Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà diumenge 26 d'agost)

query_builder   25 agost 2012 18:40

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà diumenge 26 d'agost)

 
De cara a demà, el perill d’incendi forestal es mantindrà sense gaire canvis. La situació d’elevat perill d’incendi continuarà a causa de les baixes humitats i dels vents terrers que s’esperen fins a migdia. Hi ha perill molt alt en gairebé tot l’interior, i extrem en zones de la Catalunya central, comarques de Tarragona i Alt Empordà. Perill alt al litoral i prelitoral central, zones del Prepirineu. Hi ha perill moderat en zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
 
Mapa risc diumenge
 
Els Bombers de la Generalitat continuen remullant la zona afectada per l’incendi de Madremanya (Gironès), que està estabilitzat des de les 10.10 hores. En aquests moments, una cinquantena de dotacions terrestres i quatre mitjans aeris, que es retiraran amb l’arribada de l’ocàs, continuen treballant en les tasques d’extinció. Segons les dades facilitades pel Cos d’Agents Rurals, l’incendi hauria cremat una superfície de 210 hectàrees de vegetació. La majoria, 180 hectàrees, són de pi blanc i alzina. Afectaria els quatre municipis de Madremanya, Sant Martí Vell, Flaçà (Gironès) i la Pera (Baix Empordà).
 
Tot i les condicions actuals de l’incendi, els efectius desplaçats a la zona estan pendents de l’entrada prevista de vent i la seva afectació en l’evolució del foc.
 
Els Bombers de la Generalitat també treballen en un altre incendi de vegetació que des de les 14.43 hores afecta el terme municipal de Castellví de la Marca, a la població Maset dels Cosins, i que hores d’ara ja està estabilitzat. Segons les dades provisionals del Cos d’Agents Rurals el foc ha cremat 1 hectàrea.
 
A més, a les 11.43 hores els Bombers de la Generalitat han estat alertats d’un petit incendi de vegetació a Pinós, que està controlat des de les 12.37 hores. En aquest cas, han treballat nou dotacions dels Bombers de la Generalitat.
 
D’altra banda, recordar que el foc del Pla de Manlleu (Aiguamúrcia) està controlat des de les 10.00 hores d’aquest matí i que en aquests moments encara hi treballen vint-i-sis dotacions dels Bombers de la Generalitat remullant la zona afectada. En aquests cas, i segons informacions del Cos d’Agents Rurals, el foc ha cremat 38 hectàrees de vegetació.
 
Igual com aquesta la tarda i al final del dia, per demà s'esperen precipitacions en forma de ruixat a partir del migdia en punts del quadrant nord-est. A l'inici de la matinada i de nou al final del dia són probables algunes precipitacions al litoral i prelitoral central i sud. En general, seran d'intensitat entre feble i moderada i no es descarta que vagin acompanyades de tempesta, tot i que podran ser fortes puntualment durant les primeres hores de la matinada.
 
Les temperatures mínimes seran lleugerament més baixes en general, i moderadament més baixes a l'interior. Es mouran entre 5 i 10ºC al Pirineu, entre 10 i 15ºC al Prepirineu, entre 18 i 23ºC al litoral i entre 14 i 19º C a la resta del país. Les màximes seran similars o lleugerament més baixes, tot i que a ponent podran pujar lleugerament. Oscil·laran entre 22 i 27 ºC al Pirineu, entre 26 i 31 ºC al litoral i entre 29 i 34 ºC a l'interior.
 
Quant al vent, serà fluix i de direcció variable en general, amb predomini de component nord i oest fluix amb cops moderats. A partir de mig matí s’imposarà el component oest a l'interior i el component sud al litoral i prelitoral. En general el vent bufarà fluix amb cops moderats. A banda, la tramuntana bufarà a l'Empordà entre fluixa i moderada, amb cops forts, i algun de molt fort, de matinada a l'Alt Empordà. Tot i així al centre del dia afluixarà. A la vall de l'Ebre bufarà el mestral entre fluix i moderat fins a mig matí.
 
Quant a la humitat relativa, durant tot el dia assolirà valors més inferiors als d’avui. De nou la tramuntana a les comarques de Girona farà que baixi més en aquesta zona.
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté activat en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
D’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), el Pla Alfa a nivell 3 es mantindrà demà activat en 148 municipis de les següents comarques: Alt Empordà, Alt Camp, Alt  Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Conca de Barberà, Garrigues, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Solsonès i Terra Alta. El llistat complet es pot consultar a través de l’enllaç web següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf. Aquest contingent de municipis es modificarà en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies
 
Les activitats considerades de risc que cal evitar als municipis afectats són: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit el llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. Finalment, també se suspenen les activitats cinegètiques de mitja veda en aquests municipis., la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural mantindrà per demà les restriccions d’accés als massissos següents:
 
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, Serralada del Montsant i Muntanyes de Prades.

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal diumenge

Mapa diari de risc d'incendi forestal diumenge
JPG | 68