICAT per onada de calor. Segons les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) demà s’afegiran 4 comarques del nord-est de Catalunya (Alt Empordà, Pla de l’Estany, Gironès i Selva) a la possibilitat de superar el llindar de temperatures extremes. També es preveu que l’episodi s’allargui fins dimecres.  
 
Demà les temperatures màximes seran similars o lleugerament més altes al quadrant nord-est i oscil·laran entre els 28 i 32 ºC al litoral, entre els 32 i 37 ºC al prelitoral i entre els 34 i 39 ªC a la resta de l'interior.
 
Al matí passaran bandes de núvols per tot el territori que seran més compactes al terç oest i hi haurà la possibilitat de ruixats de cara a la tarda al Pirineu i Pre-Pirineu Oriental.
 
 
Aquestes temperatures extremes es podran assolir a partir de demà al migdia, amb una probabilitat d'entre el 10 i el 30%, a les comarques de:
 
-          Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran probable
-          Catalunya Central: Berguedà, Solsonès, Anoia, Bages i Osona
-          Lleida: Noguera, Garrigues, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i  Urgell
-          Girona: Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i Selva
-          Tarragona: Conca de Barberà i Priorat
-          Terres de l’Ebre: Ribera d’Ebre
 
Pel que fa a l’àmbit sanitari, Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2.
 
Des que va començar aquest nou episodi d’onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui a les 19.00 hores el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 23 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor. Les assistències s’han fet a la demarcació de Barcelona (16), 4 a Girona, 1 a Lleida i 2 a la Catalunya Central.
 
Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061, on us poden atendre diàriament durant les 24 hores. En cas d‘urgència cal trucar el 112.
 
El municipi de Lleida manté encara activat el seu pla d’emergències municipal per onada de calor; Tremp manté el seu pla bàsic d’emergències municipals per onada de calor i risc d’incendis, i també el municipi de Campdevànol té el seu pla activat per risc d’incendi.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions. Alguns d’aquests consells els podeu trobat en aquest enllaç: Consells protecció civil onada de calor
 
Protecció Civil posa molt èmfasi en comunicar als ajuntaments que informin als seus ciutadans la necessitat que els seus familiars, amics, veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat es protegeixin dels efectes del sol i de la calor, que s’hidratin, s’estiguin o es desplacin si cal a llocs refrigerats.
 
En el cas que sigui possible el bany en zones no autoritzades i perilloses (canals, pantans, etc.) que els municipis vetllin perquè s’informi al ciutadà dels perills i si és possible es desaconsellin aquests banys.
 
 
 
Alerta del pla INFOCAT
 
 
Per demà diumenge es manté l’alerta del pla INFOCAT ja que es manté el risc d’incendi en general, tot i que pot incrementar-se en el quadrant nord-est, sobretot a les zones interiors. A més, predominarà el perill molt alt a gairebé tot l’interior i la presència de perill extrem a diferents indrets de la Catalunya Central, terres de l’Ebre i interior de la demarcació gironina. Pel que fa a la resta del territori, hi haurà valors de perill alt mentre que a les zones elevades del Pirineu Occidental es registraran valors de perill moderat.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, manté per demà les mesures especials de prevenció previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
Des d’aquesta passada matinada són 313 municipis els que estan en nivell 3 del Pla Alfa de les següents comarques: Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
Per demà també es preveuen les restriccions d’accessos a un total d’11 massissos:  
 
- Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera. 
- Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i Serra de Cardó Boix.
- Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
També es restringiran demà els accessos a la riera de Merlès (Berguedà) i riera de Sadernes (Garrotxa).
 
Com a conseqüència de l’activació del nivell 3 del Pla Alfa es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc i les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions excepte llaurar els camps per prevenció d’incendis.
 
En aquests municipis se suspèn també l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. A més, és prohibit fumar en zones forestals en els municipis en Pla Alfa 3.
 
Mentre duri l’episodi es reforça la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, les Associacions de  Defensa Forestal (ADF) i les Diputacions Provincials  per tal d’optimitzar els recursos existents. També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participen de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior.
 
  
Barcelona, 18 d’agost de 2012