Protecció Civil: Les altes temperatures han d'anar remetent, i demà afectaran sobretot el nord-est del país

query_builder   22 agost 2012 19:41

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Les altes temperatures han d'anar remetent, i demà afectaran sobretot el nord-est del país

 

  • El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu una davallada suau de les temperatures els propers dies, especialment al litoral. A la zona de Girona encara s’esperen temperatures força elevades

 

  • A partir de la propera matinada es desactivaran els controls d'accés a dos massissos fins ara tancats (Tivissa-Vandellós i Serra de Cardó-Boix), mentre que el pla Alfa 3 passarà a afectar 274 municipis

 

  • De cara al cap de setmana, tot i el descens de temperatures, el risc d’incendi seguirà sent molt elevat per la inestabilitat i entrada de vent
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) continua en alerta del PROCICAT perquè estem encara en ple episodi d’onada de calor, tot i que avui les temperatures ja no han estat tant elevades com en dies anteriors, i amb perspectives que la situació millori els propers dies. Tot i així, el risc d’incendi seguirà sent molt alt, ja que de cara al cap de setmana es preveu inestabilitat i l’entrada de vent.
 
Aquest matí, el director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ja ha destacat que dins de l’excepcionalitat d’aquesta onada de calor, que ja fa sis dies que dura, el balanç general és de normalitat. Tot i això, ha volgut posar de manifest la resposta positiva dels ciutadans, seguint les recomanacions i restriccions, i alertant ràpidament al 112 en divisar alguna columna de fum.
 
D’altra banda, i atès que aquest estiu ja han mort 17 persones a les platges catalanes (el darrer ha estat un home de 80 anys ofegat el passat dia 15 a Badalona i que va morir ahir a l’hospital Can Ruti), ha fet una crida a la prudència i sobretot a l’autoprotecció, recordant que no s’han de realitzar activitats que superin les nostres capacitats.
 
Pel que fa a la previsió per demà, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu una davallada suau de les temperatures, entre 2 i 3º, més especialment al litoral per l’entrada de vent de marinada. A la zona de Girona encara s’esperen temperatures força elevades sobretot demà a la tarda.
 
De cara al cap de setmana està prevista l’arribada de la cua d’un front fred, que pot fer que les temperatures baixin entre 2 i 4º depèn de les zones i pot portar algunes precipitacions. Tot i aquest descens, el risc d’incendi es mantindrà elevat per la presència d’inestabilitat i vent.
 
Per demà a la tarda es preveuen temperatures altes sobretot a les comarques de Girona, i en menor probabilitat a la Catalunya Central, Lleida i nord de Tarragona. Concretament, a partir del migdia, les temperatures extremes es podrien assolir a:
 
-          Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès
-          Lleida: Noguera, Garrigues, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell
-          Girona: Gironès, Pla de l’Estany, Alt i Baix Empordà (més probabilitat), Garrotxa i Selva
-          Tarragona: Conca de Barberà
 
 
Des que va començar aquest episodi d’onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui dimecres, a les 19.00 hores, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 145 persones per patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor, cap d’elles greu. La majoria són casos de persones grans amb patologies de base que les altes temperatures les han aguditzat.
 
Per demarcacions, a Barcelona s’han atès un total de 97 persones, 28 a Girona, 11 a Tarragona, 5 a la Catalunya Central, 3 a Lleida i 1 a Terres de l’Ebre.
 
Del total de persones ateses pel SEM, 34 han estat a consulta, i 111 han requerit mobilització d’efectius. Dels 145 afectats, només 64 han hagut de ser traslladats a centres sanitaris.
 
Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2 (màxim). Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número telefònic 061.
 
Atès que l’episodi d’onada de calor fa sis dies que va començar, i està previst que encara es mantingui fins a finals de setmana, Protecció Civil insisteix a fer seguiment de la població més vulnerable i seguir els Consells protecció civil onada de calor
 
 
Alerta pla INFOCAT
 
Per demà també està previst mantenir en alerta el pla INFOCAT per alt risc d’incendi, amb un increment del perill a les comarques del nord-est. Demà persistirà el predomini de perill molt alt i extrem a zones de la Catalunya Central i interior a les comarques de Tarragona i Girona. El perill serà alt gairebé a tota la resta, i moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), davant d’una petita millora a la zona costanera del sud de Catalunya afectada per la situació de perill d’incendi forestal, ha decidit obrir dos dels onze massissos que fins ara tenien accés restringit. Es tracta de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell i la Serra de Cardó-Boix.
 
D’altra banda, el Pla Alfa 3 inclourà ara un total de 274 municipis (fins ara eren 304), que es poden consultar en el següent enllaç:
 
Aquestes mesures entraran en vigor a les 00.00 hores de demà dijous, dia 23 d’agost.
  
 
Així, demà es mantindran tancats els massissos següents:
 
  • Girona: Massis Albera, Les Gavarres, Massís de Cadiretes
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, serralada del Montsant i muntanyes de Prades.
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
Durant aquests dies d’onada de calor, la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, ha fet unes 7.000 anul·lacions diàries per activitats susceptibles de generar incendis, sobretot treballs forestals autoritzats.
 
Segons ha informat el cos d’Agents Rurals, des del passat dia 17 d’agost s’han produït 90 incidències per incendis de vegetació, 76 dels quals no forestals i 14 forestals. En total, s’han cremat 4,5 hectàrees, una dada positiva si es té en compte l’alt risc d’incendi d’aquests dies.
 
Agents Rurals ha agraït la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i del cos de Mossos d’Esquadra en el tancament i vigilància d’accessos, i ha destacat també la comprensió que han tingut la majoria de ciutadans i també el col·lectiu de caçadors, que aquests dies no han pogut practicar la caça de mitja veda a molts municipis catalans.
 
Avui, un dia més, els Bombers de la Generalitat han fet rutes aèries de prevenció juntament amb els mitjans dels Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra i el Servei Català de Trànsit.
 
 
Barcelona, 22 d’agost de 2012