El portal Aula Mestra del Departament de Cultura permet als professors de català dissenyar i compartir cursos personalitzats a la xarxa

query_builder   26 setembre 2012 12:57

event_note Nota de premsa

El portal Aula Mestra del Departament de Cultura permet als professors de català dissenyar i compartir cursos personalitzats a la xarxa

  • El nou portal ofereix als professors dels territoris de parla catalana i d’arreu del món un lloc comú per compartir continguts didàctics, i amplia l’oferta formativa del web www.parla.cat
 
  • El català celebra el Dia Europeu de les Llengües consolidat com la novena llengua de la Unió Europea
 
  • L’any passat, més de 152.000 estudiants i 1.715 professors van participar en cursos de català arreu del món
 
 
El Departament de Cultura posa en marxa el portal d’Internet Aula Mestra, una nova plataforma d’aprenentatge i d’ensenyament de llengua catalana, creada pel Departament de Cultura a través de la Direcció General de Política Lingüística. La posada en funcionament del nou portal coincideix amb la celebració, avui, del Dia Europeu de les Llengües, que el català celebra consolidat com a 9a llengua de la Unió Europea.
 
El portal Aula Mestra permet que els professors dels territoris de parla catalana i d’arreu del món puguin dissenyar cursos de català a mida i penjar-los a la plataforma per tal que estiguin disponibles per als seus alumnes. A més, els cursos creats queden disponibles en obert a la plataforma perquè els puguin utilitzar altres professors o alumnes que hi estiguin interessats.
 
En ser un recurs que s’enriqueix contínuament amb noves aportacions d’un ampli espectre de professorat, Aula mestra crea un enllaç directe interdisciplinari entre la didàctica de la llengua i les iniciatives culturals, literàries i festives del país. De fet, hi ha una gran coincidència de concepte entre el portal i els objectius del Dia Europeu de les Llengües que se celebra avui, i que té com a objectiu fomentar l’aprenentatge de llengües i promoure la riquesa de la diversitat lingüística i cultural.
 
El portal incorpora el Parla.cat en una plataforma nova, amb un abast molt més ampli i ambiciós, destinat a l’aprenentatge i l’ensenyament de la llengua catalana. El web Parla.cat ofereix una formació completa, amb un aprenentatge progressiu de la llengua catalana organitzat per nivells de dificultat (12 cursos de català que abasten des del nivell bàsic fins a suficiència). A diferència dels cursos que s’ofereixen a Parla.cat, que han estat dissenyats per l’equip didàctic del portal, els cursos d’Aula Mestra són el resultat de l’aportació de la comunitat docent del portal. Per tal de configurar-los, els professors poden utilitzar material procedent de les activitats del portal o bé material didàctic de creació pròpia.
 
Els alumnes poden inscriure’s als cursos de la plataforma per fer-hi pràctiques puntuals o seguir-los completament, sense que això comporti cap compromís de seguiment per part dels professors que els hagin editat.
 
Amb la creació d’Aula Mestra, el català amplia el seu lot de recursos per a l’aprenentatge i el suport als parlants integrat per eines com el portal Parla.cat, el cercador de dubtes lingüístics Optimot, el repositori de terminologia especialitzada Cercaterm  i altres aplicacions i eines.
 
Continguts d’Aula Mestra
 
Els cursos de la plataforma s’organitzen segons els nivells establerts en els programes d’aprenentatge de la Direcció General de Política Lingüística i d’acord amb el Consell d’Europa. S’hi poden encabir, per tant, cursos de nivell inicial (A1) a superior (C2). D’altra banda, també s’ha previst que es puguin organitzar cursos que responguin a categories que s’aparten de la classificació dels cursos de llengua general, com poden ser els cursos de formació específica o de llenguatges especialitzats.
 
La plataforma ofereix els recursos següents:
 
  • Cercador d’activitats: Permet localitzar fàcilment material didàctic procedent dels cursos. Amb aquesta eina es poden fer cerques simples i avançades d’activitats didàctiques mitjançant l’aplicació o la combinació de diferents criteris de cerca (habilitat que treballa l’activitat, contingut concret, recurs que utilitza, etc.). Per als aprenents, el cercador ofereix la possibilitat de practicar aspectes puntuals de llengua; per als docents, és una eina per localitzar activitats interessants per bastir els cursos que ells mateixos creïn.
 
  • Eines de comunicació: Aula Mestra ofereix diverses eines de comunicació a l’abast de la comunitat que hi participa, com ara el tauler de notícies (s’hi publicarà informació sobre l’ensenyament i l’aprenentatge de la llengua catalana que es consideri d’interès dels usuaris) i el fòrum per a professors, que permet als docents l’intercanvi d’experiències i la creació d’una xarxa de professionals de l’àmbit de l’ensenyament de la llengua catalana.
 
 
La novena llengua d’Europa
 
El català és la novena llengua de la Unió Europea: hi ha 9.659.000 persones que el parlen i 12.681.000 persones que l’entenen. A més, compta amb unes 170.000 persones que el parlen arreu del món, fora dels territoris d’on és originari. A Catalunya, es calcula que l’entén el 95,3% de la població i el sap parlar el 77,5%. Si prenem en consideració el nombre de persones que efectivament el saben parlar, el català és més parlat a Europa que el búlgar, el danès, l’eslovac, el finès, el gaèlic irlandès, el lituà, el letó, l’eslovè, l’estonià i el maltès. Demogràficament, el català ocupa el lloc 88 entre les més de 6.000 llengües del món.
 
L’any passat, més de 152.688 persones van estudiar català, a banda dels estudiants d’ESO i batxillerat. La classificació per via d’estudis és la següent:
 
-       Universitats catalanes: 5.918 alumnes
-       Universitats a l’exterior de Catalunya: 7.000 alumnes
-       Escoles d’adults: 30.029 alumnes
-       Escoles oficials d’idiomes: 1.037 alumnes
-       Consorci per a la Normalització Lingüística: 108.704 alumnes
 
D’altra banda, es van comptabilitzar 1.715 professors de català, sense comptar els d’ESO i batxillerat. La classificació, segons el tipus d’ensenyament, és la següent:
 
-       Universitats catalanes: 96 professors
-       Universitats de l’exterior de Catalunya: 150 professors
-       Escoles d’adults: 650 professors
-       Escoles oficials d’idiomes: 19 professors
-       Consorci per a la Normalització Lingüística: 800 professors
 
 
Enllaç al vídeo promocional d’Aula mestra: