El Govern commemora la Diada Nacional a Nova York

query_builder   9 setembre 2012 12:16

event_note Nota de premsa

El Govern commemora la Diada Nacional a Nova York

El delegat del Govern als Estats Units, Andrew Davis, ha participat en l’acte de commemoració amb més d’un centenar de catalans residents a Nova York, entre els que hi figuraven el professor de la Universitat de Columbia, Xavier Sala i Martin, i l’ex-entrenador del FC Barcelona, Josep Guardiola.
Diada a Nova York
La Delegació del Govern als Estats Units, encapçalada per Andrew Davis, ha participat en l’acte de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya organitzat pel Casal Català de Nova York, el Catalan Insitute of America, celebrat ahir dissabte. La Diada d’enguany a la Ciutat dels gratacels també ha comptat amb la participació de Joan Salavedra, president del casal, i de la catalanòfila Mary Ann Newman, neboda del dramaturg Arthur Miller i directora del Farragut Fund for Catalan Culture in the United States. Entre els assistents, hi han figurat destacades personalitats catalanes de l’àmbit acadèmic i de l'esportiu com Xavier Sala i Martin, Professor de la Columbia University, i Josep Guardiola, ex-entrenador del FC Barcelona, així com de l'àmbit periodístic com Joan Olivé, que fou director de la Televisió de Catalunya.
 
Durant l’acte, el president del casal ha estat l'encarregat de llegir unes paraules que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut fer arribar als catalans i les catalanes que viuen a l’altra banda de l’Atlàntic. En el seu escrit, el president Mas ha animat els catalans a l’exterior a "perseverar, davant les circumstàncies actuals, en la difusió d'una imatge dinàmica, treballadora i responsable de la nostra societat així com de la nostra gran riquesa social, cultural i empresarial en tots els vostres àmbits d'influència".
 
El delegat del Govern als EUA, Andrew Davis, ha dedicat la commemoració de la Diada Nacional celebrada ahir dissabte a Nova York a la contribució dels catalans a l’exterior. En la seva intervenció, Davis ha rendit homenatge a Pere Montllor, membre més gran de la societat civil catalana a la ciutat nord-americana, exiliat de la Guerra Civil i membre actiu del casal durant els anys 50 i 60. D’ell, Davis ha asseverat que "va estar explicant la realitat catalana a l’època de Truman i Eisenhower, i quan Catalunya no existia legalment". Tanmateix, el delegat del Govern també ha volgut reconèixer la feina de l’actual generació de catalans instal·lats als Estats Units i la important contribució d’aquests en l'àmbit científic, acadèmic i empresarial.
En la mateixa línia, Mary Ann Newman ha fet un recorregut sobre el llarg i important llegat dels catalans als EUA. Descobrir el llegat català als Estats Units és un dels objectius prioritaris de la nova fundació nord-americana, la Farragut Fund for Catalan Culture in the United States, que també donarà suport a l’intercanvi de científics, estudiants i artistes entre els dos països.
 
Durant el seu discurs ha anunciat que la primera iniciativa el Farragut Fund, amb el suport del National Endowment for the Humanities, l’agència federal dels EUA dedicada a promocionar les humanitats, el MIT, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, serà l’exposició Guastavino: Palaces for the People. Una exposició que mostrarà l’obra de l’arquitecte valencià Rafael Guastavino, que va deixar una gran herència a Catalunya, com el Teatre la Massa a Vilassar de Dalt, la Fàbrica Batlló i l’Asland Cement Factory del Castellar de N'Hug, però també als Estats Units, com la catedral de St. John the Divine, la sala de duanes d'Ellis Island, i el 59th Street bridge a Nova York.
L’exposició està prevista que s’inauguri al Boston Public Library, també llegat de Guastavino, el proper 27 de setembre, i que continuï durant el 2013 al National Building Museum de Washington, D.C., per acabar el seu recorregut al museu de la University de la Ciutat de Nova York (CUNY), abans de desplaçar-se a Barcelona.
 
El punt i final a l’acte l’han posat el pianista i compositor Albert Carbonell, amb un sentit homenatge al compositor Eduard Toldrà, en el 50è aniversari de la seva mort, i l’Himme Nacional de Catalunya, el Cant dels Segadors.

2  

Imatges

Andrew Davis durant la celebració de la Diada a Nova York

Andrew Davis durant la celebració de la Diada a Nova York 1591

Moment de la celebració de la Diada a Nova York

Moment de la celebració de la Diada a Nova York 5465