Tempestes fortes al nord-est

query_builder   13 setembre 2012 11:43

event_note Nota de premsa

Tempestes fortes al nord-est

 
Les tempestes de dimecres van acumular més de 50 mm en punts del nord-est
 
En alguns sectors de la Costa Brava no plovia tant des del novembre de 2011
 
El pas d’un front fred en superfície acompanyat d’un solc en alçada va deixar xàfecs i tempestes a punts del Pirineu i especialment del nord-est del país durant la jornada de dimecres. Les precipitacions van ser especialment intenses a l’Alt i el Baix Empordà, essent localment fortes i acompanyades de calamarsa o pedra, i acumulant quantitats puntualment molt abundants (més de 50 mm en 24 hores). Al Pla de l’Estany i en punts del Gironès, la Selva i el nord d’Osona es van acumular quantitats abundants (superiors als 20 mm), mentre que a la resta del quadrant nord-est les precipitacions van ser entre febles i moderades i van acumular quantitats inferiors. A les comarques del sud i de l’oest del Principat, així com a bona part de la Catalunya central, el front no va deixar precipitacions apreciables.
 
A banda de la precipitació, cal remarcar el reforçament del vent de component nord, amb ratxes fortes als dos extrems del país i algunes d’extremadament fortes al nord de l’Alt Empordà. Aquest vent ha provocat un descens de la temperatura i l’alteració marítima a la costa Brava.
 
Dimecres al matí l’ambient va ser assolellat en general, la qual cosa va permetre que l’ambient fos calorós i la temperatura màxima s’enfilés per sobre dels 30 ºC al pla de Lleida, al pla de Bages i a la meitat sud del litoral i el Prelitoral. Destaquen els 34,0 ºC de temperatura màxima a Aldover o els 33,3 ºC de l’Ametlla de Mar, ambdues a la comarca del Baix Ebre.
 
Al llarg de la tarda, amb el pas del sistema frontal, la nuvolositat va augmentar de nord a sud, i el cel va quedar molt ennuvolat o cobert arreu, amb creixement de núvols de desenvolupament vertical al nord-est del país.
 
Les precipitacions es van iniciar a darreres hores del matí a l’extrem nord-est, però ràpidament també van aparèixer ruixats a la resta del Pirineu i a la resta del quadrant nord-est. Al llarg de la tarda es van desplaçar d’oest a est fins a quedar restringides al nord-est a partir del vespre. La nit de dimecres a dijous s’han produït algunes precipitacions en forma de ruixat aïllat a punts del nord-est i del sector central del litoral i el prelitoral.
 
La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que han superat els 20 mm entre el dimecres 12 i el dijous 13 de setembre de 2012 fins a les 9 del matí:
 
 
 
Estació
Comarca
Precipitació acumulada
12-13 de setembre de 2012
fins a les 09:00 hores
(mm)
Calonge (XOM)
Baix Empordà
83,4
Cabanes
Alt Empordà
68,4
l'Estartit (XOM)
Baix Empordà
65,2
Castelló d'Empúries
Alt Empordà
59,2
la Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
58,6
Maià de Montcal -
Can Garriga (XOM)
Garrotxa
55,1
Roses
Alt Empordà
52,0
Torroella de Montgrí
Baix Empordà
49,8
Sant Pere Pescador
Alt Empordà
47,0
Castell de Peralada
(XOM)
Alt Empordà
46,5
Monells
Baix Empordà
44,0
Torroella de Fluvià
Alt Empordà
43,8
Serra de Daró
Baix Empordà
40,3
Sils-La Bàscula (XOM)
Selva
40,0
Banyoles - Mata (XOM)
Pla de l'Estany
38,0
Tortellà (XOM)
Garrotxa
37,2
Cassà de la Selva
Gironès
37,0
Verges (XOM)
Baix Empordà
35,3
Monestir de Santa Maria
de Solius (XOM)
Baix Empordà
33,6
la Tallada d'Empordà
Baix Empordà
33,2
Banyoles
Pla de l'Estany
31,9
les Planes d'Hostoles
(XOM)
Garrotxa
30,0
Ventalló
Alt Empordà
26,2
Fornells de la Selva
Gironès
25,2
Castell d'Aro
Baix Empordà
24,5
Mieres (XOM)
Garrotxa
24,4
Lac Redon (2.247 m)
Val d'Aran
20,1
 
