Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 20 d'agost)

query_builder   19 agost 2012 17:59

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 20 d'agost)

Es preveu que es mantingui el perill amb poques variacions. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat  només a zones elevades del Pirineu Occidental.
Mapa diari de risc d'incendi forestal. Previsió per demà 20 d'agost
Des d’aquest matí, i fins a darrera hora de la tarda, avions de vigilància i atac i helicòpters dels Bombers de la Generalitat, dels Agents Rurals, del Servei Català de Trànsit i dels Mossos d’Esquadra fan diverses rutes aèries de vigilància per les zones més vulnerables del país atès l’alt risc d’incendi.
 
A més, unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, estan realitzant rutes terrestres de vigilància per aquelles zones més sensibles del territori.
 
Cal destacar que per demà dilluns, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
A partir de migdia s'esperen alguns ruixats febles i aïllats al Pirineu i Prepirineu, localment acompanyats de tempesta. És possible que localment també vagin acompanyats de calamarsa. A la resta del territori no s’esperen tants núvols com avui.
Les temperatures seran similars o lleugerament més altes respecte a les de diumenge, tant mínimes com màximes. Les mínimes es mouran entre els 13 i 18 ºC al Pirineu, entre els 20 i 25 ºC al litoral central i sud i al prelitoral sud, i entre els 18 i 23 ºC a la resta del país.
 
Les temperatures màximes oscil·laran entre els 28 i 32 ºC al litoral, entre els 32 i 37 ºC al prelitoral i entre els 34 i 39 ºC a la resta de l'interior.
 
El vent bufarà fluix i de direcció variable fins al matí i de nou a la nit, al litoral i prelitoral mentre que la resta de la jornada bufarà de component sud, sud-est fluix amb cops moderats.
 
A la resta de l'interior, el vent serà fluix i de direcció variable amb predomini del component sud durant la tarda i vespre. El vent seguirà una dinàmica molt semblant a la d’aquests últims dies al igual que la humitat. Aquesta pujarà a les nits, a les hores centrals del dia disminuirà a l’interior fins a valors del 30% i al litoral fins al 60%.
 
Cal tenir present que hi ha un avís vigent per onada de calor que està previst que s’allargui com a mínim fins dimecres. En aquest sentit, Protecció Civil mantindrà activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor, i el Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil mantindrà també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
En relació amb això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, manté la supressió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en 313 municipis de les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
Això afecta les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
Com a mesura especial de prevenció, es mantindrà la restricció d’accés als massissos i indrets singulars que es detallen a continuació:
Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.
 
La Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat informa que donat que es preveu que les condicions de perill continuïn, es mantindran les actuals mesures incloses en el pla alfa 3 durant els primers dies de la setmana (dilluns i dimarts). A mesura que les condicions millorin, es comunicarà la desactivació d’aquestes mesures.
 

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 20 d'agost

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 20 d'agost
JPG | 78

Mapa de risc d'incendi forestal amb llegenda de comarques. Previsió pel 20 d'agost

Mapa de risc d'incendi forestal amb llegenda de comarques. Previsió pel 20 d'agost
JPG | 121