Els municipis de Tarragona celebren la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

query_builder   19 setembre 2012 13:45

event_note Nota de premsa

Els municipis de Tarragona celebren la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Presentació dels actes en roda de premsa avui
 • Enguany se celebrarà del dissabte 22 fins al 29 de setembre, amb la participació de 22 municipis i 5 entitats tarragonines amb 80 activitats lúdiques organitzades sota el lema “Mou-te en la direcció correcta”
 
 • Com a novetat, aquesta edició la ciutadania també podrà participar en el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram
 
 
 
Èxit en les adhesions a la Setmana de la Mobilitat a Tarragona
 
Des del proper dissabte 22 fins al 29 de setembre, Catalunya celebra un any més la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que, sota el lema “Mou-te en la direcció correcta”, cerca noves formes de mobilitat i alleugerir el domini absolut del cotxe particular en favor d’un transport més sostenible.
 
Canviar el nostre mode de transport pot significar viure en una ciutat millor i respirar un aire de més qualitat i més saludable. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
 
A Tarragona, durant aquesta setmana, 22 municipis, i 5 entitats de les comarques de Tarragona faran nombroses activitats amb l’objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l’ús inadequat del cotxe a la ciutat.
 
L’ATM del Camp de Tarragona juntament amb les 27 entitats adherides a la Setmana, entre les quals hi ha ajuntaments i empreses operadores han preparat més de 80 activitats lúdiques que es duran a terme al llarg d’aquesta setmana, a cadascun dels municipis adherits, moltes d’elles amb caràcter permanent per a aconseguir una mobilitat més sostenible i segura.
 
Al Camp de Tarragona la implicació dels municipis en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura segueix una clara tendència a l’alça. L’any 2010 les entitats adherides foren 11 i les activitats dutes a terme, 33. L’any 2011 van ser 17 els municipis adherits17 i les activitats dutes a terme, 40. El nombre d’adhesions i el nombre d’activitats organitzades respecte a l’edició 2011 de la Setmana comporten una valoració positiva de la participació d’ajuntaments, superant un any més la participació de l’edició anterior.
 
Els objectius principals de la Setmana són els següents:
 
 • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
 • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
 • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
 • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
 • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
 
Activitats organitzades
 
Entre tots els actes que se celebraran cal destacar la Cursa per la Mobilitat Interurbana, que organitza l’ATM juntament amb l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) per segon any consecutiu, l'objectiu de la qual és comparar el temps, però també els costos ambientals i socials (accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica...), que els diferents modes de transports (bus, tren, bici i vehicle privat) necessiten per a realitzar un mateix recorregut. La cursa es contarà amb diversos recorreguts comparatius, unint els municipis de Cambrils, Reus, Salou, Valls i Altafulla, i el barri de Sant Pere i Sant Pau, amb el centre de la ciutat de Tarragona.
 
Com l’any anterior, en la Cursa d’aquesta edició està prevista la participació de vehicles elèctrics que competiran amb el mode bus i vehicle de combustible en les curses que sortiran des de Altafulla i Reus.
 
Altres activitats destacades en matèria de transport públic són la jornada de bus urbà gratuït de Tarragona, que el 23 de setembre, coincidint amb el dia de Santa Tecla, patrona de la ciutat, oferirà la possibilitat de viatjar gratis als busos urbans de l’EMT de Tarragona, o la promoció que fa l’ATM consistent en que durant tota la setmana de la mobilitat, des dels centres d’atenció al client de l’ATM es regalarà targetes sense contacte recarregables commemoratives de la SMSS als nous clients que carreguin per primer cop la targeta.
 
 
Cal destacar també les pedalades i caminades, hi ha un total de 31 activitats relacionades amb la bicicleta, organitzades la majoria, entre els dos últims caps de setmana de setembre i el principis d'octubre. I pel que fa a les caminades, hi ha un total de 41 activitats de caminar organitzades repartides segons la seva temàtica en caminades saludables, verdes i culturals. També s’organitzaran tallers i jornades educatives i de sensibilització de la ciutadania. Entre elles destaquen pel seu interès les caminades culturals com ara les organitzades a Reus, Valls, Altafulla, Amposta o el Vendrell.
 
 
Enguany, la ciutadania també podrà participar en el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2012. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals de l’àmbit de Catalunya. Les fotografies que, a més, incloguin les etiquetes georeferenciades: #Barcelona, #Tarragona #Lleida o #Girona, podran optar a guanyar un abonament personal de transport per tot l'any 2013 que s’ofereix a cadascun dels àmbits territorials esmentats.
 