 
El mapa següent mostra una estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el dimecres 12 i el dijous 13 de setembre de 2012 fins a les 9 del matí. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de pluja vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA.
Mapa PPT
Les precipitacions més intenses es van produir als voltants del migdia a l’Alt i el Baix Empordà, on es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Risc (SMR) per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts), tal i com mostra la taula següent:
 
Estació
Comarca
Precipitació màxima en 30 minuts (mm)
La Bisbal d’Empordà
Baix Empordà
30,2
Castelló d’Empúries
Alt Empordà
29,3
Sant Pere Pescador
Alt Empordà
28,1
Cabanes
Alt Empordà
24,7
Monells
Baix Empordà
21,4
 
 
 
Les quantitats de precipitació enregistrades en només 1 minut, que en alguns casos van superiors als 3 mm, també reflecteixen la forta intensitat de les tempestes que van afectar l’Alt i el Baix Empordà:
 
Estació
Comarca
Precipitació màxima en 1 minut (mm)
La Bisbal d’Empordà
Baix Empordà
4,0
Sant Pere Pescador
Alt Empordà
3,5
Castelló d’Empúries
Alt Empordà
3,3
 
 
Pel que fa a l’activitat elèctrica de les tempestes, la següent imatge mostra la distribució espacial i temporal dels llamps enregistrats per la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE). S’hi pot observar clarament com els llamps es van concentrar a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà i es van produir sobretot al migdia i a primeres hores de la tarda. Les hores de la llegenda s’expressen en UTC (Temps Universal Coordinat). Per obtenir l’horari oficial cal sumar dues hores (en horari d’estiu):
Mapa Llamps
Pel que fa al vent, va bufar del nord i del nord-oest i es va anar reforçant a partir de migdia, amb ratxes fortes o molt fortes especialment als dos extrems del país i al cims del Pirineu. A l’extrem nord destaca la ratxa màxima de 143,3 km/h a Portbou (l’Alt Empordà), mentre que a les Terres de l’Ebre s’han enregistrat fins a 90,4 km/h al Perelló (el Baix Ebre).
 
Aquesta entrada de vent de component nord ha provocat un descens de la temperatura que fins ara s’ha fet notar especialment a les cotes més altes del Pirineu, on la matinada de dijous s’han produït glaçades dèbils. La temperatura més baixa enregistrada a les estacions de la XEMA ha estat de -1,2 ºC a Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, i a Salòria (2.451 m), al Pallars Sobirà. El mateix vent del nord ha provocat que la nuvolositat fos abundant al Pirineu, especialment al seu vessant nord, on s’han produït algunes precipitacions dèbils que han estat en forma de neu per sobre d’uns 2.300 metres.
 
 
La predicció per aquest dijous indica que la situació meteorològica vindrà marcada per un anticicló situat a l’oest de França i una baixa sobre la península Itàlica, de manera que el fort gradient bàric entre ells mantindrà el flux de vent de component nord marcat sobre Catalunya. Així, la tramuntana continuarà bufant forta a l’Empordà i a cotes elevades del Pirineu, i el mestral serà moderat a les terres de l’Ebre. Aquest vent comportarà l’entrada d’una massa d’aire més freda, amb un descens lleuger o puntualment moderat de les temperatures màximes. Aquestes se situaran entre 24 i 29 ºC a Ponent, el litoral i prelitoral sud i algunes valls del vessant sud del Pirineu – on seran més elevades degut a l'efecte foehn-, i entre 22 i 27 ºC a la resta del Principat. La tramuntana alterarà la situació marítima a la Costa Brava, on hi haurà maror amb àrees de maregassa i mar de fons del nord. En canvi, el cel estarà asserenat en general, tret de la cara nord del Pirineu, on hi haurà núvols de retenció que podran deixar algunes precipitacions febles, i de punts del sector central del litoral on quedaran restes de núvols.
 
Davant d’aquesta previsió el Servei Meteorològic de Catalunya manté actiu per avui dijous un Avís de Situació Meteorològica de Risc (SMR) de nivell 1 per vent i un Avís de SMR de nivell 1 per estat de la mar.
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
Servei Meteorològic de Catalunya

3  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 242

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 208

Mapa Llamps

Mapa Llamps
JPG | 91