Protecció Civil desactiva l'alerta del pla PROCICAT un cop finalitzat l'episodi d'onada de calor

query_builder   23 agost 2012 20:32

event_note Nota de premsa

Protecció Civil desactiva l'alerta del pla PROCICAT un cop finalitzat l'episodi d'onada de calor

 

  • Es manté encara la fase d’alerta del pla INFOCAT per alt risc d’incendi, i una prealerta del pla PROCICAT per calor
 
  • Avui les temperatures han estat especialment altes al nord-est de Catalunya i comarques interiors, i més suaus al litoral
 
  • Agricultura rebaixarà a partir de la propera matinada a 6 massissos les restriccions per elevat risc d’incendi, i el pla Alfa a 178 municipis (fins avui eren 274 municipis)
  
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desactivat aquest vespre la fase d’alerta del pla PROCICAT un cop el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha confirmat que l’episodi d’onada de calor ha finalitzat. Tot i així, el pla es manté en situació de prealerta, atès que demà encara s’esperen temperatures elevades en alguns punts.
 
L’episodi, que ha durat un total de set dies, va tenir el seu punt més àlgid el cap de setmana (sobretot dissabte al Pirineu) i també el passat dilluns i dimarts. Alguns dels valors màxims que s’han assolit són: 40,9 ºC d’Organyà (Alt Urgell), els 40,5 de Sant Romà d’Abella (Pallars Jussà), 41 ºC a Artés (Bages), 40,8º C a Castellbisbal (Vallès Occidental), els 40,0 ºC de Gurb (Osona) i els 35º C a Barcelona ciutat, entre altres.
 
Des del passat divendres s’ha superat el llindar de Situació Meteorològica de Risc a diverses estacions meteorològiques automàtiques (EMA) gestionades per l’SMC. El divendres, el número d’estacions que van superar aquest llindar va ser d’un 13%, un 27% el dissabte, un 35% el diumenge, un 60% el dilluns, un 62% dimarts i un 21% fins les 18.00 hores d’ahir dimecres.
 
De cara a demà, les temperatures mínimes seran lleugerament més baixes en general, tret de punts del litoral i prelitoral sud on pujaran lleugerament.
Les màximes seran similars o lleugerament més baixes en general i oscil·laran entre 28 i 33 ºC al litoral, entre 33 i 38 ºC a Ponent, vall de l'Ebre i extrem nord-est, i entre 31 i 36 ºC a la resta del territori.
 
Des que va començar aquest episodi d’onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui dijous, a les 19.00 hores, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 167 persones per patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor, cap d’elles greu. La majoria són casos de persones grans amb patologies de base que les altes temperatures les han aguditzat.
 
Per demarcacions, a Barcelona s’han atès un total de 115 persones, 32 a Girona, 11 a Tarragona, 5 a la Catalunya Central, 3 a Lleida i 1 a Terres de l’Ebre.
 
Del total de persones ateses pel SEM, 39 han estat a consulta, i 128 han requerit mobilització d’efectius. Dels 167 afectats, només 76 han hagut de ser traslladats a centres sanitaris.
 
Un cop desactivada l'alerta del PROCICAT, Salut Pública també ha desactivat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS).
 
 
 
Alerta pla INFOCAT
 
Pel que fa al risc d’incendi, encara segueix sent molt alt i extrem, i de cara al cap de setmana es preveu inestabilitat i l’entrada de vent. És per això que es manté en alerta el pla INFOCAT.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), davant d’una petita millora a la zona de Girona afectada per la situació de perill d’incendi forestal, ha decidit obrir tres dels nou massissos que fins ara tenien accés restringit. Es tracta de les Gavarres, Cadiretes i l’Albera.
 
D’altra banda, el Pla Alfa 3 inclourà ara un total de 178 municipis (fins ara eren 274). Aquestes mesures entraran en vigor a les 00:01 hores de demà divendres, dia 24 d’agost.
 
Així, i com a mesura especial de prevenció, hi haurà restriccions d’accés demà als massissos següents: 
 
 
- Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, serralada del Montsant i muntanyes de Prades
 
- Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç
 
 
 
Barcelona, 23 d’agost de 2012