Justícia

Justícia posa en marxa una nova aplicació informàtica per simplificar les causes amb Jurat popular

query_builder   10 setembre 2012 11:21

event_note Nota de premsa

Justícia posa en marxa una nova aplicació informàtica per simplificar les causes amb Jurat popular

  • La nova aplicació s’emmarca en el procés de modernització de l’Administració de justícia, un dels objectius principals d’aquesta legislatura
 
En el marc del desenvolupament del seu Pla de modernització tecnològica de l’Administració de justícia, el Departament de Justícia ha posat a disposició de les audiències provincials una nova aplicació informàtica, adreçada a homogeneïtzar la gestió de les oficines del jurat, i a garantir i millorar l’eficiència i l’eficàcia de les seves anteriors prestacions.
 
Aquesta aplicació informàtica o mòdul de l’e-justícia.cat per a la gestió de les causes amb jurat popular, neix de la necessitat de renovar tecnològicament l’antiga aplicació, un sistema antic desenvolupat als anys 90.
 
La nova eina permet introduir l'expedient electrònic en la gestió dels jurats, i també generar i accedir a tota la documentació en format electrònic i la signatura electrònica dels documents.
 
Amb l’antiga aplicació s’havien de signar manualment cada dos anys 10.000 notificacions adreçades als ciutadans que podien ser candidats a participar en un jurat, i ara es poden resoldre amb la introducció d’un pin i un clic gràcies a la signatura electrònica.
 
La nova aplicació de la gestió del jurat popular s’ha desenvolupat dins el nou sistema e-justicia.cat com un mòdul més i permet el canvi a un entorn web que proporciona més llibertat a l'hora d’utilitzar noves funcionalitats i una potència gràfica que millora la usabilitat dels usuaris.
 
Ofereix també eines que faciliten als usuaris l’organització de les seves tasques i l’automatització de diverses feines que antigament s’havien de realitzar manualment. Això comporta un seguit de millores en el registre i la notificació als ciutadans inclosos a la llista provisional de candidats a formar part d’un jurat popular, en la gestió de les causes judicials i dels candidats i també en l'elaboració de documents, actes i llistats.
 
El cost del projecte ha estat de 140.000 euros.
 
Per implantar la nova aplicació TDJ es va fer una prova pilot a l'Oficina del Jurat de l'Audiència Provincial de Barcelona entre els mesos de març i principis de maig d’enguany i es va posar en funcionament a mitjans maig.
 
El desplegament a les províncies restants s’ha fet durant el mes de juny. Així, a l'Audiència Provincial de Lleida va entrar en funcionament el 15 de juny; a l'Audiència Provincial de Tarragona, el 22 de juny, i a l'Audiència Provincial de Girona, el 29 de juny.
 
Hores d’ara, l’aplicació ja està totalment implantada a les quatre audiències provincials de Catalunya i s'ha aprofitat el canvi a l’e-justicia.cat per unificar la forma de treballar de totes quatre audiències, de manera que els procediments i els models de documents utilitzats són idèntics a les quatre demarcacions.
 
L’objectiu de la modernització de la justícia és oferir un millor servei i una justícia més propera als ciutadans, una justícia més ràpida, eficaç i de millor qualitat que doni resposta a les necessitats de la societat del segle XXI, i que el ciutadà  obtingui la justícia que es mereix.
 
Per a més informació: JUSTÍCIA