Fernández Bozal planteja que, amb la reforma del Consell General del Poder Judicial, és el moment idoni per crear el Consell de Justícia de Catalunya

La consellera de Justícia ha ofert al president del Consell la col·laboració del Departament en tots els temes relacionats amb les competències d'ambdues institucions

query_builder   7 setembre 2012 14:14

event_note Nota de premsa

Fernández Bozal planteja que, amb la reforma del Consell General del Poder Judicial, és el moment idoni per crear el Consell de Justícia de Catalunya

La consellera de Justícia ha ofert al president del Consell la col·laboració del Departament en tots els temes relacionats amb les competències d'ambdues institucions

.
La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, ha mantingut avui la primera reunió amb el nou president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Gonzalo Moliner.
 
Durant la trobada, la consellera ha plantejat que la creació del Consell de Justícia de Catalunya pot ser possible amb la refoma de la Llei orgànica del poder judicial, que està en fase d’elaboració, amb l’objectiu que es puguin fer efectives les previsions de l’Estatut d’autonomia.
 
Aquest Consell es vol configurar com un òrgan desconcentrat del CGPJ, que exerceixi funcions delegades d’aquest ens i algunes de les que ara exerceix la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al territori català. Aquesta modificació serviria per a totes les comunitats autònomes que als seus estatuts preveuen la creació d’un consell de justícia.
 
Els dos titulars han fet un repàs dels assumptes pendents en matèria de justícia, com la modificació de la Llei orgànica del poder judicial pel que fa a la demarcació i planta judicial. En aquest sentit, la consellera ha subratllat que la normativa vigent no impedeix que s’articulin mecanismes que donin un major protagonisme a les comunitats autònomes quant a la determinació de la demarcació i de la planta judicial, tal com diu l’article 107 de l’Estatut d’autonomia català.
 
Fernández Bozal ha exposat a Gonzalo Moliner la necessitat d’assolir majors  competències en materia de personal i li ha reiterat els plantejaments que va exposar al ministre de Justícia per fer efectives les competències establertes a l’article 103 de l’Estatut, que són les normatives, les executives i les de gestió del personal al servei de l’Administració de justícia a Catalunya.
 
Un altre del temes tractats ha estat la modificació de la LOPJ i la Llei d’enjudiciament civil, que han de consolidar la validesa dels escrits presentats en català tant al Tribunal Suprem com a l’Audiència Nacional.
 
D’altra banda, la consellera ha explicat al nou president el sistema de gestió de l’expedient electrònic a Catalunya, l’e-justícia.cat, desenvolupat pel Departament de Justícia perquè els jutjats puguin treballar sense papers en el futur. Aquest sistema, orientat a la tramitació electrònica dels processos judicials, està basat en la gestió de documents electrònics i la utilització de la signatura electrònica. Gonzalo Moliner ha acceptat l’oferiment de la consellera per conèixer de primera mà el grau de desenvolupament tecnològic que el Departament de Justícia està implantant als jutjats catalans.
 
Finalment, la consellera ha explicat al president del CGPJ la propera posada en marxa del nou Palau de Justícia de Girona, que serà la seu de l’Audiència Provincial i dels set jutjats existents: tres de socials, tres de contenciosos administratius i un de menors. Per primer cop a Catalunya es treballarà amb el nou model d’organització de l’Administració de justícia, l’oficina judicial, que progressivament s’anirà implantant en altres partits judicials.
 
 
Signatura d’un conveni
 
Prèviament a aquesta reunió, la consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, i el vicepresident del Consell General del Poder Judicial, Fernando de Rosa, han signat un acord de col·laboració entre ambdues institucions per a la cessió d’espais de la Ciutat de la Justícia, amb vista a realitzar-hi activitats formatives destinades als alumnes de l’Escola Judicial.
 
L’Escola Judicial, ubicada a Barcelona, és el centre de selecció i formació de jutges i magistrats de tot l’Estat, així com l’eina de formació permanent dels membres de la carrera judicial.
 
L’acord neix de la voluntat del Departament de Justícia de col·laborar amb l’Escola Judicial del CGPJ en diversos àmbits, entre ells el de la formació dels jutges, d’interès comú. A partir d’aquesta signatura, l’Escola Judicial podrà utilitzar dos espais, ubicats a l’edifici I i a l’edifici G de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet, per a activitats formatives de jutges.
 
El conveni de col·laboració també preveu la possibilitat que, mitjançant els sistemes de videoconferència operatius al complex judicial gestionat pel Departament de Justícia, els alumnes de l’Escola assisteixin de manera no presencial i en temps real a algunes vistes que tinguin lloc a la Ciutat de la Justícia, com a part de la seva formació inicial.