El Pirineu, convidat a la 32a Fira de Calella i de l'Alt Maresme

query_builder   21 setembre 2012 13:30

event_note Nota de premsa

El Pirineu, convidat a la 32a Fira de Calella i de l'Alt Maresme

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) coordina la mostra “Pirineus: cultura, tradició i futur”, on els maresmencs podran descobrir l’artesania, la natura, la cultura i l’oferta turística del Pirineu.
 
La Fira de Calella i l’Alt Maresme, que tindrà lloc fins al 24 de setembre, destina enguany un espai monogràfic a les comarques del Pirineu. La mostra Pirineus: cultura, tradició i futur, inaugurada avui pel secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, i el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, vol divulgar la riquesa patrimonial i l’economia d’aquests territoris tan allunyats i diferents de les terres del litoral. L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, (IDAPA) ha coordinat aquesta trobada promovent la presència dels diferents ens públics, agents econòmics i professionals amb la intenció de donar un impuls a la promoció conjunta de les comarques del Pirineu. A la inauguració han assistit també l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i de Calella, Montserrat Candini, així com el director de l’IDAPA, Pere Porta, i la directora dels serveis territorials de Lleida del Departament de Territori i Sostenibilitat, Dolors Tella.
 
La mostra s’estructura en quatre grans àmbits:
 
·        Medi natural: l’espai que mostra els principals recursos naturals pirinencs (aigua, boscos, fauna) i el paisatge, que adquireixen el seu màxim valor amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de St. Maurici i els parcs naturals del Cadí-Moixerò i de l’Alt Pirineu.  A partir d’aquest àmbit, s’articularà també el que s’anomena Fòrum Pirineus, un espai d’ús compartit on es faran les activitats i tallers de tots els àmbits presents a la fira.
 
·        Patrimoni: combina una mostra de l’extens patrimoni historicoartístic —en el que el romànic té el paper més rellevant— amb activitats de la cultura viva actual, com la música, la dansa, la literatura, el teatre, el cinema i les festes, amb referències a algunes de les més genuïnes, com les falles i el foc, els raiers i els gossos d’atura. Dins la Fira també hi haurà una exposició sobre el patrimoni pirinenc, amb imatges i objectes emblemàtics d’aquests territoris, com el romànic de la Vall de Boí.
 
·        Turisme: l’espai on els principals agents turístics de les comarques integrades a la marca Pirineus exposaran els seus recursos i els seus principals productes: neu, senderisme, ràfting, pesca, turisme rural, bolets, falles, artesania, gastronomia i paisatge. Paral·lelament, es faran accions de promoció i tallers, com ara el de marxa nòrdica, que tindran lloc a l’entorn d’aquest conjunt d’estands.
 
·        Artesania: on tindrà una presència destacada el sector agroalimentari, amb espais per a tallers, mostra i venda de productes, com també per a la degustació i tast. També hi haurà una zona pels artesans pirinencs que treballen la llana o  la fusta, entre altres materials.
 
Altres activitats destacades d’aquesta mostra seran un concert del Festival de Música Antiga del Pirineu, la projecció de curts de la Mostra de cinema de muntanya PICURT, una demostració de gossos d’atura, la baixada d’un rai, l’encesa d’una falla a la platja i la música i la dansa tradicional.
 
Durant els quatre dies de fira també es realitzaran un seguit de tallers oberts a tothom sobre temàtiques diferents: coneix els dinosaures, construcció de menjadores i caixes niu, fotografia de natura, la natura en Burricleta, l’udol del llop o les bitlles pallareses, entre d’altres.
 
Més informació de la fira i de l’espai monogràfic del Pirineu a  www.firadecalella.cat, o www.idapa.cat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 2109