Protecció Civil continua alertant per onada de calor, que es mantindrà almenys fins divendres

query_builder   22 agost 2012 15:07

event_note Nota de premsa

Protecció Civil continua alertant per onada de calor, que es mantindrà almenys fins divendres

 

  • El director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ha explicat que dins de l’excepcionalitat d’aquesta onada de calor, el balanç és de normalitat

 

  • S’ha volgut posar de manifest la resposta positiva dels ciutadans, seguint les recomanacions i restriccions, i alertant ràpidament al 112 en divisar alguna columna de fum

 

  • Per avui i demà, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu una davallada suau de les temperatures, més especialment al litoral. A la zona de Girona encara s’esperen temperatures força elevades

 

  • De cara al cap de setmana, tot i el descens de temperatures, el risc d’incendi seguirà sent molt elevat
 
 
El director general de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), Manel Pardo, ha explicat aquest migdia en roda de premsa que es mantindrà, almenys fins divendres, la onada de calor, amb la qual cosa es manté en alerta el pla PROCICAT i es segueix amb les recomanacions i missatges preventius a la població. D’altra banda, es manté també l’alerta del pla INFOCAT per alt risc d’incendi generalitzat a tot Catalunya.
 
Manel Pardo ha explicat que dins de l’excepcionalitat d’aquesta onada de calor, que ja fa sis dies que dura, el balanç general és de normalitat. Tot i això, ha volgut posar de manifest la resposta positiva dels ciutadans, seguint les recomanacions i restriccions, i alertant ràpidament al 112 en divisar alguna columna de fum.
 
D’altra banda, i atès que aquest estiu ja han mort 16 persones a les platges catalanes (la majoria persones d’edat avançada amb patologies prèvies, segons informa el SEM), ha fet una crida a la prudència i sobretot a l’autoprotecció, recordant que no s’han de realitzar activitats que superin les nostres capacitats.
 
Pel que fa a la previsió del temps, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu una davallada suau de les temperatures els propers dies, entre 2 i 3º, i més especialment al litoral per l’entrada de vent de marinada. A la zona de Girona encara s’esperen temperatures força elevades sobretot demà dijous a la tarda.
 
De cara al cap de setmana està prevista l’arribada de la cua d’un front fred, que pot fer que les temperatures baixin entre 2 i 4º depèn de les zones i pot portar algunes precipitacions. Tot i aquest descens, el risc d’incendi es mantindrà elevat per la presència d’inestabilitat i vent.
 
Des que va començar aquest episodi d’onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui dimecres, a les 13.00 hores, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 134 persones per patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor, cap d’elles greu. La majoria són casos de persones grans amb patologies de base que les altes temperatures les han aguditzat.
 
Per demarcacions, a Barcelona s’han atès un total de 87 persones, 27 a Girona, 11 a Tarragona, 5 a la Catalunya Central, 3 a Lleida i 1 a Terres de l’Ebre.
 
Del total de persones ateses pel SEM, 31 han estat a consulta, i 103 han requerit mobilització d’efectius. Dels 134 afectats, només 58 han hagut de ser traslladats a centres sanitaris.
 
Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2 (màxim). Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número telefònic 061.
 
Atès que l’episodi d’onada de calor fa sis dies que va començar, i està previst que encara es mantingui fins a finals de setmana, Protecció Civil insisteix a fer seguiment de la població més vulnerable i seguir els Consells protecció civil onada de calor
 
Així mateix, es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions.
 
 
 
Alerta pla INFOCAT
 
Per avui i demà també està previst mantenir en alerta el pla INFOCAT per alt risc d’incendi, ja que persisteix el predomini de perill molt alt i extrem a zones de la Catalunya Central i interior a les comarques de Tarragona. El perill és alt gairebé a tota la resta, i perill moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
  
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté la suspensió de permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal a 304 municipis que podeu trobar en l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
De cara a demà es mantindran les restriccions d’accés als espais naturals de la riera de Merlès i la riera de Sadernes (per l’alta freqüència que presenten), i s’aixecarà la restricció a dos massissos de la zona de Tarragona/Terres de l’Ebre: Tivissa-Vandellòs i Serra de Cardó-Boix. També alguns municipis de Lleida baixaran de nivell 3 de pla Alfa a nivell 2.
 
Així, demà es mantindran tancats els massissos següents:
  • Girona: Massis Albera, Les Gavarres, Massís de Cadiretes
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, serralada del Montsant i muntanyes de Prades.
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
Durant aquests dies, la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, ha fet unes 7.000 anul·lacions diàries per activitats susceptibles de generar incendis, sobretot treballs forestals autoritzats.
 
Segons ha informat el cos d’Agents Rurals, des del passat dia 17 d’agost s’han produït 90 incidències per incendis de vegetació, 76 dels quals no forestals i 14 forestals. En total, s’han cremat 4,5 hectàrees, una dada positiva si es té en compte l’alt risc d’incendi d’aquests dies.
 
Agents Rurals ha agraït la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i del cos de Mossos d’Esquadra en el tancament i vigilància d’accessos, i ha destacat també la comprensió que han tingut la majoria de ciutadans i també el col·lectiu de caçadors, que aquests dies no han pogut practicar la caça de mitja veda a molts municipis catalans.
 
Avui, un dia més, els Bombers de la Generalitat han tornat a fer rutes aèries de prevenció juntament amb els mitjans dels Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra i el Servei Català de Trànsit; i també tenen activades 5 columnes mòbils.
 
 
Barcelona, 22 d’agost de 2012