Govern

El conseller Mascarell i el conseller balear Rafael Bosch inauguren "Vogadors", el projecte de Catalunya i Balears a la Biennal d'Arquitectura de Venècia

query_builder   27 agost 2012 18:26

event_note Nota de premsa

El conseller Mascarell i el conseller balear Rafael Bosch inauguren "Vogadors", el projecte de Catalunya i Balears a la Biennal d'Arquitectura de Venècia

Mascarell remarca: “Som a Venècia per quedar-nos-hi en properes edicions, i creiem que el nostre pavelló no és d’un eventi collateralli sinó d’un esdeveniment central, per la importància del que s’hi explica. Pensem que té una posició central a la Biennal i seguirem treballant per a properes edicions”
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el conseller d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, Rafael Bosch han inaugurat aquesta tarda el projecte Vogadors, un projecte de l’Institut Ramon Llull (IRL) que representa Catalunya i les Balears a la Biennal de Venècia. L’obra recull els projectes de nou joves arquitectes catalans i balears.
 
A l’acte hi han participat també el director de l’IRL, Vicenç Villatoro; el seu director adjunt, Àlex Susanna, així com els comissaris del projecte Jordi Badia i Félix Arranz. La mostra Vogadors forma part dels Eventi Collateralli de la Biennal, en un espai situat molt a prop de l’Arsenale.
 
El conseller de Cultura de la Generalitat ha felicitat els arquitectes i els comissaris pel projecte. I a continuació ha remarcat tres idees. La primera, que una de les disciplines culturals en què Catalunya i les Illes han excel·lit els darrers 150 anys ha estat l’arquitectura, i que aquesta excel·lència es manté a l’actualitat. La segona, que la mostra exposa una tendència de fons en la feina dels arquitectes catalans i balears, que aporta moltes idees noves i fuig dels simplismes. I en tercer lloc, ha subratllat la importància de la internacionalització de l’arquitectura, que aporta prestigi i oportunitats de treball.
 
Mascarell, a més, ha remarcat: “Som a Venècia per quedar-nos hi en properes edicions, perquè és molt important. I creiem que el nostre pavelló no és d’un eventi collateralli sinó d’un esdeveniment central, per la importància del que s’hi explica. Pensem que té una posició central a la Biennal i seguirem treballant per a properes edicions”.
 
El conseller balear Rafael À. Bosch ha fet esment a la tesi del projecte: “Nosaltres entenem molt bé això que els vogadors avancen endavant mirant cap enrere: és el que s’ha fet sempre a casa nostra”. També ha destacat que els territoris de parla catalana han de projectar al món totes les seves manifestacions culturals, i l’arquitectura n’és una.
 
Per la seva banda, Vicenç Villatoro ha assenyalat que “l’arquitectura és cultura, la Biennal de Venècia és un dels aparadors mundials més ben il·luminats quant a arquitectura, i ara és un bon moment per portar arquitectes catalans i balears a Venècia, perquè tenen necessitat d’obrir-se al món”.
 
Vogadors és una clara aposta de futur a través d’una selecció de nou obres d’alguns dels joves arquitectes catalans i balears més rellevants, els quals comparteixen una mateixa sensibilitat i alhora permeten il·lustrar una manera de fer diferent, en resposta a la demanda creixent per part de la societat d’allò que és necessari per a la vida de les persones, i que es troba a les antípodes de l’arquitectura més espectacular i mediàtica. Per desenvolupar-lo, l’equip de comissaris s’inspira en el mar Mediterrani, que separa i uneix a la vegada Catalunya i les Illes Balears.
 
Les nou obres escollides són:
 
  • Casa Collage, de Bosch.Capdeferro Arquitectures
  • Casa a Bunyola, de Francisco Cifuentes
  • Llar d’infants a Pratdip, de Núria Salvadó i David Tapias
  • Casa per a tres germanes, de Blancafort Reus Arquitectura
  • La Seca, de Meritxell Inaraja
  • Can Ribas, de Jaime J. Ferrer Forés
  • Piscina, vestidors i sala esportiva a Jesús, d’Arquitecturia
  • Ampliació de l’institut Josep Sureda i blanes, de SMS arquitectos
  • Escola d’art i disseny a Amposta, de David Sebastian i Gerard Puig
 
Els comissaris han emfasitzat també un text de Jorge Oteiza que s’inspira en el mar Mediterrani, que separa i uneix a la vegada Catalunya i les Illes Balears, i que resumeix la filosofia de Vogadors:
 
Qui avança creant quelcom nou, ho fa com un vogador,
avançant endavant, però remant d’esquena,
mirant enrere cap al passat, cap a allò existent ,
per poder reinventar les seves claus”.
 
La mostra documenta una arquitectura sòbria de gran senzillesa material, però d’una enorme sofisticació tècnica i intel·lectual, i dotada d’un fort component ètic i social capaç de construir amb una conscient permeabilitat amb el seu entorn, les persones i la vida, sense renunciar als valors més abstractes i plàstics de l’emoció.
 
L’objectiu és mostrar que aquest tipus d’arquitectura no és únicament la resposta automàtica a una situació de crisi econòmica, sinó que es tracta d’una tendència cultural i estètica que entronca amb tota una tradició intel·lectual, tècnica i social de l’arquitectura catalana i balear, que s’ha mantingut fins i tot quan el context internacional demanava vies més formals i expressives. Connecta també amb tendències internacionals que ja advertien els excessos d’alguns tipus d’arquitectures dels darrers anys. Ara se’n reconeix la idoneïtat gràcies al context de sensibilitat contemporània, fruït de l’actual situació econòmica i ecològica.
 
La Biennal d'Arquitectura
 
La Biennal d'Arquitectura de Venècia se celebra des de l'any 1980, després que el pes de l'arquitectura en la Biennal d'Art s'anés incrementant amb força des de mitjans dels anys 70. En l'actualitat, s'alterna amb la d'Art i comparteixen estructura i espais d'exposició.
El comissari per a l’edició del 2012 és el prestigiós arquitecte David Chipperfield, que ha proposat com a tema “Common Ground”.
 
 
Edeveniment col·lateral a la 13 Mostra Internazionale di Architettura la Biennale di Venezia
“Vogadors”.
Del 29 d’Agost al 25 de Novembre
 
Adreça:
      Castello 40
      30122 Venezia