Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   24 agost 2012 13:02

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

 
El perill d’incendi continua sense variacions importants, amb un lleuger descens del perill a les comarques del nord-est i litoral i prelitoral central. Hi ha perill molt alt en gairebé tot l’interior i extrem a zones de la Catalunya central i de l’interior de les comarques de Tarragona. Perill alt al litoral i prelitoral i moderat a zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
 
Mapa risc incendi
 
Els Bombers de la Generalitat, juntament amb el Cos d’Agents Rurals, mantindran les rutes de vigilància aèria per tot el territori. Sobretot en aquelles zones en què, després de vuit nits consecutives, no s’han recuperat les humitats relatives i la vegetació està més vulnerable encara.
 
Aquesta nit els Bombers han treballat en tres incendis de vegetació. El més destacat a l’Espluga de Francolí on sis dotacions van sufocar un foc, l’avís del qual es va rebre a les 21.31 hores d’ahir a la nit. L’incendi va cremar 1’4 hectàrees entre la carretera N-240, a l’alçada del punt quilomètric 38, i la via del tren. Pràcticament a la mateixa hora, un foc cremava 1.000 m² al costat de la carretera C-233 a Flix, en un servei en què hi van treballar tres dotacions. Finalment, quan passaven uns minuts de les 23.00h, arribava un avís d’un altre incendi de vegetació forestal a Peramola. En les tasques d’extinció del foc, que va cremar 5000 m², hi van treballar sis vehicles dels Bombers.
 
Cal destacar que no hi ha situacions meteorològiques de risc segons el Servei Meteorològic de Catalunya. La previsió meteorològica per avui és la següent:
 
Hi haurà núvols baixos, que minvaran al migdia però que es tornaran a formar a partir de mitja tarda al litoral i pre-litoral. Al pre-litoral i Pirineu es formaran nuvolades amb possibilitats de ruixades.
 
Les temperatures màximes baixen, en general, uns 3ºC, i la temperatura màxima a Catalunya serà d’uns 37ºC a les comarques de ponent.
 
Pel què fa al vent, serà en general de component sud, entre fluix i moderat. Al litoral i pre-litoral hi pot haver algun cop fort i també al Pirineu occidental a cotes altes al migdia.
 
Quant a la humitat relativa, se situa amb valors entre el 50 i 60% al litoral, de fins al 70% als extrems; a l’interior, els valors arribaran un 20 o 30% al migdia.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat va desactivar ahir l’alerta del PROCICAT per onada de calor i va rebaixar-ne la fase a pre-alerta ja que encara s’espera que els temperatures siguin altes, tot i que no es preveu que superin els llindars de risc. Coordinadament, el Departament de Salut va desactivar ahir la fase 2 del Pla d’Actuació per Prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut (POCS).
 
Així mateix, La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté activat en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
D’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), el Pla Alfa a nivell 3 es mantindrà activat en 178 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Solsonès i Terra Alta. El llistat complet es pot consultar a través de l’enllaç web següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf. Aquest contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.
 
Les activitats considerades de risc que cal evitar als municipis afectats són: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit el llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. Finalment, també se suspèn les activitats cinegètiques de mitja veda en aquests municipis., la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté les restriccions d’accés als espais naturals de la riera de Merlès, així com als massissos següents:
 
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, Serralada del Montsant i Muntanyes de Prades.
 
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari risc incendi forestal

Mapa diari risc incendi forestal
JPG | 132