Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   25 agost 2012 13:10

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

 
El perill d’incendi forestal disminuirà a l’interior nord i augmentarà al litoral i prelitoral i al quadrant Nordest. Hi ha perill molt alt en gairebé tot l’interior i extrem en zones de la Catalunya central, comarques de Tarragona i Alt Empordà. Perill alt al litoral i prelitoral central, zones del Prepirineu. Hi ha perill moderat en zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
 
Mapa risc incendi
 
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant per controlar l’incendi que crema des d’ahir a Madremanya (Gironès) i que ja està estabilitzat. En aquests moments, cinquanta-cinc dotacions terrestres i dotze d’aèries dels Bombers de la Generalitat treballen en les tasques d’extinció. Malgrat la situació actual, el dispositiu d’extinció està molt amatent al canvi de vent previst per aquesta tarda i a l’afectació que pugui tenir en l’evolució de l’incendi.
 
D’altra banda, els Bombers de la Generalitat remullen amb una vintena de dotacions terrestres i una d’aèria tot el perímetre i l’interior de la zona afectada per l’incendi de vegetació d’Aiguamúrcia (Alt Camp) que ja està controlat. En aquest cas, segons les darreres informacions del Cos d’Agents Rurals el foc ha cremat unes 38 hectàrees.
 
El fenomen meteorològic més destacable per a les properes hores seria l’arribada de ruixats al Pirineu i Prepirineu, que a partir del migdia s'estendran a altres punts de la meitat est. Al final del dia les precipitacions es restringiran al quadrant nord-est i punts del litoral i prelitoral. Seran d'intensitat entre feble i moderada, localment fortes i acompanyats de tempesta i calamarsa. En aquest sentit, la DGPC ha fet un avís de l’INUNCAT.
 
Les temperatures màximes baixaran moderadament, sobretot a l'interior, i oscil·laran entre 21 i 26ºC al Pirineu, entre 26 i 31ºC al litoral i entre 29 i 34ºC a l'interior. Al Pirineu els valors mínims de temperatura es registraran al final del dia.
 
El vent bufarà de component sud i est al litoral i prelitoral, i el component oest a la resta del territori; ambdós seran d'intensitat entre fluixa i moderada. A banda, al final del dia bufarà mestral entre fluix i moderat a la vall d'Ebre. A més, la tramuntana bufarà a l'Alt Empordà entre fluixa i moderada amb cops forts (afluixant temporalment durant les hores centrals de la jornada). En canvi, a partir del vespre s'estendrà a tot l'Empordà i és reforçarà notablement; al nord de l'Alt Empordà bufarà amb cops molt forts.
 
Quant a la humitat relativa, durant tot el dia assolirà valors més alts que ahir. La tramuntana a les comarques de Girona farà que en aquesta zona no pugi tant.
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat va desactivar abans d’ahir l’alerta del PROCICAT per onada de calor rebaixant-lo a fase d’alerta. L’episodi es va donar per finalitzat ahir al vespre, tancant la pre-alerta.
 
Així mateix, La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté activat en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
D’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), el Pla Alfa a nivell 3 es mantindrà activat en 148 municipis de les següents comarques: Alt Empordà, Alt Camp, Alt  Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Conca de Barberà, Garrigues, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Solsonès i Terra Alta. El llistat complet es pot consultar a través de l’enllaç web següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf. Aquest contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies
 
Les activitats considerades de risc que cal evitar als municipis afectats són: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. Finalment, també se suspenen les activitats cinegètiques de mitja veda en aquests municipis., la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté les restriccions d’accés als massissos següents:
 
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, Serralada del Montsant i Muntanyes de Prades.

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal

Mapa diari de risc d'incendi forestal
JPG | 69