L'Agència de Salut Pública de Catalunya, mitjançant el CEEISCAT, dirigeix el projecte COBASTEST-EST al Kirguizistan

query_builder   7 setembre 2012 13:51

event_note Nota de premsa

L'Agència de Salut Pública de Catalunya, mitjançant el CEEISCAT, dirigeix el projecte COBASTEST-EST al Kirguizistan

L’estudi pilot que es farà al país estudiarà la viabilitat d’implementar el cribratge del VIH en països de l’Àsia Central, seguint l’experiència de Catalunya.
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya, mitjançant el CEEISCAT (Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, servei que pertany a l’Institut Català d’Oncologia de Badalona), dirigeix el projecte COBATEST-EST, que té com a objectiu millorar l’accés al diagnòstic i al tractament de la infecció pel VIH a través d’ONG i personal no sanitari en països amb una forta tradició centralitzadora i professionalitzadora d’aquesta activitat.
 
Del 8 al 18 de setembre, el director científic del CEEISCAT, Jordi Casabona, realitzarà una primera visita al Kirguizistan per iniciar l’estudi pilot del projecte, que consta de diverses fases i on participen també la Fundació Sida i Societat i l’entitat ARAS, una ONG de Romania orientada a la recerca comunitària.
 
La finalitat de l’estudi pilot és establir un pla d’acció detallat que pugui subscriure el Ministeri de Salut del Kirguizistan per tal que al llarg dels propers dos anys es pugui avaluar l’efectivitat i viabilitat d’implantar un programa de cribratge del VIH extrapolable a altres estats de la regió, així com a països de l’Àsia Central, seguint l’experiència de Catalunya en aquest àmbit. A més, està previst que professionals i activistes del Kirguizistan puguin visitar diferents ONG catalanes per aprofundir en la implementació d’aquests serveis de diagnòstic i tractament del VIH.
 
 
Projecte COBATEST-EST
El projecte COBATEST-EST és un encàrrec de la iniciativa HIV in Europe, basat en l’experiència de la xarxa DEVO, iniciat el 1994 pel Departament de Salut amb la participació de diverses ONG catalanes, i coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el CEEISCAT.
 
El projecte DEVO ja va demostrar en el seu moment l’efectivitat de les proves de detecció ràpida del VIH en facilitar l’accés al diagnòstic d’aquesta infecció i ha estat la base per desenvolupar el projecte COBATEST, que en aquests moments s’està duent a terme, amb el finançament de la Unió Europea, a més de vint països sota la direcció de l’Agència de Salut Pública de Catalunya mitjançant el CEEISCAT.