Teniu més informació sobre la Setmana de la Mobilitat Sostenible, i una agenda amb les activitats al web de l’ATM www.atmcamptarragona.cat/SMSS/2012 i a les xarxes socials de l’ATM. A Twitter amb el #mobilitat2012. Per poder consultar totes les activitats de Catalunya podeu visitar el canal de mobilitat: www.mobilitat.net
 
 
Entitats adherides a Tarragona
 
 
 • Ajuntament d’Alforja
 • Ajuntament d’ Altafulla
 • Ajuntament  d’Amposta
 • Ajuntament  de Calafell
 • Ajuntament  de Cambrils
 • Ajuntament  de Cunit
 • Ajuntament  de Deltebre
 • Ajuntament  del Vendrell
 • Ajuntament de Ginestar
 • Ajuntament de l'Aldea
 • Ajuntament de Masllorenç
 • Ajuntament de Rasquera
 • Ajuntament de Reus
 • Ajuntament de Roda de Barà
 • Ajuntament de Salou
 • Ajuntament de Santa Barbarà
 • Ajuntament de Sénia
 • Ajuntament de Tarragona
 • Ajuntament de Valls
 • Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 • Ajuntament de Vilabella
 • Ajuntament de Vila-seca
 • Autocars del Penedès
 • BiciCamp
 • Innovanautic
 • Reus Transports
 • Transports Públics del Priorat i Domenech
 
Activitats Programades
 
Tarragona
Dia 27 de setembre – a les 10.00 h. Cursa de transport 2012.
Dia 23 de setembre – Jornada bus urbà gratuït.
 
Reus
Dies 22 al 29 de setembre – “La bicicleta solidaria” per reaprofitar amb BiciCamp bicicletes en desús – Al Banc dels Aliments del C. Escultor Rocamora, 14.
Dia 22 de setembre – a les 9.15 h. “La ruta modernista en bicicleta” amb el BiciCamp – Sortida des de la Plaça de la Llibertat.
Dia 27 de setembre -  durant el matí. Cursa de transport.
Dia 30 de setembre – a les 9.30 h. Caminada Popular. Lloc de sortida i arribada: Mercat Central.
 
Valls
Dies 22 i 29 de setembre – a les 11.00 h. Caminada Cultural “Espais amagats sota terra”.
Dia 26 de setembre – a les 17.00 h. Caminada Cultural “Espais amagats sota terra”.
Dia 27 de setembre -  durant el matí. Cursa de transport.
Dia 30 de setembre – a les 11.00 h. “Festa de la Bicicleta – Pedala contra el canvi climàtic”.
 
Cambrils
Dia 23 de setembre – a les 10.00 h. Pedalada popular. Sortida des del C. Mas de la Vileta, davant institut Mar de la Frau.
Dia 27 de setembre -  durant el matí. Cursa de transport.
 
Salou
Dies 25 i 27 de setembre – a les 9.00 h. Caminades Saludables amb el Grup Anem a Caminar coordinats el CAP-ABS Salou.
Dia 23 de setembre – a les 10.00 h. Caminada Verda amb el Grup Excursionista Salouenc.
Dia 27 de setembre -  durant el matí. Cursa de transport.
 
Vila-seca
Febrer – Duatló popular al Parc de la Torre d’en Dolça
Maig – Pedalada Popular
Octubre – Diada de la bicicleta
 
Altafulla
Dia 22 de setembre – de 10.00 h. a 12.00 h. Pedalada Popular. Sortida davant les Eres del Castell.
Dia 23 de setembre – de 10.00 h. a 12.00 h. Caminada cultural pel món rural. Sortida des de Hortes d’Altafulla (darrera cinemes)
Dia 23 de setembre – de 18.00 h. a 20.00 h. Caminada verda. Sortida des de l’aparcament de l’Escola El Roquissar.
Dia 26 de setembre – a les 19.00 h. Xerrada saludable. Lloc Sala de Plens de l’ajuntament.
Dia 27 de setembre -  durant el matí. Cursa de transport.
Durant tota la Setmana des d’aquest ajuntament incentiven als alumnes a anar a peu a les seves escoles.
 
Amposta
Dia 28 de setembre – de 9.00 h. a 12.00 h. Pedalada amb els alumnes de 6è de totes les escoles del municipi.
Dies 25 i 27 de setembre – a les 18.30 h. Caminades culturals.
 
