Pla de lectura

El Govern impulsa el Pla Nacional de Lectura amb l'objectiu d'augmentar els hàbits lectors dels ciutadans

query_builder   2 setembre 2012 22:00

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa el Pla Nacional de Lectura amb l'objectiu d'augmentar els hàbits lectors dels ciutadans

  • Es pretén augmentar l’índex de persones lectores del 61 al 71% i apropar-lo així a la mitjana europea
La lectura és un dels pilars del coneixement i de l’aprenentatge, tant en l’etapa escolar com al llarg de la vida. Llegir contribueix a l’enriquiment del vocabulari i a la millora de l’expressió oral i escrita, a la vegada que afavoreix el desenvolupament de la imaginació i la creativitat.
 
Conscient de la seva importància, el Govern ha situat la lectura com un dels objectius principals en l’àmbit de la cultura i com un dels objectius de país. En aquest sentit, ha impulsat el Pla Nacional de la Lectura: 100% lectors (2012-2016), amb el qual pretén augmentar l’índex de persones lectores i apropar-lo a la mitjana europea. Actualment a Catalunya hi ha un 61% de lectors (persones que llegeixen almenys 1 llibre a l’any). Amb aquest pla es pretén arribar al 70 o 71% de lectors, que és la mitjana europea.
 
El document implica tots els sectors vinculats a la lectura i el llibre i fixa objectius concrets, consensuats entre el sector públic (departaments de Cultura i d’Ensenyament) i el sector privat (editorials, llibreters, autors..).
 
 
Objectius del Pla
 
- Incrementar el nombre de lectors de llibres, duent el llibre i la lectura a entorns no habituals i a no lectors, implicant personalitats de diferents àmbits socials i aprofitant el ressò mediàtic i la capacitat de convocatòria d’esdeveniments de públic massiu (música, esport...).

- Incrementar la presència de les lletres als mitjans audiovisuals, mitjançant un pacte amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i els mitjans privats, amb l’objectiu de difondre la lectura i el llibre en tota la programació, situant-los en espais de màxima audiència; reforçant els suplements literaris de la premsa diària, i normalitzant la presència del llibre en la programació de les emissores de ràdio.
 
- Consolidar i enfortir el sector del Llibre (Pla Ediactiva), a través del suport financer a projectes empresarials editorials. Actualment Catalunya és la 11ª potència editorial al món.
 
- Impulsar les llibreries, els seus serveis i els professionals que hi treballen (Pla llibreriactiva), distingint les llibreries que assoleixin nivells d’excel·lència (qualitat de servei i fons editorials) i amb ajuts específics per a la modernització i la formació del seu personal.

- Augmentar el nombre de lectors de llibres de les biblioteques i reforçar l’activitat dels clubs de lectura (Pla Bibliotecativa), a través d’una marca comuna per a la difusió de les activitats de les biblioteques (amb accessos en línia). Impuls de trobades de clubs de lectura i consolidació de la programació de lectures en llengua catalana. Es pretén aconseguir que un 12% dels lectors consumeixin llibres procedents de les biblioteques davant del 8,2% actual.

- Reconèixer i prestigiar els mediadors de la lectura, com són els llibreters, la premsa escrita, els bibliotecaris, els coordinadors de clubs de lectura, els mestres i altres professionals de la lectura. (Pla Mediactiva).
 
- Incrementar la facturació del llibredigital, passant del 0,9% del total facturat, al 2%, a través de la creació de microaccions a la xarxa, amb format de premis literaris i nous jocs florals (Pla Lecturactiva).
 
- Incrementar el nombre de lectors del llibre digital (Pla Xarxactiva), mitjançant la creació d’espais de lectura a la xarxa, l’activació d’accions directament pensades per a la xarxa i la utilització la premsa digital i les xarxes socials com a element dinamitzador. Es pretén passar del 5,8% al 8% de lectors de llibre digital.

- Implicar altres actors culturals (teatre, música, arts visuals, dansa), les empreses afines a la cultura i el conjunt de la societat, amb accions relacionades amb la lectura. (Pla d’acció amb els centres d’activitat cultural).

- Millorar la visibilitat i el prestigi de la figura de l’autor com a prescriptor de la lectura, apostant pel contacte directe entre autors i lectors, fomentant la presència dels escriptors en l’espai públic i donant als autors el màxim protagonisme a les fires del llibre de Catalunya (Pla d’acció amb entitats representatives dels autors a Catalunya).

- Augmentar un 5% la facturació del llibre a Catalunya i del llibre en català (Plactiva), amb accions destinades a l’increment del prestigi del llibre, la col·laboració amb les empreses editorials i la creació d’iniciatives destinades al foment de la compra de llibres.
 
Per a més informació: Ensenyament (ENLLAÇAR A: http://www.govern.cat/pres_gov/govern/ca/transparencia/ensenyament/2.html#eixHead) al Pla de Govern