Cunit
Dia 22 de setembre – a les 10.30 h. Caminada Verda, per la zona del bosc de Cal Ros, amb recollida explicativa de residus. Sortida des de la Biblioteca Marta Mata.
Dia 22 de setembre – de 16.00 h. a 20.00 h. Inflable, per reciclar saltant. Situat a la Plaça Santiago Rusiñol (davant La Caixa de Pensions).
Dies 22 i 23 de setembre – a les 06.00 h. Travessa Aigüestortes. Sortida des de la Plaça de la Vila (Ajuntament de Cunit).
Dia 23 de setembre – a les 10.30 h. fins les 12.00 h. aproximadament. Pedalada Popular. Sortida des de la Plaça de la Vila. Petit esmorzar i lliurament d’obsequis.
Dia 28 de setembre – a les 18.00 h. Plantada d’arbres. El lloc, C. Julivardes (al costat de la Biblioteca Municipal Marta Mata)
Dia 29 de setembre – a les 7.30 h. Recorregut pels voltants de Sitges. Sortida des de l’Estació de Renfe de Cunit.
 
El Vendrell
Dia 22 de setembre – a les 10.30 h. Caminada Cultural. Lloc de sortida a la Casa Nadiua de Pau Casals.
Dia 23 de setembre – a les 09.00 h. Caminada Verda. Lloc de sortida Plaça Vella.
Dia 27 de setembre – a les 20.30 h. Presentació del Pla de Mobilitat Urbana del Vendrell. Lloc Centre cívic l’Estació.
Dia 27 de setembre – a les 19.30 h.  Documental – tertúlia sobre la mobilitat sostenible. Lloc al Local dels nens del Vendrell (Av. riera de la Bisbal, s/n).
Dia 29 de setembre – L’institut Baix Penedès del Vendrell, escola verda des de fa 10 anys, organitza el seu primer BICIBÚS. Tant alumnes com professors i altres usuaris del centre deixaran els cotxes i utilitzaran les bicicletes com a mitjà de transport alternatiu. I durant el temps d’esbarjo organitzaran un taller de manteniment de bicicletes.
Dia 29 de setembre – de 09.00 h. a 12.00 h. Inici a la via verda (monument dels Castellers).
Dia 29 de setembre – a les 17.00 h. Pedalada Popular. Lloc de sortida a l’aparcament del Puig-Pèlag.
 
Ginestar
Dia 29 de setembre – a les 18.00 h. Pedalada Popular. Sortida i arribada a la Plaça del Pou.
 
Rasquera
Dia 22 de setembre – Caminada Verda
Dia 23 de setembre – Pedalada Popular
Dia 28 de setembre  - Caminada Saludable
 
Roda de Barà
Dia 22 de setembre – a les 9.00 h. Pedalada Popular. Sortida des de davant  de l’ajuntament.
Dia 29 de setembre – a les 9.00 h. Caminada Popular. Sortida des de davant de l’ajuntament.
 
Santa Bàrbara
Dia 15 de setembre – a les 18.00 h. Caminada Saludable. Sortida des de la Plaça Cid i Cid.
Dia 29 de setembre – a les 10.00 h. Pedalada Popular. Sortida des de la Plaça Cid i Cid.
 
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Dia 22 de setembre – a les 10.00 h. Caminada i pedalada de Vandellòs.
Dia 30 de setembre – a les 10.00 h. Pedalada a l’Hospitalet de l’Infant.
Dia 7 d’octubre – a les 10.00 h. Caminada popular a Hospitalet de l’Infant.
 
L’Aldea
Dia 22 de setembre – a les 09.30 h. Pedalada. Sortida des de l’ajuntament.
 
L’Alforja
Dia 28 de setembre – a les 9.00 h. Caminada Popular. Sortida des de la Plaça de Dalt.
 
Deltebre
Dia 29 de setembre – a les 11.00 h. Pedalada Popular. Sortida des de l’ajuntament.
 
Masllorenç
Dia 01 de juliol – a les 08.00 h. Caminada Verda. Ruta pels camins del municipi amb la finalitat de netejar-los i fer-los més transitables.
Dia 23 de setembre – a les 08.00 h. Caminada Verda. Ruta pels camins del municipi amb la finalitat de netejar-los i fer-los més transitables.
 
Sénia
Setembre - Durant la Setmana de la Mobilitat es realitzarà una caminada verda
 
 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 101